Lumi ja jää voivat hidastaa jäteastioiden tyhjennyksiä

– helpota jäteautonkuljettajan talvista työtä

Liukkaus ja lumiolosuhteet vaikuttavat myös jätekuljetuksiin. Tyhjennykset onnistuvat, kun lumityöt ja hiekoitus on tehty hyvin. Auraamattomat tiet ja pihat viivästyttävät jäteastioiden tyhjennyksiä.

Esteetön ja turvallinen reitti jäteastialle on kiinteistön vastuulla

Esteetön pääsy jäteastioille on tärkeää jäteautonkuljettajan työn sujuvuudelle. Kulkuväylien aurauksen ja hiekoituksen lisäksi on tärkeää muistaa huolehtia, että portti, jätekatoksen ovi ja jäteastian kansi ovat avattavissa lumesta ja jäästä huolimatta.

Jos jäteauto ei pääse kiinteistölle yleisen tien kunnosta johtuen, asiakasta ei veloiteta tekemättömästä tyhjennyksestä. Käynnistä veloitetaan, mikäli kiinteistön omat kunnossapitotyöt – pihan tai yksityistien – ovat hoitamatta eikä tyhjennystä voida sen vuoksi hoitaa.

Poikkeukselliset kelit vaikeuttavat jätetyhjennyksiä

Kulkuväylät ja tiet voivat olla runsaan lumentulon vuoksi liian kapeita. Lauhat jaksot puolestaan saattavat muuttaa tiet liukkaiksi ja sohjoisiksi. Vaikeissa olosuhteissa on liikuttava aina turvallisuus edellä. Poikkeuksellisten lumitilanteiden aikana jätekuljetukset voivat myöhästyä ja osa tyhjennyksistä voi myös jäädä kokonaan tekemättä.

Nykyisten talvien alati vaihteleva sää aiheuttaa jätteen jäätymistä niin biojäte- kuin sekajäteastioissakin. Jäätymistä voi ehkäistä pakkaamalla jätteet tiiviisti pusseihin sekä laittamalla jätepussiin ja jäteastian pohjalle esimerkiksi sanomalehteä keräämään kosteutta. Jäteastian seiniin jäätynyt jäte on hyvä irrottaa ennen tyhjennyskäyntiä.

Sujuvan jätteentyhjennyksen muistilista:
•jäteastia on helposti näkyvillä ja löydettävissä
•jäteautolla pääsee alle 10 metrin päähän astiasta
•jäteauton kestävä (kantavuus yli 20 t) aurattu tie vie perille saakka
•kääntöpaikat on aurattu ja aurauskepit näyttävät tietä myös yksityisteillä
•jäteastiassa on asianmukaiset merkinnät
•pensaat tai puun oksat eivät ole korkeallakaan jäteauton tiellä
•lumikasat tai liukkaus eivät haittaa jäteauton matkaa

Lähde: Rosk´n Roll Oy

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This