Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 4.1.2021

Lohjalla koronarokotukset käynnistyvät tämän hetkisen tiedon mukaan 11.1.2021 alkavalla viikolla.

Joulukuun aikana Lohjalla todettiin 32  uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä otettiin yhteensä 3702. Joulukuun tartunnoista  suurin osa perheensisäisiä tai lähipiirin tartuntoja. Viimeisten kahden viikon aikana uusia koronatapauksia on ilmennyt 15 kpl. Viime viikolla (53) uutisoitiin kahdesta jouluviikolla tapahtuneesta joukkoaltistumisesta: Lehmijärven koulussa ja ikääntyneiden kotihoidossa. Koronatartuntojen määrä koko vuoden osalta on Lohjalla nyt 145.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana  34,6/100 000 asukasta. Koko maan ilmaantuvuus 61,5 ja Uudenmaan alueella  96,0. Parhaillaan Uudenmaan lisäksi Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen alueet ovat leviämisvaiheessa.

Koronatilanteen edelleen rauhoittamiseksi Aluehallinto virasto jatkoi aiemmin joulukuussa päätöstään yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä 10.1.2021 asti. Myös Lohjan kaupunki jatkoi rajoituksia ja suosituksia 10.1.2021 asti. Tietoa aluehallintoviraston päätöksen ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan löytyy https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/ . Alustavan tiedon mukaan Aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien rajoittamista. Lohjan kaupunki tulee jatkamaan oman toiminnan rajoituksia ja suosituksia vastaavan ajan. Niistä tiedotetaan erikseen aikataulun täsmennettyä.

Koronatilanne on edelleen haastava koko Suomessa, joten on erityisen tärkeää noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia. Toimenpiteiden tavoitteena on hillitä epidemiatilanteen hallitsemattoman leviämisen uhkaa ja näin turvata väestön hyvinvointi sekä terveydenhuollon selviytyminen kasvavista potilasmääristä.

Vuoden vaihteen juhlapyhinä koronatesteihin hakeuduttiin muita ajankohtia vähemmän. Muistutamme edelleen, että on tärkeää hakeutua koronatestiin, mikäli on koronavirustartunnan oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys .Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p.116117.

Koronarokotukset käynnistyvät Lohjalla

HUS:in alueella koronarokotukset ovat käynnistyneet jo muun muassa Helsingissä. Lohjalla koronarokotukset käynnistyvät tämän hetkisen tiedon mukaan 11.1.2021 alkavalla viikolla Keskustan terveysasemalla. Lohjan yhteisrokotuspisteessä rokotetaan Karviaisen, Lohjan, Inkoon ja Siuntion kuntien sekä alueen yksityisten toimijoiden ensimmäisessä rokotusvuorossa olevaa henkilökuntaa. Länsi-Uudenmaan toinen yhteisrokotuspiste sijaitsee Raaseporissa. Rokotusten suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Ensimmäisinä rokotetaan koronapotilaita tutkivat ja hoitavat ja muuta kiireellistä hoitoa antavat. Myös hoivapalvelujen henkilöstö asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköissä kuuluu ensimmäisenä rokotettaviin. Ikääntyneiden ja vakavalle koronataudille alttiiden henkilöiden rokotukset voisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan alkaa helmi-maaliskuussa. Rokotusjärjestys – eli missä järjestyksessä väestö rokotetaan – perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 annettuun asetukseen.

Lohjan kaupunki tiedottaa rokotusaikataulusta ja ajanvarauksesta rokotuksiin välittömästi, kun tieto rokotteen saatavuudesta varmistuu. 

Miksi rokotetaan?

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Tutkimustiedon kertyessä saadaan tietoa siitä, miten rokottaminen ehkäisee tartuntojen leviämistä väestössä. Suomi on varautunut tarjoamaan rokotteen jokaiselle asukkaalle.

Lisätietoa koronarokotuksista löytyy:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rokotteet ja koronavirus

Fimea: Koronavirus (COVID-19)

Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronavirus ja kehitteillä olevat rokotteet

Share This