Kaupunki ja hallinto

Lohja700-juhlavuosi 2023

Lohja täyttää 700 vuotta vuonna 2023. Kirjallisissa lähteissä Lohja on mainittu paikkakuntana ensimmäisen kerran vuonna 1323. Sitä vanhempia kirjallisia merkintöjä löytyy vain neljästä maaseutupaikkakunnasta Varsinais-Suomesta ja yhdestä kaupungista, Turusta.


Juhlavuoden tapahtumia:

Pääjuhla 10.-13.8.2023. Pääjuhla on ulkoilmatapahtuma, jossa esiintyy lohjalaistaustaisia ja paikallisia esiintyjiä. Juhlavuotta juhlistetaan myös keskiaikaisella kulkueella, kuten 100 vuotta aiemmin Lohjan 600-vuotisjuhlavuonna. Paikalla ovat muun muassa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka sekä ministeritason puhuja.

Aurlahden rannassa järjestetään la 12.8.2023 koko kansan juhla. Lohjan kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa esiintyvät Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Sir Elwoodin hiljaiset värit –yhtyeestä tuttu Juha Lehti on asunut pitkään Lohjalla. Antti Ketosella ja Elias Kaskisella on lohjalainen tausta. Pääjuhlan pääesiintyjänä nähdään niin ikään lohjalaistaustainen laulaja Sanni.

Juhlavuoden kunniaksi tehdään omatoimisesti sovelluksen avulla kierrettävä historiareitti Lohjalle, sekä kunnostetaan Virkkalassa sijaitseva Petter Forsströmin mukaan nimetty puistoalue.


Viime vuonna järjestettyyn kuntalaisten Lohja700-ideakilpailuun tuli yhteensä 84 vastausta, joiden joukosta Lohja700-työryhmä valitsi neljä ehdotusta jatkojalostamista varten. Ne olivat:

  1. #Lohja700-somekampanja ja 700 lohjalaisen esittely
  2. Keskiaikainen teemaopastus Pyhän Laurin kirkossa keskittyen historiaan ja keskiaikaiseen elämään
  3. Seinämaalausten esittelykierros Pyhän Laurin kirkossa
  4. Näyttely muodin kehityksestä 100 vuoden aikana

Katso täältä Lohjan kaupunginorkesterin tervehdys juhlavuodelle.


Juhlavuoden logon on suunnitellut ja toteuttanut Milja Viljamaa (MiljArt Oy).