Lohjan kaupungin perinteiset roskatalkoot perutaan keväältä 2021

Vaikka kevätaurinko on tänä vuonna edelleen koronaviruksen varjostama, niin valo houkuttelee ihmiset ulos nauttimaan lämpenevistä ilmoista ja ympäröivästä lähiluonnosta. Talven jäljiltä paljastuu vuosittain paikkoja, jotka ovat päässeet roskaantumaan. Lohjalaisten oma roskatalkoopäivä, jolloin roskia on kerätty Lohjan kaupungin yleisiltä alueilta, on perinteisesti ollut toukokuun alussa. Lohjalaiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen, ja siitä tulee vuosittain paljon kyselyitä.

Koronaviruksen vuoksi on valitettavasti roskienkeruupäivä peruttava tänä keväänä vastaavasti kuin viime vuonna. Toivomme pääsevämme talkoilemaan normaaliin tapaan jälleen keväällä 2022, mistä tiedotamme ensi vuonna erikseen.

Roskatalkoot – kevätperinne

Erilaisilla keväisillä ympäristön siivoustalkoilla on Suomessa pitkät perinteet. Nykyisessä koordinoidussa muodossaan roskapäivän perinne alkoi Lohjalla vuonna 2011 Suomi Puhtaaksi, päivässä! -ympäristökampanjan tiimoilta. Roskienkeruutalkoot ovat olleet osa maailmanlaajuista Let’s Do It! -liikettä ja sen maailmansiivousta World Cleanup, jonka tarkoituksena on koota satoja miljoonia ihmisiä siivoamaan koko maailma ja näin nostaa ihmisten ympäristötietoisuutta.

Huolehditaan toisistamme ja yhteisestä ympäristöstämme

Lohjan ympäristönsuojelu toivoo, että vallitsevasta tilanteesta huolimatta lohjalaiset oman harkintansa mukaan jatkaisivat itsenäistä roskien keräämistä ja hienoa työtään yhteisen ympäristömme hyväksi. Roskien poimimisen ei tarvitse jäädä vain yhden päivän varaan, vaan sen voi ottaa säännölliseksi hyväksi tavaksi Roska päivässä -liikkeen tapaan.

Mitä vähemmän roskaa luonnossa on, sitä vähemmän sitä sinne myös heitetään. Kerätessäsi roskia tuotat yhteistä iloa ja hyvinvointia. Siisti ympäristö merkitsee myös turvallisuutta eläimille ja ihmisille. Yksikin roska pois luonnosta on askel parempaan ja pienimuotoisestakin talkoilusta saa hyvän mielen myös itselleen!

Suojaa itsesi roskia kerätessäsi

Huolehdithan käsihygieniasta myös roskia kerätessäsi. Käytä käsineitä ja pese aina kätesi roskien keräämisen jälkeen. Roska kannattaa poimia roskapihdeillä. Kerätyt roskat tulee toimittaa asianmukaiseen jäteastiaan.

Lohjan ympäristönsuojelu palvelee myös poikkeusoloissa

Suuremmista epäkohdista ympäristön siisteydessä voi edelleen ilmoittaa Lohjan ympäristönsuojeluun tavalliseen tapaan esimerkiksi osoitteeseen ymparistonsuojelu(at)lohja.fi tai palautekanavan kautta (www.lohja.fi etusivu -> Anna palautetta -> Ympäristö ja luonto).

Lisätietoja tiedotteeseen ja roskaantumisasioihin liittyen:
ympäristötarkastaja Susanna Komulainen, p. 044 374 0773, s-posti susanna.komulainen(at)lohja.fi

Linkkejä:

– Jätehuoltoneuvontaa kuntalaisille ja yrityksille www.rosknroll.fi
– Roska Päivässä -liike: www.roskapaivassa.net
– Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivouskampanja www.siistibiitsi.fi
– Maailmansiivous www.letsdoitworld.org, www.worldcleanupday.org

Lohjan ympäristönsuojelun työntekijöiden roskasaalis Routiolla vuoden 2016 roskienkeruupäivänä.
Lohjan ympäristönsuojelun työntekijöiden roskasaalis Routiolla vuoden 2016 roskienkeruupäivänä.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This