Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 1.2.2021

Suosittelemme vahvasti työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan etätyösuositusta. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suosittelemme työnantajia edellyttämään työturvallisuuden varmistamiseksi kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa.

Tammikuun aikana Lohjalla todettiin 38 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä otettiin tammikuussa yhteensä 3134. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 13 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana 54,3/100 000 asukasta. Koko maan ilmaantuvuus 86,7 ja Uudenmaan alueella 147. Uudenmaan lisäksi Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen alueet ovat edelleen leviämisvaiheessa. Viikonloppuna Jyväskylä siirtyi myös leviämisvaiheeseen. Koronatilanne on viimeisen viikon aikana jälleen huonontunut koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että voimassa olevia rajoitustoimenpiteitä ja suosituksia ei ole mahdollista tässä vaiheessa lieventää.

Koronatilanteen edelleen rauhoittamiseksi Aluehallintovirasto jatkoi yli 10 hengen yleisötilaisuuksia koskevaa järjestämiskieltoa 28.2.2021 asti. Myös Lohjan kaupungin toiminnan rajoitukset ja suositukset ovat voimassa vastaavan ajan 28.2.2021 asti. Rajoitusten ja suositusten tarvetta arvioidaan viikoittain sekä paikallinen, alueellinen että valtakunnallinen koronatilanne huomioiden. Tietoa aluehallintoviraston päätöksen ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan löytyy https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/ .


Työpaikkojen koronaturvallisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota

Monet koronatartunnat ovat peräisin työpaikalta. Suosittelemme vahvasti työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suosittelemme työnantajia edellyttämään työturvallisuuden varmistamiseksi kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa (pois lukien oma työhuone, jossa työskentelee yksin), vaikka yli kahden metrin turvavälin pitäminen olisi mahdollista, ellei kasvomaksin käytölle ole terveydellistä estettä.

Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja kannattaa porrastettava siten, että taukotiloissa on kerrallaan pieni määrä työntekijöitä ja turvavälit toteutuvat.


Koronatesteihin pitää hakeutua edelleen herkästi

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Koronarokotukset painottuvat tällä viikolla tehosterokotusten antoon

Alkuvuoden aikana Lohjalla on annettu ensimmäiset koronarokotukset koronapotilaita tutkiville ja hoitaville sekä muuta kiireellistä hoitoa antaville, ikääntyneiden asumispalveluiden asukkaille ja henkilöstölle. Rokotukset ovat käynnistyneet ikääntyneiden kotihoidon sekä omaishoidon yli 80 vuotta täyttäneiden asiakkaiden heidän 65 vuotta täyttäneiden samassa taloudessa asuvien läheistensä osalta. Kotihoidon henkilöstöä on myös rokotettu. Tällä viikolla annetaan pääosin vain tehosterokotuksia aiemmin koronarokotteen saaneille.

Rokotteiden saatavuutta seurataan koko ajan ja suunnitellaan muiden väestöryhmien rokotuksia. Ikääntyneiden ja vakavalle koronataudille alttiiden henkilöiden rokotukset voisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan alkaa helmikuussa. Kun joukkorokotukset käynnistyvät, on ajanvaraus mahdollista tehdä Uudenmaan kuntien yhteisen koronarokotusten ajanvarauspalvelun kautta osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarauspuhelimeen. Lohjan osalta aikoja ei ole vielä varattavissa sähköisen järjestelmän kautta. Myös rokotusajanvarauksen puhelinnumeroista tiedotetaan erikseen, kun aikoja on varattavissa.

Lohjan kaupunki on käynnistänyt puhelinsoitot tänä vuonna 85 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien henkilöiden tavoittamiseksi. Puhelinsoitolla kartoitetaan halukkuutta ottaa koronarokote. Rokotteiden saavuttua ikääntyneitä kutsutaan rokotuksiin.

Rokotusjärjestyksessä eli missä järjestyksessä väestö rokotetaan perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 annettuun asetukseen ja noudatamme sitä kaikissa rokotuksissa. Virallista rokotusjärjestystä ei ole mahdollista ohittaa.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista löytyy https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/koronarokotukset/

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This