Coronasituationen i Lojo – veckoöversikt över smittläget och aktuella frågor 21.12.2020

Läget är fortfarande utmanande i hela Finland, så det är särskilt viktigt att följa gällande rekommendationer och restriktioner.

Under den senaste veckan (vecka 51) har 6 nya fall av coronasmitta konstaterats i Lojo. Läget har dock som helhet varit fortsatt lugnt i Lojo. Antalet fall av coronasmitta för hela året är nu 129 i Lojo.

Incidensen i Lojo under de senaste 14 dygnen är 19,6 /100 000. I Nyland är incidensen under de senaste 14 dygnen 169/100 000. Situationen i hela landet är 96,2/100 000. För närvarande är utöver Nyland även Egentliga Tavastland, Kymmenedalen,  Päijänne-Tavastland, Norra Österbotten och Egentliga Finland inne i en samhällsspridningsfas.

För att ytterligare lugna ner coronaläget förlängde regionförvaltningsverket sitt beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med mer än 10 personer till 10.1.2021.  Också Lojo stad förlängde restriktionerna och rekommendationerna till 10.1.2021.  Information om effekterna av regionförvaltningsverkets beslut och Lojo stads restriktioner och rekommendationer på stadens verksamhet finns på https://www.lohja.fi/sosiaal-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-juht/

Läget är fortfarande utmanande i hela Finland, så det är särskilt viktigt att följa gällande rekommendationer och restriktioner. Syftet med åtgärderna är att stävja hotet om okontrollerad spridning av epidemin och därmed säkerställa befolkningens välbefinnande och att se till att hälso- och sjukvården klarar av det växande antalet patienter.

D-vitamintillskott rekommenderas för specialgrupper under  coronaviruspandemin

D-vitamin bildas på huden genom UV-ljus. I Finland finns det tillräckligt med solljus från mars till oktober. D-vitamin fås också från näring, till exempel mjölk (tillsatt D-vitamin) och fet fisk. En särskild risk för D-vitaminbrist i Finland är mörkhyade, överviktiga, äldre och personer i institutionsvård dygnet runt. Även under normala förhållanden rekommenderas ett D-vitamintillskott för vintersäsongen för personer  i alla åldrar och för personer över 75 år  året runt.

HUS har gett en rekommendation om D-vitamintillskott för specialgrupper under coronaviruspandemin.

  • För alla över 70 år 20 μg/dygn.
  • För alla vuxna som får vård dygnet runt (institutionsvård, serviceboende, serviceboende med heldygnsomsorg) 20 μg/dygn.
  • För vuxna med mörk hy 20 μg/dygn.
  • För alla personer i ovan nämnda grupper med ett viktindex (BMI) på över 30 rekommenderas en dos på 50 μg/dygn, eftersom det finns ett större behov av D-vitamintillskott vid övervikt.

D-vitamin påverkar människans immunförsvar genom att öka motståndskraften. Det har konstaterats att  D-vitaminbrist medför en större risk för en allvarlig lunginfektion orsakad av Covid-19. Även en ålder över 70 år är en riskfaktor för en svår Covid-19-sjukdom.  Du kan kontakta apoteket för mer information om hur man använder vitamin D.

Nästa veckomeddelande  4.1.2021.  Tack till alla invånare för att ni följt anvisningarna och restriktionerna. Tillsammans kan vi se till vår stad är säker och trygg även i fortsättningen.

 

Share This