Vilka är de bästa egenskaperna hos din stad?

Regionstadsnätverket genomför i samarbete med Innolink en attraktionsstudie för 57 regionstäder. Regionstädernas invånare har möjlighet att framföra sina egna synpunkter på vad som är bäst eller vad som behöver förbättras i respondenternas egen hemstad.

Är den egna regionstaden livlig, trygg eller egenartad? Länk till datainsamlingen!

Regionstäderna utgör centrum inom sina regioner eller områden. De är centrum för en fungerande vardag, vilken utgörs av kombinationen av arbete och familj och en mångsidig och högkvalitativ fritid.

Man utreder med hjälp av studien invånarnas uppfattning om sin egen hemstad och närliggande städer – varje regionstads egna särdrag och egenartade attraktionsfaktorer. Invånarna kan med hjälp av den elektroniska enkäten reflektera över och jämföra den image staden har och bilden av attraktionsfaktorerna i allmänhet, t.ex. hur välkänd staden är, tryggheten, boendemiljön och tjänsterna, entreprenörskapet, tillgången till sysselsättning och viljan att flytta.

Resultaten av studien kommer att ge varje regionstad värdefull information om hur kända de för nuvarande är och hurudan deras attraktionskraft är, samt verktyg för hur varje regionstad kan utveckla sin egenart och image – hur resultaten skulle kunna användas för att öka regionens livskraft!

Ökad livskraft som mål – data för utvecklingsarbetet

Datainsamlingen för regionstädernas attraktionsstudie genomförs under januari–februari. Studien kommer att fokusera på mjuka attraktionsmätare, såsom identifiering av kritiska faktorer och framgångsfaktorer såsom hållkraft och extern dragkraft. Det är en uppföljningsstudie vars resultat i tillämpliga delar jämförs med resultatet av den omfattande studie som genomfördes år 2019.

Studien utgör en uppföljare och identifierar förändringar i kommunernas attraktionskraft och på ett bredare plan i kommunområdet. Dess syfte är att skapa en helhetsbild av varje regionstads individuella upplevelsemässiga dragningskraft och dess förändring.

Syftet är också att förse beslutsfattarna i varje region med sådana strategiska verktyg för intern interaktion, skapande och förvaltning av något nytt – för regionens utvecklingsarbete – som stödjer den individuella utvecklingen av städernas image och attraktivitet.

Regionstäderna som deltar i studien är:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Fredrikshamn, Heinola, Vittis, Iisalmi, Ikalis, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuru, Kides, Kumo, Kristinestad, Kurikka, Kuusamo, Letala, Lappo, Lieksa, Lojo, Loimaa, Lovisa, Mänttä-Filpula, Nivala, Nurmes, Oulais, Pemar, Pargas, Parkano, Pieksämäki, Jakobstad, Brahestad, Raseborg, Raumo, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Nyslott, Somero, Suonenjoki, Torneå, Nystad, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Etseri, Äänekoski

____________
Datainsamlingen för studien inleddes den 17 januari 2022 och genomförs under januari–februari 2022. Länken till studien finns också tillgänglig på webbplatserna hos nästan alla regionstäder som deltar i attraktionsstudien.

Mer information om studien kan fås av:

Relaterat till studien
Hanna-Kaisa Erkkilä, projektledare, Innolink, hanna-kaisa.erkkila@innolink.fi

Essi Ratia, koordinering av regionstadsnätverket, Kommunförbundet, essi.ratia@kuntaliitto.fi

Relaterat till ifyllnaden av formuläret

forskningsoperatör Ville Ottela, Innolink, tfn 010 633 0200

Relaterade nyheter:

Share This