Osa Lohjanjärvestä on puutiaisaivokuumeen riskialuetta

Lohjalla aloitetaan joukkorokotukset puutiaisaivokuumetta vastaan

Lohjanjärven lounaisrannalla, rajatulla alueella, on todettu kesällä 2018 useita puutiaisaivokuumetapauksia. Tämän vuoksi Terveyden ja Hyvinvoinninlaitos (THL) on tänä keväänä 2019 liittänyt alueen puutiaisaivokuumeen kansalliseen rokotusohjelmaan. Lohjan terveyskeskus aloittaa riskialueen asukkaille maksuttomat rokotukset maaliskuussa. Katso ystävällisesti tarkemmin alempana maksuttoman rokotteen ehdot.

katuluettelo alueesta joka saa ilmaisen puutiaisaivokuumerokotteen

Seuraava rokotus päivä on: 

keskiviikkona 5.6.2019 kello 10 – 20

Kolmannen rokotuksen ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

 

Perheet, joissa on 3–5 -vuotiaita lapsia, rokotetaan Aurlahden perhekeskuksessa (Keskustan ta:n kiinteistö, käyntiosoite Liessaarenkatu 2), ajat samat.

 

Muu toimintamme rokotuspäivinä?

Ajanvarauksen puhelinnumeroon 019 3692319 vastataan normaaliin tapaan, samoin sähköisiin yhteydenottoihin. Kiireelliset tapaturmat ja sairaudet hoidetaan Lohjan terveyskeskuksen kiirevastaanotolla Lohjan sairaalan kiinteistössä, Sairaalantie 8, 08200 Lohja.

Pahoittelemme rokotuksista aiheutuvaa ruuhkaa.

Kuka on oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen?

Maksuttomaan kolmen rokotteen perusrokotussarjaan ovat oikeutettuja riskialueella vakituisesti asuvat kolme (3) vuotta täyttäneet. Lisäksi maksuttoman rokotteen saavat ne vakituiset kesäasukkaat, joilla on alueella oma mökki ja jotka asuvat vakituisesti ja säännöllisesti mökillä yli neljä viikkoa kesäkaudella.

Alueella asuvan kesken olevan perusrokotussarjan täydentäminen loppuun kuuluu maksuttomiin rokotuksiin.

Rokote ei ole tarpeellinen, jollei liiku ulkona.

Miten rokotussarja toteutetaan?

Perusrokotussarja sisältää kolme rokotetta: aloitusannoksen, tehosteen yhden (1) kuukauden kuluttua sekä toisen tehosteen 6-12 kuukauden kuluttua. Rokotteena on Ticovac aikuisille ja Ticovac junior lapsille. Myöhemmät tehosteet tulee maksaa itse.

Seuraava joukkorokotus on keskiviikkona 5.6.2019 kello 10:00 – 20:00. Rokotukset ovat tarkoitettu ensisijaisesti sarjan toista rokotetta varten.

Kuka ei voi ottaa rokotetta?

Rokotetta ei voi ottaa kuumeisena. Muut sairaudet tai lääkkeet eivät ole este rokottamiselle. Rokote sopii hyvin imettäville, mutta raskaana oleville suosittelemme rokotusten aloittamista vasta synnytysten jälkeen. Vaikeasti allergisten (saanut aikaisemmin henkeä uhkaavan reaktion) rokottaminen ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Haluan rokotteen, mutta en ole oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen?

Rokotetta suositellaan kaikille aktiivisesti luonnossa liikkuville, etenkin rannikkoseuduilla ja Etelä-Suomessa.

Rokotteella on myyntilupa yksi vuotta täyttäneille, mutta THL ei suosittele pienten lasten rokottamista vähäisen sairastavuuden vuoksi.

Sähköisen yhteydenoton kautta, www.lohja.fi tai Keskustan terveysaseman ajanvarausnumerosta (takaisinsoitto) p. 019 3692319 saa reseptin maksullista rokotetta varten sekä ajanvarauksen maksuttomalle pistosajalle hoitajalle. Oman rokotteen kanssa voi tulla rokotettavaksi myös huhtikuun joukkorokotukseen. Neuvolaikäisten perheet voivat käydä pistättämässä omat rokotteet myös avoneuvoloissa.

Mikä on puutiaisaivokuume?

Puutiaisaivokuume (tick borne encephalitis, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivotulehdus) on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus. TBE-virus leviää puutiaisen pureman välityksellä muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta, niiden puremaa ei yleensä havaita. Puutiaisaivokuume on virustauti, eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa.

Puutiaisaivokuumeen lieviä oireita ilmenee 10─30 prosentilla tartunnan saaneista. Aika puremasta ensimmäisiin oireisiin vaihtelee 4─28 vrk välillä. Oireet ovat kuumeilua ja epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4─7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen noin joka neljäs sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen. Aivotulehdus hoidetaan aina sairaalassa. Kuolleisuus puutiaisaivokuumeeseen on hyvin pieni, noin 0,5─1 prosenttia. Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää kuitenkin pitkäkestoisia ja 2─10 prosentille jopa pysyviä keskushermosto-oireita.

Punkit levittävät myös bakteerin aiheuttamaa borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus. Siihen ei ole rokotetta, mutta ajoissa aloitettu antibioottihoito tehoaa hyvin.

Miten puutiaisaivotulehduksen tarttuminen ehkäistään?

Liikuttaessa luonnossa puutiaisalueella, tulisi pukeutua pitkähihaiseen ja -lahkeiseen vaatetukseen, ja käyttää esimerkiksi Punkki-OFFia paljaaksi jäävälle ihoalueelle. Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa ei auta puutiaisaivotulehduksen ehkäisyssä, mutta se on tarpeen borrelioosin tarttumisen estämisessä.

Lohjalla 20.2.2019

Tanja Nummila

Avosairaanhoidon ylilääkäri

Tartuntatautilääkäri

 

Share This