Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 15.3.2021

Koronatilanne on Lohjalla heikentynyt useamman viikon peräkkäin, kuten myös muun Uudenmaan alueella. Helpommin leviävän muuntoviruksen osuus on kasvanut myös merkittävästi. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 189 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä on otettu maaliskuussa yhteensä 3010 eli keskimäärin 215/päivä. Positiivisten näytteiden osuus on ollut n. 2,4 %. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 31 kpl.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 154,5/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 163,4/100 000 ja Uudenmaan 337,6/100 000.

yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 14.4.2021 asti.

Heikentyneestä koronatilanteesta johtuen aluehallintoviraston yli 6 hengen yleisötilaisuuksia koskeva järjestämiskielto jatkuu 14.4.2021 asti.

Lisäksi Aluehallintovirasto on antanut määräyksensä 14.4.2021 saakka, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa toimijan tulee varmistaa, että henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Toimijoiden tulee tehdä suunnitelma  lähikontaktien estämiseksi. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana.

Yhtiökokoukset ja muut sääntö-/lakimääräiset kokoukset

15.3.2021 julkistetun Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan yhtiökokouksiin ja muihin vastaaviin sääntömääräisiin tai lakimääräisiin kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei pääsääntöisesti enää sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia. Kokouksessa tulee noudattaa laissa säädettyjä hygieniavaatimuksia ja järjestäjän tulee selvittää tuleeko lähikontaktit pystyä tosiasiallisesti välttämään. Esimerkiksi sääntömääräinen kevätkokous on mahdollista järjestää, jos mainitut asiat toteutuvat.

Voimassa olevien rajoituksen ulkopuolella ovat siis vain sääntömääräiset kokoukset. Sääntömääräistä kevätkokousta edeltävä hallituksen kokous kuuluu edelleen rajoituksen piiriin eikä sitä siis voida järjestää paikan päällä. Edelleen on suositeltavaa järjestää kaikki mahdolliset kokoukset etäyhteyksin.

Lisätietoa:

Mitkä ovat laissa säädetyt hygieniavaatimukset?
Mitä toimijoita tartuntatautilain mukaiset turvavälipäätökset koskevat?

Aluehallintoviraston tiedote kokonaisuudessaan.

Asiakastilojen sulku 15.-28.3.2021

Aluehallintovirasto määräsi asiakastiloja suljettavaksi 15.-28.3.2021 väliseksi ajaksi. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta.

Avi:n määräysten vaikutus Lohjan kaupungin palveluihin.

Lähikontaktien vähentäminen tärkeää

Viime viikkoina yhä useampi koronatartunta on peräisin työpaikoilta, harrastuksista, ravintoloista ja erilaisista yksityistilaisuuksista, kuten kyläilyreissuilta. Huolestuttavaa on se, että useissa koronatartunnoissa tartunnanlähteitä ei tällä hetkellä tiedetä.  Koronaepidemian kasvukierteen katkaisemiseksi on tärkeää, että jokainen lohjalainen toimii vastuullisesti ja pyrkii sekä työssään että vapaa-ajallaan vähentämään lähikontaktien määrää.

Lohjan kaupunki vetoaa jokaiseen kuntalaiseen, että nyt on syytä erityisen tehostetusti kiinnittää huomiota kaikenlaisen tarpeettoman kokoontumisen välttämiseen sekä hygieniaohjeiden,  turvavälien, kasvomaskien käytön ja etätyösuosituksen mahdollisimman tehokkaaseen toteuttamiseen niiltä osin kun se on mahdollista.

Hakeudu koronatestiin, mikäli oireita tai koronavilkku antaa altistumisilmoituksen

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Mikäli saat puhelimeen asennetun Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen, tulee hakeutua koronatestiin. Lisäksi suosittelemme kaikille Koronavilkku- sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneille omaehtoistakaranteeniin. Suositus koskee myös negatiivisen testituloksen saaneita ja rokotettuja.

Koronarokotusten eteneminen Lohjalla

Yhteensä lohjalaisista 10,7 % on saanut ensimmäisen koronarokotteen. 80 vuotta täyttäneistä rokotuksen on saanut jo 73,4 %.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä.

Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Seuraavien ryhmien rokotukset ovat käynnissä:

 • 80 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat (syntymävuosi 1941 tai aiemmin syntyneet) (Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokote)
 • 18-69-vuotiaiden (syntymävuodet 1952 – 2003) 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (AstraZenecan rokote)
 • 65 – 69 –vuotiaiden (syntymävuodet 1952 – 56) 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat (AstraZenecan rokote)

Koronarokotusten ajanvaraus on avautunut uutena ryhmänä 65 – 69 vuotiaille (syntymävuodet 52 – 56) toiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville.

Toiseen riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
 • Lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus, joiden painoindeksi (BMI) on 40 tai sitä suurempi.

70-79 vuotiaat

70-79-vuotiaiden osalta ajanvaraus rokotuksiin käynnistyy 22.3.2021. Alustavien arvioiden mukaan rokotukset voidaan käynnistää tälle ikäryhmälle viikosta 13 alkaen. Ajanvarausohjeen sisältävien kirjeiden postitus käynnistyy kuluvan viikon aikana.

AstraZeneca

AstraZenecan rokotuksiin ei ole tuossa tässä vaiheessa Uudenmaan alueella muutoksia :  AstraZenecan rokotteen ikäryhmämuutos ei aiheuta HUS-alueen rokotuksiin välittömiä muutoksia | HUS

Näin varaat ajan koronarokotukseen

Rokotusaikoja voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta tai puhelimitse. Kaupunki suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi

Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. 

Jos rokotusajat ovat täynnä sähköisessä ajanvarauksessa, niitä ei voi varata myöskään puhelimitse.

Puhelinajanvaraus:

Lohjan keskustan terveysaseman neuvontapuhelimesta, p. 019 – 369 2319 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto

Pusulan terveysaseman neuvontapuhelimesta p. 019 – 369 2300 (ma, ti, to klo 8-15 ja ke, pe klo 8-13.30). Numerossa on takaisinsoitto.

Rokotusaikoja on tarjolla rajallisesti ja niitä lisätään sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Kun seuraavien rokotuspäivien ajat ovat varattavissa kannattaa rokotusvuorossa olevien pyrkiä varaamaan aika ensisijaisesti nettiajanvarauksen kautta, jotta kykenemme puhelimitse palvelemaan niitä, joilla nettiajanvaraus ei onnistu.

Palvelemme rokotusasioissa mahdollisimman nopeasti, mutta pyydämme asukkailta kärsivällisyyttä. Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta.

Korona_some

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This