Lohjalaiset, näytetään yhdessä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta!

kaksi lasta ja koira kynttilöiden ympäröimänä

Lohjan kaupunki osallistuu tänäkin keväänä WWF:n maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan, jossa kaupungit, yritykset, yhteisöt ja yksityiset ihmiset sammuttavat valojaan yhtäaikaisesti tunnin ajaksi lauantaina 28.3.2020 klo 20:30–21:30.


Valoja sammuu Lohjan keskustassa

Earth Hour näkyy Lohjan keskustassa, kun Lohjan kaupunki sammuttaa kaupungintalon, pääkirjaston ja Anttilan koulun ulkovalaistuksen sekä torin katuvalaistuksen tunnin ajaksi lauantaina 28.3.3019 klo 20:30–21:30.

Kaupunki kutsuu kaikki lohjalaiset mukaan maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan: sammutetaan valot yhdessä ja näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta!

Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Huoli ei ole aiheeton – mikäli maapallon keskilämpötilan nousu jatkuu nykyistä vauhtia, ilmaston arvioidaan lämpiävän 1,5 astetta jo tämän vuosisadan puoliväliin mennessä.

Monimuotoisen luonnon puolesta

Tämän vuoden Earth Hour -tapahtuman maailmanlaajuisena teemanan on monimuotoisen luonnon merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hyvinvoiva luonto sitoo hiiltä sekä tarjoaa muun muassa ravintoa, lääkkeitä, työtä, toimeentuloa ja virkistystä. Monimuotoinen luonto onkin yksi parhaista liittolaisistamme kamppailussamme ilmastonmuutosta vastaan.

Aihe on erityisen ajankohtainen, sillä tänä vuonna kirjoitetaan uusiksi monta luonnon ja ilmaston turvaksi solmittua kansainvälistä sopimusta. Päättäjillä onkin edessään lukuisia planeettamme kannalta tärkeitä päätöksiä. Luonnon supervuonna katseet kohdistuvat etenkin luonnon monimuotoisuutta käsittelevään YK-kokoukseen Kiinan Kunmingissa lokakuussa ja ilmastokokoukseen Skotilannissa Glasgow’ssa marraskuussa.

Tee ilmastoteko ruokalautasella

Suomessa ihmisiä kannustetaan Earth Hour -iltana sammuttamaan valot, sytyttämään kynttilät ja kokeilemaan kasvisruokaa tai kestävästi pyydettyä kalaa illallisella yhdessä perheen kanssa. Voit etsiä kokattavaksi houkuttelevia kasvisruokia esimerkiksi WWF:n reseptipankista:

Ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentäminen on tärkeä kysymys. Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja merkittävimpiä syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen.

Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastopaneelin mukaan 1,5 asteen tavoitteeseen tuskin päästään ilman ruokavaliomuutosta. Muutos tarkoittaa etenkin lihankulutuksen vähentämistä. Lisätietoa ilmasto- ja ympäristöystävällisestä ruoasta löydät WWF:n oppaista:

Hinku-kaupunkina ilmastonmuutosta torjumassa

Nopeita päästövähennyksiä tarvitaan kaikilta. Lohjan kaupunki on mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeessa ja se on asettanut tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Lohjan kaupunki haluaa kannustaa Earth Hour -tapahtumaan osallistumalla kaikkia kaupungin asukkaita ja yrityksiä tekemään niin pieniä kuin suuriakin ilmastotekoja omassa arjessaan.

Lisätiedot

Earth Hour Suomessa ja maailmalla
www.earthhour.fi (WWF)

Earth Hour Lohjalla
Jenna Kotilehto, projektityöntekijä, jenna.kotilehto@lohja.fi, p. 044 369 4488

Hinku-hanke Lohjalla
www.lohja.fi/hinku (Lohjan kaupunki)

Earth Hour. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF.
Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This