Coronavaccination

I diagrammet nedan kan du se hur coronavaccinationerna framskrider enligt åldersgrupper i Lojo. Ständigt uppdaterad information finns på THL:s webbplats. 

Grafiken nedan har uppdaterats 15.9.2021.

 

Åldersgrupper som står i tur att vaccineras
– Alla som har fyllt 12 år.

Meddelande 17.9.2021
En tredje omgång av coronavaccinationer inleds i Lojo 20.9.2021

Vacciner

Modernas och Pfizers mRNA -vacciner är tillgängliga i Lojo beroende på vaccintillgång. Man kan inte själv välja vaccinet utan vaccinet är det vaccin som finns tillgängligt vid vaccinationsstället. Man strävar efter att ge boostervaccinationen med samma vaccin som det första vaccinet. 

De  personer i åldern 65-69 år, vars första vaccindos var AstraZenecas vaccin, får mRNA- vaccin som andra dos.

Boostervaccinationer för personer från andra orter

Det är inte möjligt att flytta tiden för boostervaccination till exempel till stugortens vaccinationsställe. Boostervaccinationen ges på samma ort där den första vaccindosen och det är därför inte möjligt att reservera extra boosterdoser.

Tidsbokning till coronavaccinering

Det finns vaccinationstider till Tennari både med tidsbokning och utan tidsbokning.

Vi ger coronavaccin i Tennari torsdagen den 16.9. och torsdagen den 23.9. klockan 9 – 15.

Både första och boostervacciner finns med eller utan tidsbokning. Intervallet mellan den första och boosterdosen ska vara minst sex veckor. Om du vill kan du byta boosterdosen till dessa dagar. Tidsbokning görs på www.koronarokotusaika.fi. Vaccinet är Pfizer Comirnaty ®.

Ta med identitetsvevis eller FPA-kort. Adressen till Tennari är Strandparken 45, Lojo. Alla som har fyllt 12 år och som inte ännu fått den första vaccindosen kan komma för att bli vaccinerade.

Till vaccineringen är förutom Lojoborna välkomnar även de som studerar i Lojo.

Elektronisk tidsbokning

Elektronisk tidsbokning på adressen www.koronarokotusaika.fi (du flyttas till en annan tjänst) samt till vaccinationsställena i Tennari och Pusula. Vi rekommenderar att du i första hand använder den elektroniska tidsbokningen (bokning är inte möjlig med InternetExplorer-webbläsaren). Man kan boka tid både för den första vaccinationen och för boostervaccination samtidigt. Om inga tider visas är alla tider bokade och nya tider kan inte heller bokas per telefon. Nya tider öppnas när ett nytt vaccinparti blir tillgängligt.

Vi ser gärna att så många som möjligt använder den elektroniska tidsbokningen, eftersom rådgivningstelefonen tar emot alla samtal som hänför sig till handledning, rådgivning och tidsbokning på hälsostationen. Tjänsten med elektronisk tidsbokning kräver stark autentisering.

Om man sköter en annan persons ärenden på webben krävs en officiell fullmakt som man kan göra på suomi.fi-webbtjänsten. https://www.koronarokotusaika.fi/sv/tietoa-ajanvarauspalvelusta/


Tidsbokning per telefon

Rådgivningstelefonen vid Lojo centrums hälsostation, tfn 019 369 2319 (mån, tis, tors kl. 8-15 och ons, fre kl. 8-13.30). Tjänsten har ett återuppringningssystem.
Rådgivningstelefonen vid Pusula hälsostation, tfn 019 369 2300 (mån, tis, tors kl. 8-15 och ons, fre kl. 8-13.30). Tjänsten har ett återuppringningssystem.

Ändring av bokad vaccinationstid

När du bokar en tid för en coronavaccination får du en bekräftelse på den tid du har bokat via e-post eller sms. Bekräftelsemeddelandet innehåller också anvisningar för ombokning av tiden. I bekräftelsemeddelandet finns den nödvändiga länken, en tidsbokningskod och en pin-kod.

– Med hjälp av tidsbokningskoden och pin-koden kan du också avboka eller ändra tiden för  boostervaccinationen. Tiden för boostervaccinationen kan ändras under perioden 8  veckor-12 veckor och 5 dagar efter den första vaccinationen. Om det inte finns lediga tider, finns inga vaccindoser tillgängliga. I det här fallet kan personalen inte heller påverka saken, så vi ber att man inte ringer till vaccinationslinjen.

Det finns skäl att noga tänka efter om man faktiskt behöver  ändra den bokade vaccinationstiden, eftersom det bara finns begränsat antal vacciner/vaccinationstider för varje vecka!

 

Coronaintyg

Ett coronaintyg behövs i Finland bara för att resa utomlands. Intyg ska inte beställas för säkerhets skull.

Man ska i första hand använda Mina Kanta-sidor för att skriva ut ett coronaintyg. Gränsmyndigheten rekommenderar användning av ett elektroniskt intyg på en mobil enhet. I Mina Kanta-sidor kan man skriva ut intyget i pappersform. Mer detaljerad ytterligare information och anvisningar om coronaintyg finns på: Intyg över coronavaccination:Elektroniskt coronaintyg – Infektionssjukdomar och vaccinationer – THL

Om man inte kan skriva ut intyget på grund av en felaktig vaccinationsanteckning och vaccinet har getts på Lojo hälsovårdscentral , kontakta den enhet som gav vaccinet (för Tennaris del, tfn 019 369 2319 (mån, tis, tors kl. 8-15 och ons, fre kl. 8-13.30). Tjänsten har ett återuppringningssystem.

Om man inte kan skriva ut intyget på grund av ett bristfälligt mobilcertifikat eller om man inte har bankkoder, kan man få en papperskopia på den egna hälsostationen. Leveranstiden är 7 vardagar per post.

Beställningar:

Centrums hs: i första hand elektroniskt 24/7 Kontakt (klinik.fi) eller i andra hand per telefon vardagar kl. 9-14, tfn 044 369 2331

Pusula hs: i första hand elektronisk OmaMehiläinen (mehilainen.fi) eller i andra hand per telefon, tfn 019 369 2300
Karislojo hs: OmaMehiläinen (mehilainen.fi) eller i andra hand per telefon, tfn 019 369 3730
Sammatti hs: OmaMehiläinen (mehilainen.fi) eller i andra hand, tfn 019 369 3740

 

Vi informerar kontinuerligt om vaccinationsläget

Vaccinationerna fortsätter allt efter att vi får tillgång till mer vaccin i Lojo.

Vi informerar om vaccinationerna utöver på vår webbplats dessutom t.ex. i lokala medier, t.ex. i tidningen Länsi-Uusimaa Vi skickar ett kallelsebrev om vaccinationen och anvisningar om hur man bokar tid per post till alla Lojobor som i år fyller 70 år och äldre.
– Alla som vill kommer att vaccineras.
– Vaccinet och vaccinationen är gratis för alla.
– Det är frivilligt att låta vaccinera sig.

Vaccinationsställen

Sportcentret Tennari, Strandparken 45, Lojo
Pusula hälsostation, Arvelankuja 1, Pusula
Karislojo hälsostation, Tallaantie 4, 09120 Karislojo
Sammatti hälsostation, Kalevalantie 2 B, 09220 Sammatti


 

Varför vaccinerar man?
Coronavirusvaccinet erbjuder skydd mot coronavirussjukdom och särskilt dess allvarliga former. Med coronavaccinationerna strävar man i Finland i första hand efter att förhindra sjukdomsbördan som coronaviruset orsakar, dvs. allvarliga sjukdomsfall, dödsfall i förtid och förlorade levnadsår samt att bevara hälso- och sjukvårdens bärkraft. I takt med att forskningsdata samlas in får man information om hur vaccinationen förebygger smittspridningen bland befolkningen. Finland är berett att erbjuda vaccinet till alla invånare.

Mer information om coronavaccinationerna finns på