Lohjan talousarvio ja Asuntomessut puhuttivat vuoden viimeisessä valtuustossa

Keskiviikkona 15.12. Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli vuoden viimeisessä kokouksessaan kaupungille ja kuntalaisille merkityksellisiä asioita, joista keskeisimpänä vuoden 2022 talousarvio.

Tulevan vuoden talousarvio on viimeinen, jossa kunnat budjetoivat omat sosiaali- ja terveydenhuollon menonsa ja tulonsa, sillä vuonna 2023 sote-menot siirtyvät hyvinvointialueille.  Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joona Räsänen uskookin, että valmistautuminen sote-uudistukseen tulee olemaan myös Lohjan kaupungissa vuoden 2022 tärkein teema.

– Sote-uudistuksen vaikutuksia ei pidä aliarvioida. Kaupungin henkilöstöstä 1/3 osa valmistautuu siirtymään uuden hyvinvointialueen palvelukseen ja samanaikaisesti kaupungin toimintaa on viritettävä uudistuksen jälkeiseen toimintaan sopivaksi, sanoo Räsänen. – Muutos otetaan huomioon ensi vuoden aikana valmistuvassa kaupunkistrategiassa, jossa viitoitetaan Lohjan tulevaisuutta.

Myös vuoden 2020 maaliskuussa alkanut koronapandemia vaikuttaa edelleen vahvasti kaiken toiminnan taustalla ja rajoitustoimenpiteet ovat hidastaneet paluuta normaaliin. Kunnilla on jo takanaan taloudellisesti täysin poikkeukselliset kaksi vuotta.

– Ensi vuoteen mennään tilanteessa, jossa globaali koronapandemia on edelleen keskellämme ja moni asia on toisin kuin ennen pandemiaa. Poikkeusoloissa kasvaneeseen palvelutarpeeseen lastensuojelun osalta varaudutaan uusien työntekijöiden palkkaamisella. Myös rakennusvalvonnan resursseja tullaan vahvistamaan, sillä etätöiden tekeminen on yleistynyt, mikä vaikuttaa positiivisesti asumisen tarpeisiin myös Lohjalla, arvioi Räsänen. -Lukuisia muitakin lisätarpeita olisi olemassa, mutta epävarmassa tilanteessa pyritään etenemään pienin askelin.

Lohja tavoittelee muuttovoittoa myös vuonna 2022. Tavoite on mahdollinen, koska sekä rakentaminen että kiinteistökauppa kaupungissa ovat selvästi edellisiä vuosia vilkkaammalla tasolla.

– Kaupungin asukasmäärä on kehittynyt aikaisempaan verrattuna positiivisesti ja kasvanut muuttoliike lisää tarvetta kasvatuksen ja koulutuksen palveluihin. Myös työllisyyden nopea paraneminen näkyy kasvaneina verotuloina, iloitsee Räsänen. Kaupunki vastaakin kasvaneeseen kiinnostukseen lukuisilla tärkeillä kaavoitus- ja investointihankkeilla, joista moni tulee päätöksentekoon vuoden 2022 aikana. – Lohja on vahva ja hieno kaupunki, jolla on huomattavia vahvuuksia kohdata uuden tilanteen haasteet ja mahdollisuudet. Hätää ei ole, ja moniin asioihin voidaan vaikuttaa itse, valtuuston puheenjohtaja Räsänen vakuuttaa.

Keskiviikon valtuustokokouksessa puitiin myös Hiidensalmessa 9.7.-8.8.2021 pidettyjen Asuntomessujen onnistumista. Kaikki puolueet hyväksyivät yksimielisesti Asuntomessujen loppuraportin sekä taloudellisen loppuselvityksen, jotka osoittavat, että messut onnistuivat korona-olosuhteisiin nähden hyvin. Käyttötalousmenojen sekä investointien osalta budjetti alitettiin ja 81 554 kävijää jättivät Lohjalle arvion mukaan 3,9 miljoonaa euroa. Media kirjoitti Lohjasta ja Asuntomessuista laajasti, ja Lohja saikin ennätyksellisen määrän positiivista näkyvyyttä myös valtakunnan medioissa.

Valtuustoillan lopuksi kiitettiin väistyvää nykyistä kaupunginjohtaja Mika Sivulaa, joka irtisanoutui virastaan lokakuussa. Lohjan vs. kaupunginjohtajana toimii tammikuusta alkaen Lohjan kaupungin tekninen johtaja Pasi Perämäki, kunnes uusi kaupunginjohtaja valitaan keväällä.

Lohjan kaupunginvaltuusto 15.12.2021 esityslista (pöytäkirja julkaistaan viikolla 51)

Talousarvio 2022 ja taloussuunnitelma 2023-2024

Asuntomessut 2021 loppuraportti

Monkola
Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joona Räsänen

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This