Hiidensalmen Asuntomessut ja Tytyrin näköalatasanne ilahduttavat – Niin asukkaita kuin matkailijoitakin!

Hiidensalmi

Järvikaupunki kehittyy –juttusarja seuraavassa osassa kerromme miten Moisionlahtea ja sen ympäristöä kehitetään. Kehitteillä ovat mm. alueella sijaitsevat Moisio, Tytyri, Kokkokallio sekä Hiidensalmi, jossa vietetään Lohjan ensimmäisiä Asuntomessuja 9.7.-8.8.

Moision kauniisiin kulttuurimaisemiin suunnitteilla uusi asuinalue

Moisiolla sijaitsee viehättävä omakoti- ja rivitaloalue upeassa kulttuurimaisemassa, lähellä Lohjan keskustan palveluita. Alueelle hahmotellaan tulevaisuudessa kulttuurimaisemaa kunnioittaen uutta asuinaluetta, joka täydentäisi hienosti Moision 50—luvun rintamamies- ja pientalokokoelmaa. Alueen kehittämisen lähtökohdat on huomioitu yleiskaavassa.

Myös Karstuntien itäpuolelle on kehitteillä uusi asuinalue, ”työnimeltään” Hiidensalmi 2, jonka asumisenratkaisut ovat kerrostalopainotteisia. Alueen virtuaalimallia esitellään jo kesän Asuntomessuilla. – Ennen Moision uuden asuinalueen rakentamista jatketaan ensin Hiidensalmen kehittämistä. Eli Hiidensalmen alueen kehittäminen ei jää vain Asuntomessualueeseen, vaan sitä jatketaan messujen jälkeenkin, Lohjan elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo kertoo.

Tytyrin tulevan näköalatasanteen kautta kohti Hiidensalmea

Moisilta lähtee kaunis ja valaistu rantapolku Hiidensalmen alueelle. Matkan varrella sijaitsee Tytyrin avolouhos, jonne on tulossa huikea näköalatasanne vielä tämän vuoden puolella. Näköalatasanne lähtee jyrkänteen rajalta ja on 8 metriä pitkä. Silta ei ole korkeanpaikankammoisille, sillä se on lasia ja sen kärjestä näkee 85 metrin syvyyteen! – Näköalatasanne on jo itsessään hieno käyntikohde mutta tuo myös lisäarvoa Tytyrin kaivosmuseolle. Tytyrin kohdalla poikkeava kaaribaana etenee myös hyvässä vauhdissa ja on tarkoitus olla valmis kesän Asuntomessuille. Kaaribaanaa pitkin voi mennä kävellen tai pyörällä Moisio-Pitkäniemi väliä, vaikkapa Asuntomessuille. Tietä vielä tasoitetaan ja reitille tuodaan lisää penkkejä, kertoo Puistosalo.

Ilmakuva avolouhoksesta Hiidensalmeen päin. Linkki 360-kuvaan.

Upea Hiidensalmi ja kesän Asuntomessut

Asuntomessut avautuvat yleisölle Hiidensalmessa 9.7. Messut ovat avoinna joka päivä kuukauden ajan, eli messuportit sulkeutuvat 8.8. Esillä on noin 30 messukotia, ja ihasteltavaa riittää omakotitaloista kerrostaloasuntoihin, minitaloihin ja kattoterasseihin. Nähtävillä on jyhkeitä kivi- ja hirsitaloja, taidokasta puurakentamista, teräsrakenteisia taloja sekä päiväkodin ja ikääntyneiden hoivakodin toimivat tilat. Alueella on niin omistus-, vuokra- asumisoikeus-  kuin osuuskuntakotejakin. Hiidensalmessa järvi kuuluu kaikille!

Uuden rakentamisen rinnalla korjataan myös vanhaa. Pian satavuotias entinen sahanjohtajan talo saa uuden elämän kotina ja kahvilana. Messukodit ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Toukokuisen mediapäivän reilut sata vierasta kiittelivät mm. kotien persoonallisuutta, rohkeaa värien käyttöä ja taiteen runsautta. Myös näköalat saivat ansaitusti ihastelua osakseen. Länsi-Uusimaa kuvaili juttunsa otsikossa Hiidensalmea hyvin: ”Kompakti alue, kosolti katsottavaa.”

Messukodit ovat sisältä jo lähes valmiita, viimeistelyt ja pihatyöt ovat käynnissä. Pihoille tulee hulppeita terasseja ja altaita, taidokkaita kiveyksiä sekä viherratkaisuja istutuslaatikoista kukkaniittyihin ja nurmeen. Istutuksia löytyy myös viherkatoilta. Messutapahtuman rakentaminen starttaa kesäkuussa, eli alue aidataan ja messutoimintojen kuten näyttelyalueiden ja ravintolateltan rakentaminen alkaa.  Pian alue on valmis ottamaan vastaan ison joukon vieraita!

Hiidensalmen Asuntomessut valmistumassa / Kuvaaja Milla von Konow

Asuntomessut kiinnostavat laajasti, ja kävijämäärät ovat olleet aiempina vuosina 100 000 kävijän tuntumassa. Tänä vuonna eletään vielä koronarajoitusten mukaan, joten kävijätavoitetta ei ole voitu asettaa. Tavoitteena on turvallinen ja inspiroiva tapahtuma, joka toteutetaan voimassa olevia viranomaisohjeita noudattaen. Kaikki liput myydään ennakkoon verkkokaupassa tietylle saapumisajalle. Viime kesän messut Tuusulassa antoivat arvokasta kokemusta siitä, että tapahtuman järjestäminen onnistuu myös poikkeusaikana. Asiakaskyselyjen mukaan aikaan sidotut liput toivat mukanaan toivottua väljyyttä ja rauhaa tutustua kohteisiin.

Messukotien lisäksi vieraille on luvassa paljon muuta koettavaa. Hiidensalmen taideohjelman ensimmäiset kolme taideteosta valmistuvat messuihin mennessä. Messualueen ohi kulkevalle Karstuntielle näkyy Kim Jotunin kookas taideteos Uitto, kerrostalojen sisäpihaa piristää lohjalaissyntyisen Laura Merzin muraali ja Taapeliaukiolla seikkailevat Anne Meskanen-Barmanin sympaattiset pöllöveistokset. Julkisen taiteen lisäksi myös kodeissa on paljon teoksia ja luvassa on myös taidenäyttelyjä.

Alueen rannassa avautuva Kaarnapuisto tarjoaa mahdollisuuden hengähtää järvimaisemassa. Asukkaiden iloksi puistossa on muun muassa kuntoilu- ja leikkivälineitä, levähdyspaikkoja sekä uimalaituri.

– Messualueen lisäksi kävijän kannattaa ehdottomasti tutustua myös messujen virallisiin oheiskohteisiin. Kisakallion urheiluopisto ja Tytyri Elämyskaivos toivottavat vieraat tervetulleiksi ainutlaatuisten elämysten pariin, kehottaa Asuntomessut Lohjalla tiedottaja Riikka Juva.

Kuvaaja Jesse Kainulainen

Historiallinen Kokkokallio mukana Asuntomessuilla

Hiidensalmesta runsaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevasta Virkkalan kylästä tuli merkittävä sahateollisuuskeskus 1800 – 1900-luvun taitteessa. Uiton keskuspaikka Hiidensalmi valittiin sahan paikaksi, jotta säästyttäisiin puiden jatkokuljetuksen aiheuttamilta kustannuksilta. Sahan läheisyyteen rakennettiin vuonna 1928 komea Kokkokallio, jossa sijaitsi tuolloin myös sahan johtajan asunto. Kokkokallio sijaitsee yhä Hiidensalmen sillan pielessä Kokkokalliolla, ja siitä on tulossa yksi Asuntomessujen kohteista.

Kokkokallion uudet omistajat Tarja ja Jussi Lönnström voittivat tarjouskilpailun vuonna 2018 ja kaupat saatiin tehtyä syksyllä 2020. Kokkokalliossa on ollut paljon asukkaita viimeisen 93 vuoden aikana mutta Lönnströmit ovat ensimmäiset yksityishenkilöt, jotka rakennuksen omistavat. – Olen tavannut talon entisiä asukkaita, ja he ovat kertoneet paljon hienoja tarinoita. Kokkokalliossa nivoutuu kolme asiaa hienosti yhteen; historia, alueella sijainneen sahan menneisyys ja Asuntomessut. Kokkokalliolla on pitkä ja vaiherikas elämä, Lohjalla oppaana toimiva Tarja kertoo.

Kokkokalliossa on tehty paljon remonttia viime syksystä asti. – Jussi on pääsääntöisesti tehnyt remonttia oma porukka apunaan. Kaikki on tehty huolella ja ihan käsityönä, josta olen tosi ylpeä. Tarkoitus on saada alakerta kuntoon asuntomessuille”,  iloitsee Tarja. Kokkokallion alakerta on kesällä Asuntomessujen näyttelykohde, mutta messujen jälkeen syksyllä suunnittelevat Lönnströmit tilaan kahvilatoimintaa. – Kokkokallio on äärettömän viehättävä ja lämminhenkinen paikka. Toivotammekin kaikki kävijät lämpimästi tervetulleeksi niin Asuntomessujen aikana kuin syksyllä kahvilaammekin, toivottavat Tarja ja Jussi.

Kokkokallio, kuvassa Tarja ja Jussi Lönnström / Kuvaaja Jesse Kainulainen

Kokkokallio talvimaisemissa

Järvikaupunki kehittyy –juttusarjan ensimmäinen osa ”Aurlahti vilkastuu ja kehittyy vauhdilla – useita uusia palveluita kesäksi” löydät täältä!

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This