Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Epäiletko koronatartuntaa?

Pyrimme välttämään turhaa testausta, jotta vähäistä testauskapasiteettia voidaan kohdentaa riskiryhmiin ja sote-henkilöstöön palvelujen turvaamiseen. Oireettomia testataan ainoastaan tartuntatautilääkärin erillisestä määräyksestä.

Toivomme työnantajilta joustamista omalla ilmoituksella tapahtuviin sairauspoissaoloihin työntekijöiden sekä heidän lastensa kohdalla.

TESTIIN
Hakeudu koronavirustestiin aina, kun sinulla on koronavirusinfektioon sopivia OIREITA, JA
• kuulut koronavirusinfektion vakavaan riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia
• tukosriskisi on kohonnut oma riskinarvion perusteella (katso oma riskin arvio- ohjeet koronaa sairastavalle)
• olet raskaana
• työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas ja potilastyössä
• työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
• terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä

Vältä testitulosta odottaessa lähikontakteja. Testiajan voit varata yllä kuvattujen perusteiden täyttyessä osoitteesta www.koronabotti.hus.fi.

– Aurlahden rantakentällä toiminut 9Livesin koronatestaus siirtyy uuteen osoitteeseen. Koronatestaus uudella pisteellä jatkuu normaalisti. Piste palvelee 26.5.2022 alkaen Kokkokallionkadun parkkipaikalla.

EI TESTIIN
Sinun EI tarvitse hakeutua koronatestiin jos
• Olet ollut kontaktissa koronapositiivisen kanssa tai sinulla on lieviä koronavirusinfektioon sopivia oireita etkä kuulu yllä mainittuihin ryhmiin.
Perheessäsi/lähipiirissäsi on todettu koronavirustartunta ja epäilet itselläsi koronatartuntaa oireittesi perusteella etkä kuulu em. testattaviin ryhmiin, ei tarvitse tehdä koronatestiä. Halutessasi voit tehdä kotitestin, kts. jäljempänä.

ALLE 12 -VUOTIAAT
Jos lapsellasi on koronavirukseen sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.
Alle 12-vuotiaalta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia lieviäkin oireita JA
• lapsi kuuluu vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään
• perhepiiriin kuuluu henkilö, jonka immuunipuutteinen (kts alla)

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

KORONAVIRUKSEN KOTITESTIT
Jos oireesi ovat lievät (kuten, nuha ja kurkkukipu) etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, voit tehdä myös kotitestin.
Mikäli kotitesti on positiivinen, pysy kotona ja vältä kodin ulkopuolisia kontakteja 5 vuorokauden ajan oireidesi alusta alkaen.
• Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos
oireesi ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon
• et tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista (koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronainfektio)
Mikäli kotitesti on negatiivinen, testi kannattaa toistaa useana peräkkäisenä päivänä esimerkiksi 2 päivän välein. Negatiivinen testitulos ei sulje varmuudella pois koronatartuntaa.

 

Tästä saat lisätietoa eristyksestä ja karanteenista 

Tästä saat koronan hoito-ohjeita

Voit kysyä neuvoa myös omalta terveysasemaltasi
• Keskustan terveysasema puh. 019 369 2319 ma, ti ja to klo 8:00-15:00, ke ja pe klo 8:00-13:30. Muuna aikana Päivystysapu puh.116 117.
• Pusulan terveysasema puh.019 369 2300 ma – to klo 8 – 16 ja pe 8 – 14. (Pusulan, Sammatin ja Karjalohjan alueen asukkaat)
• Sammatin Terveysasema puh.019 369 3740 ma ja to klo 8 – 16 ja parittomat pe 8 – 14
• Karjalohjan Terveysasema puh.019 369 3730 ti – ke klo 8 – 16 ja parilliset pe 8 – 14