Utveckling av kollektivtrafiken

Fortsatta planer för 2023–2024.

Bussi istuimet

I Lojo är kollektivtrafiken i stor omvälvning. Pohjolan Liikenne upphörde med marknadsmässig trafik i Lojo i början av sommaren 2022. Samtidigt blev nästan all kollektivtrafik avtalad trafik, med undantag för förbindelsen Virkby-Lojo-Helsingfors. Lojo stad arbetar för närvarande tillsammans med andra kommuner i Västra Nyland och NMT-centralen i Nyland för att reda ut hur kollektivtrafiken ska organiseras i framtiden. De främsta målen för Lojo stad, även i den framtida stadsstrategin, är att utveckla kollektivtrafiken för att bättre betjäna kommuninvånarna och besökare.

Behovet att utveckla kollektivtrafiken har starkt lyfts fram i de invånarenkäter som staden tidigare låtit göra och i det hörande av kommuninvånarna som hölls i höstas. Det finns en önskan om förbättrad och ökad satsning, särskilt beträffande trafiken inom kommungränserna, biljettprissättning och information om tidtabeller. I regel är man nöjda med Lojos marknadsmässiga stomtrafik mot Helsingfors.

Stadens arbetsgrupp för kollektivtrafik har låtit utarbeta en redogörelse som bland annat omfattar utgångspunkterna för den nuvarande situationen, målen för servicenivån, ruttplanering och nästa steg vad gäller fortsatta åtgärder. Du kan se redogörelsen för Lojos kollektivtrafik på finska här: Lohjan Joukkoliikenneselvitys_Sweco

Feedback från kommuninvånarna, trafikbolagen och företagarna i området och andra intressenter är ytterst viktig och utgör grunden för fortsatta planer för arbetsgruppen för kollektivtrafik för att förbättra kollektivtrafiken i Lojo.

Avsikten är att under 2023 utveckla Lojos interna och regionala förbindelser och att gradvis harmonisera biljett- och informationssystemet så att kollektivtrafiken senast 2024 blir så smidig, högklassig och förmånlig som möjligt för alla kommuninvånare. Enligt den nuvarande planen ska förnyelsen av kollektivtrafiken tas upp i budgeten för 2024.

Mer information: Lojo stads persontrafikslogistiker, tapio.heinonen@lohja.fi.

Relaterade nyheter:

Share This