Uudistettu Eeva Joenpelto -palkinto palaa 20 vuoden jälkeen

Lohjan kaupungille saatu valtionperintö mahdollistaa kirjallisuuspalkinnon paluun 20 vuoden jälkeen. Ensimmäisen kerran Eeva Joenpelto -palkintoa jaettiin kaupungin toimesta vuosina 1988–2004.

Eeva Joenpelto -palkinto on Lohjan kaupungin jakama valtakunnallinen tunnustus. Vuodesta 2024 lähtien se jaetaan joka toinen vuosi kotimaisilla kielillä kirjoitetulle teokselle. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Palkinto on uudistettu täysin. Aiemmin palkinto jaettiin ulkomaalaiselle kirjailijalle, jonka tuotannon teemat olivat olleet suomalaiselle kirjallisuudelle innoittavia tai joka oli tehnyt suomalaista kirjallisuutta maassaan tunnetuksi. Uudistettu Eeva Joenpelto -palkinto myönnetään Suomessa kotimaisilla kielillä julkaistulle teokselle, jonka ihmiskuvaus on psykologisesti tarkkanäköistä, elävää ja syväluotaavaa ja jossa tarkastellaan ansiokkaalla ja kielellisesti vaikuttavalla tavalla identiteetin, juurien ja paikallisuuden kosketuspintoja.

Palkinto kunnioittaa lohjalaisen Eeva Joenpellon (1921–2004) kirjallista perintöä. Lohjan kaupungin lisäksi Eeva Joenpelto -seura ja WSOY:n kirjallisuussäätiö ovat mukana toteuttamassa Eeva Joenpelto -palkinnon valmistelua ja toteutusta. Nelihenkinen esiraati valitsee palkinnon ehdokasteokset, ja palkinnon saajan viisihenkinen valintatoimikunta, joka nimetään aina yhdeksi toimintakaudeksi kerrallaan. Valintatoimikuntaan kuuluu jäseniä sekä Lohjan kaupungilta että Eeva Joenpelto -seurasta.

Tutustu esiraatiin ja valintatoimikuntaan.

Ehdokasteokset julkistetaan tiistaina 19.3.2024. Voittaja julkistetaan palkinnonjakotilaisuudessa Lohjan kirjallisuusseminaarissa lauantaina 8.6.2024.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This