Lohjan Energianhuolto Oy Loher meddelar

Det exceptionella läget vad gäller tillgången och priset på energi den här vintern orsakar ytterligare höjningar av Lohers fjärrvärmepriser.Kunderna uppmuntras att spara energi genom att sänka rumstemperaturen och minska förbrukningen av varmt vatten

Energitillgången har försämrats och priset har stigit till en rekordhög nivå i Europa på grund av det ryska anfallskriget i Ukraina. I och med den svåra energisituationen kommer vintern att vara utmanande för flera finländska energibolag. Hösten och den kommande vintern är också exceptionella för Lojo stads fjärrvärmebolag Loher Oy.
Loher producerar fjärrvärme genom att under normala förhållanden utnyttja ett brett utbud av energikällor, t.ex. processvärme från kalkstensugnar, biogas, flis, olja och naturgas. Under vintermånaderna är cirka 30 procent av de bränslen som Loher använder fossila. Tillgången och priset på dessa kommer att möta utmaningar utan like under den kommande vintern.

Eftersom produktionskostnaderna för fjärrvärme har stigit kraftigt jämfört med normala förhållanden, måste Loher höja priset på fjärrvärme i hela sitt nätområde med ca 20 procent vid årsskiftet. Efter höjningen är energipriset i Virkby 101,50 euro/MWh + moms och i övriga Lohers nät 86,50 euro/MWh + moms. Trots detta är Lohers energipris fortsatt konkurrenskraftigt: Det totala genomsnittspriset inklusive mervärdesskatt för vintermånaderna förväntas uppgå till 12 cent/kWh. Priset är jämförbart med till exempel Helens pris på 11,35 cent/kWh. Prishöjningarna täcker en del av de ökade produktionskostnaderna. Höjningarna är tillfälliga och sänks igen till en lägre nivå när situationen tillåter det.

Eftersom den kommande vintern är exceptionell för energiproduktionen, kommer Loher att följa upp utvecklingen av produktionskostnaderna med särskild noggrannhet. Utöver prishöjningarna nu vid årsskiftet är nya höjningar i februari och mars möjliga. Även om Lohers anskaffning av bränsle har tryggats väl kan det uppstå förhållanden under vintern då produktionen tillfälligtvis måste begränsas.
För att minska pristrycket och undvika eventuella produktionsbegränsningar uppmanas fjärrvärmekunderna att spara energi genom att minska rumstemperaturen och att spara varmvatten. Bara några graders sänkning av rumstemperaturen och kortare duschstunder kommer att bidra till att förbättra vinterns energisituation.

Mer spartips hittar du på Motivas webbplats: https://www.astettaalemmas.fi/saastovinkit?gclid=EAIaIQobChMI-qWBsMHa-wIVtwuiAx0mJQuUEAAYASAAEgK9K_D_BwE

Mer information: Verkställande direktör Markus Tamminen, Lohjan Energianhuolto Oy Loher: +358 50 360 8039, markus.tamminen@loher.fi

Relaterade nyheter:

Share This