Vuoden ravintola 2023 on Lohjalla sijaitseva Mikko Utter

Kuva Mikko Utterista

Yksi mies, vain kahdeksan asiakaspaikkaa, mutta jopa 11 sesonkia.

Suomen Gastronomien Seura valitsi Vuoden Ravintolaksi 2023 Mikko Utterin, joka sijaitsee kerrostalon kivijalassa Lohjan keskustassa. Paljon onnea Mikko Utter!

Gastronomit perustelevat valintaansa ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa. Mikko Utter sai liikeideansa ammattikokkien koti-illallisista. Kokille kylään -konsepti käynnistyi 2015, kun hän avasi baarikeittiönsä vanhaan liikehuoneistoon.

– Kyläreissu Lohjalle Mikko Utterin luokse palkitsee kävijänsä. Kynnys tulla vieraaksi on matala, ja perillä voi ottaa rennosti isännän huolehtiessa tarjoilun yksityiskohdista, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski luonnehtii.

– Luonnon kiertokulku, pitkäjänteinen yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa sekä toimivaksi todetun kaavan jatkuva kehittäminen. Suorastaan suunniteltu harmonia! Nämä luovat puitteet, ja korkeaa kunnianhimoa on mahdollista toteuttaa juuri tällaisessa mittakaavassa, Kiiski hehkuttaa samalla analysoiden Mikko Utterin toimintamallia.

Hän huomauttaa, että keittiömestarin osaaminen ei rajoitu pelkästään korkeatasoisiin annoksiin. Utter leipoo itse leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeleitä ja säilöö. Asiakas pääsee nauttimaan myös intohimoisen viiniharrastajan osaamisesta eli pieniin keskieurooppalaisiin viinitiloihin luoduista kontakteista. Ruokailun päätteeksi voi valita lasiin kotimaisen pientislaamoon digestiivin.

Juuri tällä hetkellä Mikko Utterissa on meneillään sesonki nimeltä Mahla.

Sen makumaailman pääraaka-aineet ovat raitajuuri, peruna, graavikala, kananmuna, hereford, vaahtera ja pienet leivonnaiset.

– Tässä kaudessa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia, ravintoloitsija Utter kertoo. Siirapin teossa hän kokee olevansa: ”ei kokki – vaan luonnon assistentti”.

– Vuoden ravintolan titteli on minulle kunnia, vaikka en perinteinen ravintola pyri olemaan. Olen ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jolle voi tulla kylään. Kaikki ne arvot, joita Suomen Gastronomien Seura valinnassaan painottaa, ovat samoja, joihin itse pyrin. Suurin palkinto itselleni on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat. Toivon myös, että tämä tunnustus säteilee positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin, Utter sanoo.

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Mikko Utter on 35. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

www.gastronomit.fi

Share This