Lapsen oikeuksien viikko Lohjalla

Marraskuun lopussa juhlitaan jälleen Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeuksien päivä tarjoaa mahdollisuuden lisätä tietoisuutta lasten oikeuksista ja niiden tärkeydestä kaikkialla maailmassa. Eri puolilla maailmaa järjestetään tapahtumia ja aktiviteetteja lasten oikeuksien edistämiseksi ja lasten äänen kuuluviin saamiseksi päätöksenteossa.

Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivä 20. marraskuuta osuu maanantaipäivälle. Päivän yhteyteen on rakennettu myös kokonainen teemaviikko, joka on omistettu lasten hyvinvoinnille ja oikeuksille. Lapsen oikeuksien päivä ja viikko ovat juhlapäiviä, jolloin kaikki muistavat, kuinka tärkeitä ja erityisiä lapset ovat ja tekevät parhaansa varmistaakseen, että kaikki lapset voivat olla onnellisia ja terveitä!

Pohjana YK:n lapsen oikeuksien sopimus

Lapsen oikeuksien päivä juontaa juurensa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka hyväksyttiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus. Sopimus perustuu neljään keskeiseen periaatteeseen, jotka muodostavat sen perustan:

  • Kaikkia lapsia on kohdeltava ilman minkäänlaista syrjintää. Yhdenvertaisuus periaatteena on keskeinen osa ihmisoikeuksia ja pyrkimystä luoda oikeudenmukaisempi yhteiskunta.
  • Lapsen etu on otettava huomioon kaikissa päätöksissä, jotka koskevat lasta. Tämä periaate varmistaa, että päätöksissä painotetaan lapsen parasta ja hyvinvointia.
  • Jokaisella lapsella on oikeus elämään, suojaan ja terveyteen. Lapsilla on oikeus kasvaa parhaiksi versioiksi itsestään.
  • Lapset ovat oikeutettuja ilmaisemaan mielipiteensä kaikissa asioissa, jotka koskevat heitä, ja heidän mielipiteensä tulee ottaa vakavasti heidän ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Tämä periaate korostaa lasten oikeutta osallistua päätöksentekoon, joka vaikuttaa heidän elämäänsä.

700-vuotiaan Lohjan Lapsen oikeuksien juhlaviikko huipentuu päätapahtumaan Laurentius-talolla

Lohjalla juhlistetaan lasten oikeuksia monin eri tavoin Lapsen oikeuksien viikolla 20.-26. marraskuuta. Viikon aloittaa Lapsen oikeuksien päivänä koko kaupungin yhteinen vanhempainilta, jossa pohdimme, miten yhdessä puuttua kiusaamiseen ja väkivaltaan.

Viikko huipentuu Lapsen oikeuksien päätapahtumaan, jota vietetään lauantaina 25. marraskuuta. Laurentius-talolla on tarjolla monipuolista ohjelmaa lapsille ja perheille, mm. taide-, tanssi- ja soittopajoja, musiikkia, kuvataidetta, teatteria ja nautintoja aistihuoneessa. Lapset pääsevät kokeilemaan parkouria, liikkumaan temppuradalle sekä paljon muuta. Päivä huipentuu Eläinten Karvevaaliin musiikin ja sanataiteen parissa.

Kaikki Lapsen oikeuksien viikon tapahtumat löydät täältä

Suomen Unicef tukee Lohjaa lapsen oikeuksien edistämisessä

Lohja on saanut Suomen Unicefin tunnustuksen lapsiystävällisenä kuntana. Se tarkoittaa, että Lohjan kaupunki on sitoutunut edistämään lapsen oikeuksia. Tämä on merkittävä askel kohti yhteisöä, jossa lapset kohdataan yhdenvertaisesti ja heidän tarpeensa otetaan paremmin huomioon.

Lue lisää Lohjan lapsiystävällisyydestä

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This