Kvaliteten på badvattnet i Lojos badstränder sommaren 2023

Badsäsongen har börjat i Lojo. Vi vill fästa er uppmärksamhet vid kvaliteten på badvattnet vid Lojos badstränder, som har försämrats vid badstränderna i Aurlax och Moisio.

För badstranden Moisio råder badförbud

Vattnet i badstränderna Aurlax och Moisio klassificerades som dåligt efter badsäsongen 2022. Klassificeringen bygger på resultaten från provtagningar under de fyra föregående badsäsongerna. Under sommaren 2023 är det förbjudet att bada vid badstranden i Moisio, eftersom klassificeringen för badstranden varit dålig fem år i rad.

Vi rekommenderar att man undviker att bada vid badstranden i Aurlax under två dagar efter det regnat häftigt. Häftigt regn betyder att det regnat minst 4–5 millimeter under ett dygn. Det lönar sig att följa regnmängden från uppgifter av Meteorologiska institutets observationsstation i Porla i Lojo.

Under de senaste åren har enstaka ökningar av tarmrelaterade bakterier konstaterats i badvattnet vid stränderna i Aurlax och Moisio. Orsaken misstänks vara belastningen till följd av kraftigt regn. Faktorer som påverkar badvattnet undersöks genom att ta vattenprover i Lojo sjö och dess avrinningsområden.

Det finns 15 badstränder i Lojo, vars vattenkvalitet övervakas regelbundet under sommaren. Vi informerar om badvattenresultaten och om eventuella avvikelser som konstateras i undersökningarna på anslagstavlan vid badstranden och på webbplatsen lohja.fi.

Information om Lojo stads badstränder och badvatten finns på webbplatsen lohja.fi https://www.lohja.fi/sv/boendemiljo/badstrander/.

Tack för er förståelse. Vi gör vårt yttersta för att erbjuda trygga och trevliga badupplevelser i Lojo.

Mer information:
Lojo miljöhälsotjänster, tfn 044 042 1132
Lojo stad, Parker och grönområden, tfn 0500 472 630

Share This