Hyvää valtakunnallista Energiansäästöviikkoa!

Tänään käynnistyy valtakunnallinen Energiansäästöviikko (9.-15.10.2023). Energiansäästöviikkoa vietetään vuosittain muistuttamaan energiansäästön tärkeydestä ja helpoista keinoista käyttää energiaa tehokkaammin.

Sähkön, lämmön, veden ja polttoaineiden tehokkaampi hyödyntäminen ei ainoastaan säästä rahaa, vaan on myös tehokas keino vähentää kasvihuonekaasuja ja muita haitallisia ympäristövaikutuksia. Energiansäästövinkkien lisäksi Energiansäästöviikon teemoissa keskitytään energiankulutuksen ajoitukseen ja automatiikan tuomien etujen hyödyntämiseen.

Lohjan kaupungin energiatehokkuustyö

Lohjan kaupunki on jo toista kertaa mukana Kuntien Energiatehokkuussopimuksessa (KETS) ja on sen myötä sitoutunut kiinnittämään huomiota energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja vähentämään kuluttamaansa energiaa.  Viime talven energiakriisin myötä kaupunki teki mittavasti tehokkaita energiansäästötoimenpiteitä, esim. laski kaikkien kiinteistöjen lämpötiloja. Kaupungin eri yksiköissä tehdään energiatehokkuustoimia jatkuvasti ympäri vuoden, esim. lisätään lämpöpumppuja ja vaihdetaan katuvaloja energiatehokkaisiin led-valoihin. Lohjan kaupunki on myös jälleen osa valtakunnallista energiansäästöön kannustavaa Astetta Alemmas -kampanjaa.

Eri puolilla Lohjaa on parhaillaan käynnissä energiansäästön 50/50-kampanja. Yhteensä lähes 20 lohjalaista koulua, päiväkotia ja kirjastoa säästävät tämän vuoden ajan sähköä, lämpöä ja vettä. Vuoden kulutustietoja verrataan aiempien vuosien sääkorjattuihin lukuihin, jonka jälkeen yksiköt saavat itselleen puolet rahoiksi muunnetusta aikaansaamastaan energiansäästöstä. Kampanjan tarkoitus on opettaa hauskalla tavalla tehokkaita ja pysyviä tapoja käyttää energiaa säästeliäästi.

Vinkkejä energiaviisaaseen arkeen

Energiansäästöviikko näkyy kuluvalla viikolla Lohjan kaupungin sosiaalisessa mediassa, ja kannustammekin jokaista kiinnittämään tällä viikolla erityistä huomiota tuttuihin, mutta tehokkaisiin energiansäästövinkkeihin:

  1. Sammuta turhat valot ja laitteet, kun et tarvitse niitä. Käytä kodin energiasyöppöjä laitteita (etenkin sähkökiuasta ja sähköuunia) tehokkaasti.
  2. Tarkista huonelämpötila: n. 20-21 astetta riittää useimmille, makuuhuoneissa voi olla aste tai pari vähemmänkin!
  3. Säästä lämmintä vettä: älä valuta vettä saippuoinnin aikana, lyhennä suihkuja, huuhtele kierrätykseen menevät jätteet vain tarvittaessa ja silloinkin kylmällä vedellä.
  4. Säästä lämpöä: sulje ulko-ovi nopeasti perässäsi ja tuuleta vain tarvittaessa (silloinkin nopeasti ja tehokkaasti).
  5. Jos mahdollista, suosi kimppakyytejä, julkista liikennettä tai kulje pyörällä tai jalan.
  6. Hyödynnä viisas ajoitus ja automatiikkaa, kun se on mahdollista. Esimerkiksi pese pyykkiä ja lataa sähköautoa silloin, kun sähkö on edullista.

Mukavaa Energiansäästöviikkoa kaikille!

Lue lisää Energiansäästön 50/50-mallista ja Muijalan koulun keinoista säästää energiaa täältä.

Lisätiedot: Meeri Hartonen, meeri.hartonen@lohja.fi, p. +358 40 686 7027

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This