Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteeseen ja ajankohtaisiin 7.6.2021

Kesän juhlakausi käynnissä – juhli koronaturvallisesti ja noudata alueellisia suosituksia.

Kesän juhlakausi on käynnistynyt. Viikonloppuna juhlittiin hienossa kesäsäässä ylioppilastutkinnon suorittaneita ja ammattiin valmistuneita. Nämä ovat tärkeitä etappeja, joita onkin syytä juhlistaa.  Vaikka koronan tautitilanne on helpottanut keväästä, tartuntariski on edelleen olemassa koko maassa ja alueittain tilanne saattaa myös nopeasti heikentyä.  Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia, jotka koskevat myös yksityistilaisuuksia. Lisäksi juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa.

Turvalliset juhlat – vinkkejä järjestäjille ja osallistujille

  • Järjestä juhlat vain lähipiirille ja harkitse vieraiden saapumisen porrastamista.
  • Pidä juhlat mahdollisuuksien mukaan ulkona.
  • Jos sinulle tulee lieviäkin koronavirukseen viittaavia oireita, peru järjestämäsi juhlat tai osallistumisesi juhliin. Hakeudu välittömästi koronatestiin.
  • Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Vieraita on hyvä muistuttaa käsienpesusta sekä tarjota riittävästi käsidesiä.
  • Muista riittävät turvavälit myös juhlien aikana.
  • Käytä kasvomaskia, kun mahdollista.
  • Varmista, että Koronavilkku-sovellus on ladattuna puhelimeesi ja toiminnassa.
  • Noudata erityistä huolellisuutta, jos juhliin kerääntyy väkeä eri puolilta maata.

Lisätietoa THL:n sivuilta!

Aluehallintoviraston voimassa olevat rajoitukset mahdollistavat tapahtumien järjestämisen terveysturvallisuus huomioiden

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään kieltänyt Lohjalla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Sisätiloissa yli 10 (kymmenen) henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 (viidenkymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.

Tilaisuudesta vastaavan on annettava osallistujille riittäviä etäisyyksiä koskevat toimintaohjeet. Osallistujien oleskelu on järjestettävä niin väljästi, kuin mahdollista ja sijoittaa asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan. Etäisyyden ylläpitäminen ei edellytä tietyn metrimääräisen turvavälin jatkuvaa ylläpitoa, mutta turvallisten etäisyyksien ylläpitämiseksi jokaiselle osallistujalle tai ryhmälle kannattaa osoittaa ennakkoon suunniteltu paikka. Etäisyyksien ylläpitoon kannattaa varata opastavaa henkilökuntaa ja käyttää etäisyysopasteita.

Pitkien jonojen syntyä voi ehkäistä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin. Esimerkiksi, yleisöä voidaan ohjata teippausten tai köysitysten ja järjestyksenvalvojien välityksellä liikkumaan niin, että ruuhkat vältetään. Myös aukioloa ja toiminnan rytmitystä järjestämällä varmistetaan väljyys osallistujien ja seurueiden välillä. Lisäksi osallistujille on tarjottava mahdollisuus käsien pesuun.

Koronatilanne Lohjalla on edelleen rauhallinen, viime viikolla yksi uusi koronatartunta

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 303 uutta koronavirustartuntaa. Kesäkuussa uusia koronatapauksia on todettu 1. Koronanäytteitä on otettu kesäkuussa yhteensä 507 eli keskimäärin 100/päivä. Positiivisten koronanäytteiden osuus on kesäkuussa ollut alle 0,2 %.

Viimeisen kahden viikon aikana Lohjalla on ollut yksi uusi koronatapaus, joten koronan ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on 2,2/100 000. Koko maan ilmaantuvuusluku on 29,7/100 000 ja Uudenmaan 54,5/100 000.

Yhteensä 30 706 henkilöä eli 61,1 % lohjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Tehosterokotteen on saanut jo 11,4 % lohjalaisista. Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä löytyy osoitteesta:

https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/koronarokotukset

Kaksi koronarokotetta saaneille uusia neuvoja maskin käytöstä ja turvaväleistä

Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

THL on antanut uudet ohjeet täysin rokotetuille. Täysin rokotetulla tarkoitetaan tilannetta, kun on saanut kaksi rokoteannosta ja toisen annoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko, jotta rokotuksen suojateho on ehtinyt kehittyä riittävän vahvaksi.

Täysin rokotettuna sinun on varsin turvallista tavata muita ihmisiä ilman maskia tai turvavälejä, kun

  • Tapaat yksityisissä sisätiloissa eli esimerkiksi kotona tai kesämökillä muita ihmisiä, jotka ovat täysin rokotettuja. Tartuntariski on silloin hyvin pieni.
  • Tapaat yksityisissä sisätiloissa rokottamattomia ihmisiä, jotka ovat kaikki samasta kotitaloudesta. Käyt esimerkiksi kylässä ystäväperheen kotona. Edellytyksenä on, että kukaan rokottamattomista ei kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Tällaisessa tilanteessa sekä sinun että muiden paikallaolijoiden tartuntariski on pieni.

Kaksi koronarokoteannosta saaneille uusia neuvoja maskin käytöstä ja turvaväleistä – rokottamattomia ja riskiryhmiä yhä tärkeää suojata – Tiedote – THL

AstraZenecan koronarokotteen vaihtomahdollisuus 65-69 –vuotiaille

Ne 65 – 69 -vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta.

Jos haluaa vaihtaa rokotteen voi vaihtaja joutua odottamaan hiukan, esim. muutaman viikon myöhemmäksi uutta aikaa.

Vaihdosta voi soittaa numeroihin p. 044-3692905 tai p. 044-3692906.

Säännöllisesti julkaistut maanantain viikkokatsaukset jäävät tauolle 14.6.

Kesän aikana kaupunki tiedottaa koronatilanteesta ja ajankohtaisista koronaan liittyvistä asioista tarpeen mukaan. Maanantaiset viikkokatsaukset jäävät tauolle ma 14.6. jälkeen. Tilanteen niin vaatiessa aloitamme säännölliset viikkokatsaukset uudelleen elokuussa. Tilanne on Lohjalla kuitenkin nyt hyvin rauhallinen ja toivomme, että se rauhallisena kesän aikana myös jatkuu.

 

 

Share This