Ilmastoruokaviikolla mietitään ruoan ilmastovaikutusta

Erilaisia kasviksia työpöydällä.

Lohjan kouluruokailussa vietetään ilmastoruokaviikkoa 29.1.-2.2.2024. Teemaviikon tarkoituksena on herättää oppilaissa ajatuksia ruoan ilmastovaikutuksista ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa ruokavalinnoilla.

Ruokavalinnat ovat tehokas tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä

Lohjan kaupunki kuuluu valtakunnalliseen Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU)-verkostoon ja on sen myötä asettanut itselleen tiukat päästövähennystavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Osana tätä päästövähennystyötä, Lohjan ruokapalvelut on selvittänyt käyttämiensä elintarvikkeiden päästövaikutukset. Tiedon avulla kehitetään ruokalistoja hiljalleen vähäpäästöisempään suuntaan ja nostetaan tietoutta ruoan ilmastovaikutuksista.

Ilmastoruokaviikolla päivittäin tarjolla olevien annosten päästövaikutuksia vertaillaan keskenään, minkä lisäksi oppilaille tarjotaan tietoa eri raaka-aineiden ilmastovaikutuksista. Ilmastoruokaviikko-kampanja ei ole syyllistävä, vaan sen tavoitteena on tuoda näkyviin arkisten ruokavalintojen kautta syntyvä mahdollisuus vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Oppilaita kannustetaan kampanjan avulla maistamaan kasvisruokia ja vähentämään lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden osuutta ruokalautasella. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on paitsi ilmaston, myös terveyden kannalta parempi vaihtoehto.

Lohjan kouluissa on päivittäin kaikille vapaasti valittavissa oleva kasvisvaihtoehto liha/kala-annokselle, minkä lisäksi kerran viikossa tarjolla on ainoastaan kasvisruokaa. Lohjan ruokapalveluiden ruokalista laaditaan aina kansallista ravintosuositusta noudattaen.

Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä ilmastoruokaviikko tullaan jatkossa järjestämään vuosittain Lohjan kouluruokailussa osana kaupungin ilmasto- ja vastuullisuustyötä.

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori (ilmasto- ja kiertotaloustyö) Meeri Hartonen, meeri.hartonen@lohja.fi

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Nina Olsbo, nina.olsbo@lohja.fi

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This