Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 8.3.2021

Suosituksia ja rajoituksia Lohjan kaupungin ja alueen toimintaan.

Koronatilanne on Lohjalla heikentynyt useamman viikon peräkkäin, kuten myös muun Uudenmaan alueella. Helpommin leviävän muuntoviruksen osuus on kasvanut myös merkittävästi. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 158 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä on otettu maaliskuussa yhteensä 1547 eli keskimäärin 221/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on ollut n. 2,9 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 41 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 152,3/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 146,9/100 000 ja Uudenmaan 300,2/100 000.

Lähikontaktien vähentäminen tärkeää

Viime viikkoina yhä useampi koronatartunta on peräisin työpaikoilta, harrastuksista, ravintoloista ja erilaisista yksityistilaisuuksista. Huolestuttavaa on se, että useissa koronatartunnoissa tartunnanlähteitä ei tällä hetkellä tiedetä.  Koronaepidemian kasvukierteen katkaisemiseksi on tärkeää, että jokainen lohjalainen toimii vastuullisesti ja pyrkii sekä työssään että vapaa-ajallaan vähentämään lähikontaktien määrää.

Lohjan kaupunki vetoaa jokaiseen kuntalaiseen, että nyt on syytä erityisen tehostetusti kiinnittää huomiota kaikenlaisen tarpeettoman kokoontumisen välttämiseen sekä hygieniaohjeiden,  turvavälien, kasvomaskien käytön ja etätyösuosituksen mahdollisimman tehokkaaseen toteuttamiseen niiltä osin kun se on mahdollista.

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Mikäli saat puhelimeen asennetun Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen, tulee hakeutua koronatestiin. Lisäksi suosittelemme kaikille Koronavilkku- sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneille omaehtoistakaranteeniin. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

Suosituksia ja rajoituksia Lohjan kaupungin ja alueen toimintaan

Johtuen koronatilanteen heikkenemisestä maan hallitus totesi poikkeusolot. Aluehallintoviraston päätöksellä Lohjan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen ajalle 8 – 28.3.2021. Myös lukiot ovat etäopetuksessa vastaavan ajan. Lohjan Liikuntakeskuksen hallinnoimissa tiloissa sekä kaupungin nuorisotiloissa sallitaan ainoastaan alle 12 –vuotiaiden (vuonna 2008 syntyneet ja nuoremmat) toiminta.

Tietoa aluehallintoviraston päätösten ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan.

Aluehallintovirasto on antanut yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskevan järjestämiskiellon, mikä jatkuu 14.3.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 14.3.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma  lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana.

Aluehallintovirasto määräsi asiakastiloja suljettavaksi 8.-14.3. väliseksi ajaksi. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta.

Koronarokotukset Lohjalla

Yhteensä 9,2 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotuksen.  80 vuotta täyttäneistä rokotuksen on saanut jo 60 %. Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä.

Rokotusjärjestys ja rokotteet

Rokotusvuorossa ovat nyt 80 vuotta tänä vuonna täyttävät ja vanhemmat sekä riskiryhmään 1 kuuluvat 18 – 69 –vuotiaat. Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Uudenmaan alueella rokotteet on kohdennettu kunnille väestöpohjan mukaan. Rokotukset laajenevat kuitenkin uusiin ikäryhmiin hieman erilaisessa aikataulussa eri kuntien alueella. Tämä johtuu muun muassa siitä, mitä rokotetta kunkin kunnan alueella on käytettävissä. Lohjalla ikääntyneiden rokotuksiin käytetään tällä hetkellä Modernaa johtuen erityisesti sen helpommasta säilyttämisestä ja käsittelystä. Vuonna 1952 syntyneiden tai nuorempien rokotuksiin AstraZenecaa.

Viikko 10

Nyr on varattavissa viikolle 10 rokotusaikoja tänä vuonna 18-69 -vuotta täyttäneille/täyttäville (vuonna 1952-2003 syntyneille), joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (Ryhmä 1).

Ryhmä 1: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

80-vuotta täyttäneille/täyttäville (vuonna 1941 tai aikaisemmin syntyneille) aikoja on varattavissa muutamia kymmeniä viikolle 10. Ajan voivat varata myös samassa taloudessa asuvat 70-79 vuotiaat, jotka varaavat ajat puhelimitse. Pääosa viikon 10 rokotusajoista on varattu puhelimitse 85 vuotta täyttäneille. Mikäli olet soittanut jo aiemmin takaisinsoittopuhelimeemme, sinun ei tarvitse soittaa uudelleen vaan soitamme sinulle takaisin ja tarjoamme rokotusaikaa.

Viikko 11

Riskiryhmien rokotukset jatkuvat vastaavasti kuin viikolla 10.

80-vuotta täyttäneille/täyttäville (vuonna 1941 tai aikaisemmin syntyneille) mukaan lukien samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat (70-79 vuotiaat samassa taloudessa asuvat varaavat ajat puhelimitse) aikoja on varattavissa nettiajanvarauksessa muutamia kymmeniä.  Lisäksi aikoja varataan puhelimitse aiemmin korona-ajanvaraukseen soittaneille.

Näin varaat ajan koronarokotukseen

Sähköinen ajanvaraus osoitteessa www.koronarokotusaika.fi, (Tennarin että Pusulan rokotuspisteet). Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei ole aikoja näkyvillä, kaikki ajat on varattu eikä niitä ole varattavissa myöskään puhelimitse. Uusia aikoja avataan sitä mukaa viikkoa ennen suunniteltua rokotuspäivää sen mukaan, kun saapuva rokote-erä varmistuu. Erityisesti yli 80 – vuotiaille saatavien rokotteiden määrät ovat viikoittain pienet. Tästä johtuen ikäryhmän rokotuksiin kuluu useampia viikkoja.

Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta takaisinsoittojärjestelmän ruuhkautumisen vuoksi. Koronarokotuspuheluihin pyrimme soittamaan takaisin lähipäivinä. Tällä hetkellä vastausviive on jopa viikon. Puhelimeen vastaamiseen on rekrytoitu ja rekrytoidaan edelleen lisää vastaajia.

Rokotusaikoja voi myös varata Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319(ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30) sekä Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p.  019 3692300. Numeroissa on takaisinsoitto, joten soita vain kerran. Koronarokotuspuheluihin pyrimme soittamaan takaisin lähipäivinä.

Kun seuraavien rokotuspäivien ajat ovat varattavissa kannattaa rokotusvuorossa olevien pyrkiä varaamaan aika ensisijaisesti nettiajanvarauksen kautta, jotta kykenemme puhelimitse palvelemaan niitä, joilla nettiajanvaraus ei onnistu.

Palvelemme rokotusasioissa mahdollisimman nopeasti, mutta pyydämme asukkailta kärsivällisyyttä. Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta.

Korona_some

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This