Tiedote influenssarokotuksista

Aikoja influenssarokotuksiin on edelleen saatavilla riskiryhmäläisille. Ajan influenssarokotuksiin voi varata keskustan terveysasemalle joko sähköisen hoidontarpeen arvioinnin kautta tai puhelimitse.

Lohjalla, kuten koko Suomessa innokkuus influenssarokotteiden ottamiseen on ollut tänä syksynä hyvin korkealla tasolla ja rokotteita on annettu alle kuukaudessa enemmän kuin koko viime influenssakaudella. Tämä on hyvin ilahduttavaa. Tämän vastapainona kuitenkin rokotteita on terveyskeskuksen varastossa vain vähän ja olemme saaneet tiedon rokotelähettämöstä, että Lohjalle ei olisi tulossa lisätoimituksia.

Rokottamista on tässä vaiheessa pakko rajoittaa niihin henkilöihin, joilla influenssan vaikean taudinkuvan riski on korkein. Jos rokotetta riittää, rokotettavia ryhmiä laajennetaan uudelleen kaikkiin THL:n suosittelemiin.

Aikoja influenssarokotuksiin voi varata keskustan terveysasemalle joko sähköisen hoidontarpeen arvioinnin kautta pro.klinik.fi/contact/lohja tai puhelimitse terveysaseman ajanvarauksesta, keskustan ta p. 019 3692319. Aikoja on varattavissa 30.11.2020 alkavalle viikolle. Aikoja avataan jatkossa pienissä erissä rokotteiden riittävyyttä seuraten. Hoitaja tai lääkäri tarkistaa ajanvarauksen yhteydessä henkilön kuulumisen riskiryhmään.

Tässä vaiheessa rokotteita annetaan ajanvarauksella seuraaville ryhmille:

SOTE-henkilöstö (ensisijaisesti TTH:ssa) ja terveydenhuollon opiskelijat, joilla harjoittelu 11/20 – 4/21 ajalla (ensisijaisesti oppilaitoksessa)
Omaishoidettavat ja omaishoitajat
Raskaana olevat (neuvolassa)
6 kk – 36 kk –ikäiset (neuvolassa, pistos)
4-6 –vuotiaat (neuvolassa, nenäsumute)

Yli 65 –vuotiaat
Riskiryhmäläisten lähipiiri:
Perheessä (ei isovanhemmat tms.) suuren riskin potilas. Alle 6 kk –ikäisten ja loppuraskaana olevien perheenjäsenet

Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat (lista on esimerkinomainen):

Sydän- ja verisuonisairaudet: sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, tahdistin, verenpainetauti, johon useita lääkkeitä, synnynnäinen sydänvika, sydänleikkauksen jälkitila
Neurologiset sairaudet: vaikea Parkinson, ALS, aivohalvauksen jälkitila , MS
Keuhkosairaudet: COPD (tai kymmenten vuosien tupakointi), keuhkofibroosi, keuhkon osapoisto, sarkoidoosi, tubin jälkitila. Ei pelkkä astma.
Vaikea lihavuus (johon liittyy hengitysvajaus)
Immuunipuutos (lääkityksestä tai sairaudesta johtuva), jatkuva kortisoni suun kautta, biologinen lääke, sytostaatti, pernan poisto, HIV, verisyövät, vaikea päihdesairaus
Diabetes
Keskivaikea tai vaikea maksan tai munuaisten vajaatoiminta
Lisämunuaisen sairaudet

(EI: aikaisemmin sairastettu syöpä, lievä astma, tasapainossa oleva rr-tauti, kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu krooninen sairaus, joka ei nosta riskiä merkittävästi.) Tämä ryhmä rokotetaan, mikäli rokotteita tulee vielä myöhemmin lisää saataville.

Lisätiedot:
Tanja Nummila
Tartuntatautilääkäri

#influenssarokotteet

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This