Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 1.3.2021

Koronaepidemian kasvukierteen katkaisemiseksi on tärkeää, että jokainen lohjalainen toimii vastuullisesti ja pyrkii sekä työssään että vapaa-ajallaan vähentämään lähikontaktien määrää.

Koronatilanne on Lohjalla heikentynyt viikko viikolta vastaavasti kuin Uudenmaan alueella. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 116 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä otettiin helmikuussa yhteensä 3865 eli keskimäärin 138/päivä. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 28 kpl. Helpommin leviävän muuntoviruksen osuus on kasvanut myös merkittävästi.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 102,3/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 128/100 000 ja Uudenmaan 253,9/100 000. Johtuen koronatilanteen heikkenemisestä maan hallitus totesi poikkeusolot. Tämän johdosta myös Lohjalla valmistaudutaan siihen, että yläkoulut ja lukiot siirtyvät etäopetukseen 8.3.2021 alkaen. Huoltajia tiedotetaan tarkemmin Wilman kautta. Myös yli 12 – vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä valmistellaan.

Yleisötilaisuudet ja asiakastilat

Aluehallintovirasto on antanut yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskevan järjestämiskiellon, mikä jatkuu 14.3.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 14.3.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana.

Aluehallintovirasto määräsi asiakastiloja suljettavaksi pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueella 1.-14.3. väliseksi ajaksi. Määräys asiakastilojen sulkemisesta ei koske tässä vaiheessa Lohjan kaupungin aluetta. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että koronatilanteen heikentyminen saattaa johtaa Lohjallakin lisärajoitusten tarpeeseen.

Tietoa aluehallintoviraston päätösten ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan.

Nyt on aika toimia vastuullisesti

Viime viikkoina yhä useampi koronatartunta on peräisin työpaikoilta, harrastuksista, ravintoloista ja erilaisista yksityistilaisuuksista. Koronaepidemian kasvukierteen katkaisemiseksi on tärkeää, että jokainen lohjalainen toimii vastuullisesti ja pyrkii sekä työssään että vapaa-ajallaan vähentämään lähikontaktien määrää.

Lohjan kaupunki vetoaa jokaiseen kuntalaiseen, että nyt on syytä erityisen tehostetusti kiinnittää huomiota kaikenlaisen tarpeettoman kokoontumisen välttämiseen sekä hygieniaohjeiden, turvavälien, kasvomaskien käytön ja etätyösuosituksen mahdollisimman tehokkaaseen toteuttamiseen niiltä osin kun se on mahdollista.

Hakeudu koronatestiin, mikäli oireita tai koronavilkku antaa altistumisilmoituksen

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle p. 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Mikäli saat puhelimeen asennetun Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen, tulee hakeutua koronatestiin. Lisäksi suosittelemme kaikille Koronavilkku- sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneille omaehtoistakaranteeniin. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla

Yhteensä lohjalaisista 3446 henkilöä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 1414 jo myös tehosterokotuksen.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä.

Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa Lohjalla ovat edelleen yli 80-vuotiaat (syntymävuosi 1941 tai ennen) sekä sairautensa vuoksi 1. riskiryhmään kuuluvat 55 – 69 –vuotiaat (vuosina 1952 – 1966 syntyneet). Koronarokotteiden antaminen laajenee muihin ikäryhmiin ja riskiryhmiin sitä mukaa, kun rokotteita on saatavissa. Tällä hetkellä ei rokoteta 70 – 79 –vuotiaita (syntymävuodet 1951 – 1942) muutoin kuin tilanteessa, jos he asuvat yli 80 – vuotiaan kanssa samassa taloudessa. Riskiryhmät on määritelty tarkemmin THL:n verkkosivuilla.

Näin varaat ajan koronarokotukseen

Jos olet yli 80- vuotias (syntymävuosi 1941 tai ennen) tai kuulut 1. lääketieteelliseen riskiryhmään ja olet 55 – 69 -vuotias (syntymävuodet 1952 – 1966) lohjalainen, voit nyt varata ajan koronarokotukseen. Myös yli 80 -vuotiaan yli 70 – vuotiaat (syntymävuosi 1951 tai ennen) samassa taloudessa asuvat läheiset voivat varata rokotusajan, tämä ajanvaraus onnistuu vain puhelimitse.

Sähköinen ajanvaraus osoitteessa www.koronarokotusaika.fi, (Tennarin että Pusulan rokotuspisteet). Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei ole aikoja näkyvillä, kaikki ajat on varattu. Uusia aikoja avataan sitä mukaa viikkoa ennen suunniteltua rokotuspäivää sen mukaan, kun saapuva rokote-erä varmistuu. Erityisesti yli 80 – vuotiaille saatavien rokotteiden määrät ovat viikoittain pienet. Tästä johtuen ikäryhmän rokotuksiin kuluu joitakin viikkoja.

Rokotusaikoja voi myös varata Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) sekä Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 3692300. Numeroissa on takaisinsoitto, joten soita vain kerran. Kaikkiin numeroihin ei ehditä soittaa kuluvan päivän aikana vaan takaisinsoitto tulee seuraavien päivien aikana.

Kun seuraavien rokotuspäivien ajat ovat varattavissa kannattaa rokotusvuorossa olevien pyrkiä varaamaan aika ensisijaisesti nettiajanvarauksen kautta, jotta kykenemme puhelimitse palvelemaan niitä, joilla nettiajanvaraus ei onnistu.

Palvelemme rokotusasioissa mahdollisimman nopeasti, mutta pyydämme asukkailta kärsivällisyyttä. Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta.

Share This