Johannes Lohilammen museo

 

Museo esittelee maanviljelijä Johannes Lohilammen (1866−1938) keräämää ja hänen veljensä Kaarlo Vanamon järjestämää kokoelmaa, joka sisältää pääosin Sammatista ja läntiseltä Uudeltamaalta kerättyä esineistöä 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuvuosille. Talonpoikaiskokoelman ohella museossa kannattaa tutustua esimerkiksi kirkkohuoneen krusifiksiin, salin tina-astiakokoelmaan ja maitohuoneen esineistöön.

Museo sijaitsee historiallisella Vanhatalon rustholli- eli ratsutilalla, jonka nykyinen päärakennus on valmistunut 1778. Sitä edeltävän päärakennuksen rauniot ovat yhä näkyvillä pihan reunamalla. Museoalueeseen kuuluvat lisäksi jalka-aitta sekä syytinki- ja talousrakennus, viljamakasiini sekä kivinavetta ja sen viereinen vilja-aitta.

Johannes Lohilampi perusti museon vuonna 1911 ja nykyisin sen toiminnasta vastaa Lohjan Museo. Lohilammen museo on avoinna yleisölle kesäaikana. Kivinavetassa toimii Taidenavetta, ja sitä vuokrataan kesäisin vaihtuviin näyttelyihin, juhliin ja erilaisiin tapahtumiin.

 

Värillinen sisäkuva kamarin nurkasta ja tummanruskeasta lipastosta, jonka päällä on parranajopeili ja piianpeili

Avoinna jälleen kesällä 2023

Ke−su klo 12−16.

Pääsymaksut

6/4/0€
Myös korttimaksu
Sisäänpääsy myös Museokortilla

Kaikukortilla ilmainen sisäänpääsy.

Yhteystiedot

Peririnnantie 2, 09220 Sammatti
Tiedustelut: Lohjan Museo p. 044 369 4204

 

Näkymä Johannes Lohilammen museon yläkerran salista. Kahden ikkunan välissä on pinnasohva, jonka edessä pöytäryhmä tuoleineen. Pöydälle on katettu sinivalkoiset posliinikahvikupit ja kynttilä messinkisessä kynttilänjalassa. Pöydällä on valkoinen, reunoilta hapsutettu liina. Seinällä sohvan yläpuolella on kolme taulua, joista ylin on Elias Lönnrotin kuva. Sen alapuolella on kynttilälampetti.