Julmyset kommer med avvikande avfallshantering

Beställ information om avvikande tömning direkt i mobilen.

Julen nalkas och det märks också inom avfallshanteringen. I år infaller julen till största delen på ett veckoslut, men trots det påverkas öppettiderna på vissa avfallsstationer samt sophämtningen. Under julhelgen (24–26.12) töms inga avfallskärl, och under julveckan är det därför troligt att sopbilen kommer förbi på en annan dag än vanligt.

Ifall du vill veta när ditt avfallskärl töms, beställ informationen av Rosk’n Roll via sms. Ange ditt telefonnummer i Rosk’n Rolls elektroniska tjänst web.rosknroll.fi, och du informeras ifall avfallskärlet kommer att tömmas på en avvikande dag. Om du lämnar ditt telefonnummer senast den 17.12, så skickar vi ett textmeddelande lämpligt inför julens avvikande tömningstider.
Julens tömningar inleds söndag 19.12 och största delen av avfallskärlen töms i förtid. Under mellandagarna (27–31.12) och under vecka 1 sker tömningarna i normal ordning, eftersom sopbilarna är i farten också på trettondagen den 6.1.2022. Rosk’n Rolls avfallsstationer är stängda på julaftonen, på juldagen och annandag jul (24–26.12) samt på nyårsdagen den 1.1.2022 och på trettondagen den 6.1.2022. Vid övriga tidpunkter betjänar avfallsstationerna på sina vanliga öpettider.

Du kan själv bidra till att också julens avfallshantering löper smidigt. Ett gott råd är att köpa endast enligt behov, vare sig det gäller julmat eller julgåvor. Den vägen kan du minimera eventuellt matsvinn samt påverka hur mycket avfall som över huvud taget uppstår.
Ett annat råd handlar om hålla avfallspunkterna städade. För att undvika avfallskärl som svämmar över gör så här:
• Packa avfallet så tätt som möjligt, platta till kartongerna och lägg plastförpackningarna inuti varandra.
• Sortera nyttoavfallet och vänta några dagar med att föra det till sophuset eller ekopunkten.
• Frys ner överbliven mat.

Sorteringstips för allt från presentpapper och paketband till värmeljus, folieformar och skinkfett hittar du behändigt på Rosk’n Rolls webbplats rosknroll.fi/julens-sopor.
Julgranarna är ett kapitel för sig. När granen tappat barren och tindrat färdigt där hemma, så kan du se till att den gör nytta som återvunnen energi. Rosk’n Roll samlar in julgranar enligt följande:
• Större husbolag: I flervåningshus och radhuslängor med minst 5 bostäder med bioavfallsinsamling kan granarna (senast 16.1) lämnas i närheten av bioavfallskärlet, utanför det låsta sophuset.
• Mindre husbolag: De som bor i fastigheter med färre än fem lägenheter kan föra granen avgiftsfritt till någon av Rosk’n Rolls avfallsstationer, inom ramen för öppettiderna.
• Egnahemshus: För granen avgiftsfritt till avfallsstationen, lägg i avdelningen för ris och kvistar.
I östra Nyland kan granen också föras till en rad separata insamlingsställen (senast 16.1).

Källa: Rosk’n Roll Ab

Relaterade nyheter:

Share This