Viikon vinkit energiansäästöön

Energian säästöviikko

Älä ruoki energiasyöppöjä! Lokakuu toi mukanaan Energiansäästöviikon, jonka kunniaksi julkaisemme joka päivä Motivan energiansäästövinkkejä kaupungin etusivulla ja somekanavissa.


Perjantain energiansäästövinkit:
lainaa energiamittari

Kuvassa on kirjastoista lainattavat lämpökamera, infrapunamittari ja sähkönkulutusmittari pakkauksineen.

Päivitys 12.1.2023: Tällä hetkellä kirjastosta voi lainata lämpökameran. Lohjan seudun ympäristöklusteri tulee hankkimaan kaupunkilaisille käyttöön erilaisia energiamittareita, joita voi jatkossa lainata helposti Lohjan kirjastoista.

  • Pistorasiaan laitettavalla energiankulutusmittarilla voit mitata erilaisten sähkölaitteiden energiankulutusta.
  • Infrapunamittarilla voit selvittää rakennusten mahdollisia lämpövuotoja.
  • Lämpökameralla voit tarkastaa esimerkiksi kiinteistön lämpöeristyksiä.

Saatavilla olevat energiamittarit löytyvät tuotenimillä Lukki-kirjastojen tietokannasta.

Torstain energiansäästövinkit:

kulutuksen seuraaminen ja kysyntäjousto

Energiayhtiösi maksuttomasta verkkopalvelusta voit seurata sähkönkulutustasi ja tehdä järkeviä muutoksia kulutukseen. Olethan jo tutustunut omaan palveluusi?

Kulutusjousto on yksi tapa järkevöittää kodin sähkönkulutusta. Puhtaan aurinko- ja tuulisähkön saatavuus ja tuotanto riippuvat säästä, vuodenajasta ja vuorokaudenajasta. Kodin suuritehoisten laitteiden käyttöaikoja voi siirtää enemmän puhtaan energian tunneille.

Keskiviikon energiansäästövinkit:
veden kulutus kuriin

Suihkutteluun kuluu paitsi lämmitysenergiaa, myös vettä. Kahden minuutin suihku kuluttaa vettä 24 litraa ja kymmenen minuutin suihku 120 litraa. Mitä pidempi on suihku, sitä enemmän kulutat vettä ja lämmitysenergiaa.

Säästä energiaa lyhentämällä suihkuaikoja ja vältä etenkin turhaa lämpimän veden valuttamista. Vaihda suihkun sekoittaja ja suihkusuutin vettä säästävään malliin. Sulje suihku hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi, jolloin vedenkulutus vähenee huomattavasti.

Tiistain energiansäästövinkit:

huonelämpötilojen säätäminen

Laskemalla huoneenlämpötilaa kahdella asteella säästät noin 10 % lämmitysenergiaa. Energiatehokas ja useimpia miellyttävä lämpötila oleskelutiloissa on vedottomissa olosuhteissa 20–22 °C, makuuhuoneessa vähemmänkin. Alenna huoneen lämpötilaa tuulettamisen sijaan säätämällä patterin termostaattia pienemmälle.

Maanantain energiansäästövinkit:

lattialämmityksen tehokas käyttö

Kylpyhuoneen lattialämmitys on usein kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Siksi suosittelemme vilkaisemaan Motivan Energiansäästöä kylpyhuoneessa -videon.

Kuivissa tiloissa vältä peittämästä lattialämmitteisiä lattioita eristävillä materiaaleilla, sillä ne estävät lämmitystä, lisäävät häviöitä alaspäin ja vaikeuttavat lämmityksen säätöä ja ohjausta. Esimerkiksi mattojen tulisi läpäistä lämpöä mahdollisimman hyvin.

Lisätiedot

Energiansäästöviikon valtakunnallisena koordinoijana ja organisoijana toimii Motiva. Lisätietoja kampanjasta Lohjalla antaa Jenna Kotilehto, projektivastaava, p. 044 369 4488, jenna.kotilehto@lohja.fi.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This