I tjänsten MinCoronainfo.fi kan man göra en bedömning av risken för blodpropp

En bedömning av risken för blodpropp kan göras efter ett positivt hemtest eller laboratorietest för coronavirus.

Coronavirusinfektion har samband med en ökad risk för blodpropp. Å andra sidan kan en ökad risk för blodpropp öka utvecklingen av allvarlig covid-19.

Den som har testat positivt för coronavirus kan själv bedöma om hon eller han har en ökad risk för blodpropp. Boende i områdena HUS, Kymsote (Samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Kymmenedalen), Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Eksote (Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt) kan göra en bedömning genom att logga in i tjänsten MinCoronainfo.fi, där uppgifterna lagras och överförs till smittspårningen i hemkommunen. Man loggar in med bankkoder eller mobilcertifikat till tjänsten MinCoronainfo.fi. Ett annat alternativ för att göra en bedömning är att gå igenom frågorna på HUS webbplats.

Om det finns en ökad risk för blodpropp enligt bedömningen ska personen alltid kontakta rådgivningen per telefon på det nummer som finns på hemkommunens webbplats för en eventuell inledning av heparinbehandling. Om man får ett positivt resultat på hemtestet och enligt frågorna tillhör riskgruppen för blodpropp beträffande inledning av heparinbehandling, är det också bra att göra ett test som bekräftas på laboratorium via tidsbokningstjänsten Coronaguide.

Relaterade nyheter:

Share This