Coronavaccinationerna utvidgas tors 15.4 även till alla 50-59-åringar

Torsdag 15.4 från klockan 12 kommer vaccinationerna att utvidgas så att alla Lojobor som i år fyller 50 år och äldre kan boka tid för coronavaccinatíon. Detta gäller även för personer i riskgrupperna och i grunden friska personer. Även personer i åldern 18-49 år som hör till riskgrupperna 1 och 2 samt personer i åldern 16-17 år som hör till riskgrupp 1 kan fortsättningsvis boka tid för vaccination.

Personer som står i tur att vaccineras och de vacciner som används:
• Personer som fyllt 70 år och äldre (födda år 1951 eller tidigare)/Pfizer-BioNTechs eller Modernas vaccin
• Personer i åldern 65–69 år (födda åren 1952–56/AstraZenecas vaccin
• Personer i åldern 60–64 år (födda 1957 – 61)/Pfizer-BioNTechs vaccin
• Personer i åldern 50-59 år (födda åren 1962-1971). Tidsbokningen öppnas 15.4.2021 kl. 12. /Pfizer-BioNTechs vaccin
• Personer i åldern 18-49 år (födda åren 1972 – 2003) som hör till den första eller andra medicinska riskgruppen. /Pfizer-BioNTechs vaccin
• Personer i åldern 16–17 år (födda åren 2004–2005) som hör till den första medicinska riskgruppen. /Pfizer-BioNTechs vaccin. Tidsbokning bara per telefon.
Enligt riktlinjen från THL är det inte möjligt att välja vilket vaccin som ska användas för vaccination. Du kan läsa mer om coronavacciner på THL:s webbplats.
Staden kommer att så snart som möjligt ge information om hur du ska gå till väga med den andra dosen om du har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin och är under 65 år.
Räkna med att grunden för att man hör till en riskgrupp kontrolleras med hjälp av FPA-kortet eller i patientdatasystemet.

Tidsbokning för vaccination
Vaccinationstider kan bokas via den elektroniska tidsbokningen eller per telefon. Staden rekommenderar i första hand att man bokar tid elektroniskt på adressenwww.koronarokotusaika.fi
Om man sköter en annan persons ärenden på webben krävs en officiell fullmakt som man kan göra på webbtjänsten suomi.fi
Om vaccinationstiderna är fullbokade i den elektroniska tidsbokningen kan tider inte bokas per telefon heller.

Tidsbokning per telefon:
Rådgivningstelefonen vid Lojo centrums hälsostation, tfn 019 369 2319 (mån, tis, tors kl. 8-15 och ons, fre kl. 8-13.30). Tjänsten har ett återuppringningssystem.
Rådgivningstelefonen vid Pusula hälsostation, tfn 019 369 2300 (mån, tis, tors kl. 8-15 och ons, fre kl. 8-13.30). Tjänsten har ett återuppringningssystem.

Vi kan erbjuda ett begränsat antal tider för vaccinationer och tiderna ökas i takt med att vacciner blir tillgängliga.
Ändringar av tidsbokning för coronavaccination och ändring av bokad tid
Vid tidsbokningen för coronavaccination finns sedan början av veckan (12.4) en ny funktion, dubbeltidsbokning. Du kan på webbokningen www.koronarokotusaika.fi samtidigt boka tid för den första vaccinationen och boostervaccinationen. Du får en bokningsbekräftelse per e-post eller sms. Bekräftelsemeddelandet innehåller också anvisningar för ombokning av tiden. I bekräftelsemeddelandet finns den nödvändiga länken, en tidsbokningskod och en pin-kod.
• Om du avbokar den första vaccinationstiden, avbokas också tiden för boostervaccinationen och båda tidsbokningarna ska göras på nytt.
• Med hjälp av tidsbokningskoden och pin-koden kan du också endast avboka eller ändra tiden för boostervaccinationen. Du kan flytta den i tidsbokningssystemet till en tidsfrist som är 11 veckor från den första vaccinationen till 12 veckor och 5 dagar efter den första vaccinationen beroende på tillgången till lediga vaccinationstider.
• Tider för boostervaccination som bokats tidigare, före vecka 15, kan ändras bara genom att ringa till numret 044 369 2905 eller 044 369 2906. Det rekommenderas att man ändrar vaccinationstider tidigast en månad före den bokade tiden. Det kan finnas en fördröjning på flera dagar i återuppringningen.
• Om det är mindre än 5 timmar till vaccinationen så kan avbokningen bara göras per telefon genom att ringa till numret 044 3692905 eller 044 369 2906.
Det finns skäl att noga tänka efter om man faktiskt behöver ändra den bokade vaccinationstiden, eftersom det bara finns ett begränsat antal vacciner/vaccinationstider för varje vecka!

Information
Om vaccination av nya grupper och övriga aktuella frågor som gäller coronavaccinationerna informeras på stadens webbplats och de sociala mediekanalerna samt i de lokala tidningarna.

När du kommer för att vaccineras
Vaccinationerna ordnas med tidsbokning på idrottscentret Tennari samt på hälsostationerna i Karislojo, Sammatti och Pusula.
• Kom endast om du är helt frisk.
• Håll avstånd och god handhygien.
• Använd munskydd under hela vaccinationsbesöket.
• Kom så nära din bokade tid som möjligt så att det inte blir trångt i vaccinationslokalen och ingen behöver vänta ute.
• Klä dig i en tröja som är lätt att ta av men ta också med varma kläder ifall du måste vänta ute.
• Räkna med att du ska stanna kvar på vaccinationsstället i cirka 15 minuter efter att du har fått vaccinet.
• Om du inte kan röra dig på egen hand kan du ta med en ledsagare.
• Även efter vaccinationen är det fortfarande viktigt att hålla säkra avstånd, använda munskydd, vara noggrann med hand- och hosthygienen samt följa övriga anvisningar och rekommendationer för att hindra spridningen av coronaviruset.

Relaterade nyheter:

Share This