Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 22.3.2021

Lähikontaktien vähentäminen tärkeää. Viime viikkoina yhä useampi koronatartunta on peräisin työpaikoilta, harrastuksista, ravintoloista ja erilaisista yksityistilaisuuksista, kuten kyläilyreissuilta.

Koronatilanne on Lohjalla edelleen huolestuttava kuten myös koko Uudenmaan alueella. Helpommin leviävän muuntoviruksen osuus on Lohjallakin noin 80 %. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 228 uutta koronavirustartuntaa. Maaliskuussa uusi koronatapauksia on tähän mennessä todettu 111. Koronanäytteitä on otettu maaliskuussa yhteensä 4375 eli keskimäärin 208/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on ollut n. 2,5 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 36 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 150,2/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 169,6 /100 000 ja Uudenmaan 342,9/100 000.

Lähikontaktien vähentäminen tärkeää

Viime viikkoina yhä useampi koronatartunta on peräisin työpaikoilta, harrastuksista, ravintoloista ja erilaisista yksityistilaisuuksista, kuten kyläilyreissuilta. Huolestuttavaa on se, että useissa koronatartunnoissa tartunnanlähteitä ei tällä hetkellä tiedetä. Koronaepidemian kasvukierteen katkaisemiseksi on tärkeää, että jokainen lohjalainen toimii vastuullisesti ja pyrkii sekä työssään että vapaa-ajallaan vähentämään lähikontaktien määrää.

Lohjan kaupunki vetoaa jokaiseen kuntalaiseen, että nyt on syytä erityisen tehostetusti kiinnittää huomiota kaikenlaisen tarpeettoman kokoontumisen välttämiseen sekä hygieniaohjeiden, turvavälien, kasvomaskien käytön ja etätyösuosituksen mahdollisimman tehokkaaseen toteuttamiseen niiltä osin kun se on mahdollista.

Hakeudu koronatestiin, mikäli oireita tai koronavilkku antaa altistumisilmoituksen

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle puh.044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu puh. 116117.

Mikäli saat puhelimeen asennetun Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen, tulee hakeutua koronatestiin. Lisäksi suosittelemme kaikille Koronavilkku- sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneille omaehtoistakaranteeniin. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla

Yhteensä lohjalaisista 12,4 % on saanut ensimmäisen koronarokotteen. 80 vuotta täyttäneistä rokotuksen on saanut jo 76,4 %. Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä löytyy Lohjan koronarokotukset -sivulta.

Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.
Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

AstraZenecan koronavirusrokotteen käyttö keskeytetään myös Lohjalla

THL ilmoitti viime viikolla perjantaina, että AstraZenecan koronarokotteiden käyttö lopetetaan Suomessa vähintään viikoksi. Myös Lohjalla niiden, joille on aika varattuna kuluvalle viikolle AstraZenecan rokotukseen,  ajat siirretään ja uusi ajankohta ilmoitetaan rokotusajan varanneille. Lohjan kaupunki pyytää, ettei ajanvarauspuhelimeen soiteta tämän johdosta vaan seurataan tiedotteita. Rokotetta ei ole tässä vaiheessa mahdollista myöskään vaihtaa toiseen rokotteeseen.

Lohjalla AstraZenecan rokotuksia saavat:
• 18 – 69-vuotiaiden (syntymävuodet 1952 – 2003) 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (AstraZenecan rokote)
• 60 – 69 –vuotiaiden (syntymävuodet 1952 – 61) 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (AstraZenecan rokote)

THL:n tiedote asiaan liittyen.

Seuraamme tilannetta ja toimimme THL:n ohjeiden mukaisesti. THL kehottaa Astra Zenecan koronarokotteen saaneita tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien koronarokotukset jatkuvat normaalisti

70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1951 tai aiemmin syntyneet) (Pfizer-BioNTechin rokote) voivat varata nyt ajan koronarokotukseen. Rokotusaikoja on varattavissa useammalle viikolle. Koronarokotuksia annetaan ajanvarauksella Liikuntakeskus Tennarissa, Karjalohjan, Sammatin ja Pusulan terveysasemilla.

Rokotusaikoja voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai puhelimitse. Kaupunki suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta osoitteessawww.koronarokotusaika.fi
Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.

Puhelinajanvaraus:

Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, puh. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.
Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta puh. 019 – 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.

Palvelemme rokotusasioissa mahdollisimman nopeasti, mutta pyydämme asukkailta kärsivällisyyttä. Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta.

Yleisötilaisuudet ja asiakastilat

Heikentyneestä koronatilanteesta johtuen aluehallintoviraston yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 14.4.2021 asti. Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 14.4.2021saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana. Aluehallintovirasto määräsi asiakastiloja suljettavaksi 15.-28.3.2021 väliseksi ajaksi. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta.

Tietoa suosituksista ja rajoituksista Lohjalla.

 

Share This