Tervetuloa Satu-Minna Suorajärven Hiisi-veistoksen paljastustilaisuuteen 28.6.

Lämpimästi tervetuloa kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärven Hiisi-veistoksen paljastustilaisuuteen Kaaribaanalle (Sahakatu, 08100 Lohja) keskiviikkona 28.6.2023 klo 18 alkaen. Tarjolla on virvokkeita ja suupalaa.

Hiisi-veistos
Kuva: Kirsti Puustinen

Lohjan Hiidensalmen asuntomessualueen julkisen taiteen hanke on valmistunut. Hiisi-veistos paljastetaan keskiviikkona 28.6.2023 klo 18.00. Taidehanke on järjestyksessään neljäs alueelle prosenttiperiaatteella toteutettujen teosten sarjasta. Pääosin sen kustannuksista vastaa Taiteen edistämiskeskus. Lisäksi rahoitukseen ovat osallistuneet alueen pientalorakentajat, jotka maksoivat tontinluovutuksen yhteydessä kukin oman osuutensa alueen taiderahastoon. 

Lohjan kaupunki tilasi kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärveltä (s. 1967, asuu ja työskentelee Helsingissä) veistoksen rinnakkaisen luonnostehtävän pohjalta, johon osallistui kolme taiteilijaa / taiteilijatyöparia. Toteutettavan taideteoksen valitsivat luonnosten ja taiteilijaesittelyjen pohjalta monialainen ja asiantuntijoista koostuva taidetyöryhmä, jossa oli mukana edustajat Lohjan kaupungilta ja Suomen taiteilijaseuralta. Hiidensalmen asuntomessualueen pientaloasukkaat saivat kommentoida kolmea loppusuoralle päässyttä ehdotusta.

Hiisi-veistos on saanut ideansa vanhoista kansantarinoista.  Hiisi oli aikoinaan palvontapaikka tai henkiolento, metsähiisiä eleli metsissä ja vesihiisiä vedessä. Hiisi-veistoksessa ihmiskasvot venyttyvät ja muuttuvat kalaksi. Sivusta veistos on kuin saaristo, takaa se näyttää kalalta ja edestä ihmisen kasvoilta. Veistoksen runkona on toisiinsa limittyvät vesileikatut peilaavan kirkkaat teräslevyt. Peilaavaksi hiotut levyt muodostavat visuaalisen labyrintin. Veistos tutkii kuvataiteen kielellä mitä näemme ja mikä on näkyvää.

Satu-Minna Suorajärvi on kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta, ja hän on kiinnostunut veistosten toteuttamisesta uusilla tekniikoilla. Hän käyttää teoksissaan erilaisia digitaalisia tekniikoita, kuten 3D-tulostusta, laserleikkausta ja cnc-jyrsintää. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia Suomeen, ja vuonna 2022 valmistui Skydiving-veistoskokonaisuus Växjöhön Ruotsiin. Julkisten teosten tekemiseen liittyvä yhdessä tekeminen alihankkijoiden ja tilaajan kanssa on teosten valmistumiselle oleellista. Hiisi-veistos on valmistettu taiteilijan 3D-mallinnusten perusteella, ja teoksen on valmistanut Steelpark oy. Lohjan taidetyöryhmä on ollut teoksen valmistumisessa mukana loppuun saakka. Kesäkuun aikana teoksen ympärille on valmistunut yhteistyönä kaupunginpuutarhuri Kirsti Puustisen kanssa vesiteemainen puutarha.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This