Lohjan Teatterin Pikku Prinsessassa on särmää pojillekin

Pikku Prinsessa, kuva
Pikku Prinsessa, kuva

Pikku Prinsessa – satu, joka antaa lasten unelmille siivet!

Lohjan Teatterissa sai lauantaina 30.3.2019 kello 19.00 ensi-iltansa Frances Hodgson Burnettin klassikkosatuun pohjautuva koko perheen satunäytelmä Pikku Prinsessa. Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski on ohjannut ja dramatisoinut sadusta teatterin lavalle viehkeän ja jännittävän version.

Niinikoskea viehättää vanhojen klassikkotarinoiden monimuotoisuus ja se, kuinka pienillä muutoksilla tarinasta saadaan ajankohtainen ja omannäköisensä versio, tarinan perussanomaa unohtamatta. Romaanin hienostelevasta nimestä huolimatta näytelmä ei ole pelkästään suunnattu tytöille, vaan tämä taidokkaasti kirjoitettu tarina pitää sisällään jännitystä, huumoria ja todella mielenkiintoisen tarinan.

Romaanista tehdyssä alkuperäisessä elokuvassa Shirley Temple on ”pikku prinsessa” ja siitä tulikin yksi hänen kuuluisimmista elokuvistaan. Pikku prinsessan hellyttävä ja hauskakin tarina on säilyttänyt lumonsa yli sata vuotta. Kirjasta on tehty useita elokuva- ja tv-versioita. Lähes 50 lastenkirjaa kirjoittaneen Manchesterissa 1849 syntyneen Frances Hodgson Burnettin muita tunnettuja teoksia ovat Salainen puutarha ja Pikku lordi. Lohjan Teatterissa nähdään tämä sydämet valloittava lasten kirjaklassikko uutena taianomaisena sovituksena.

Päähenkilö Sara, kapteeni Crewen tytär (Sofia Lintula), asuu väliaikaisesti neiti Minchinin (Merja Hukkanen) ja hänen veljensä (Maisa Sinisalo) johtamassa sisäoppilaitoksessa, kun Saran isä (Risto Silvola) lähetetään Afrikkaan taistelemaan. Kun Sara saa yllättäen uutisen isänsä kuolemasta, ilkeät sisarukset pakottavat Saran muuttamaan huoneestaan alas kylmään ja pimeään kellariin ja työskentelemään talossa palvelijana. Kostea kellari saa mielikuvituksen lentämään ja se onkin ainoa keino selvitä vaikeista oloista.

Lohjan Teatterin versiossa naapurikopissa asuu HiiliHarryksi kutsuttu palvelija (Rasmus Kärkkäinen), jonka kanssa Sara ystävystyy. Alkuperäisessä tarinassa Sara ystävystyy tytön kanssa, mutta roolin sukupuolta muuttamalla saimme huumoria lisää tarinaan ja pientä teini-ihastumistakin. Pikku prinsessa -tarina onkin myös hieno ylistys mielikuvituksen ja ystävyyden voimasta. Sara selviytyy elämästä juuri kuvitelmiensa avulla. Mielikuvitus on lahja, johon kaikkein köyhimmilläkin on varaa, tuntuu kirjailija Frances Hodgson Burnett sanovan.  Sara muuttaa kuvitelmillaan maailman toisenlaiseksi – ja joskus kuvitelmat myös toteutuvat.

Tämä vanhanajan kunnon klassikkosatu herää henkiin upeassa lavastaja Jyrki Kakon kartanokoululavastuksessa, pimeine kellareineen ja puvustaja Kati Heikkisen puvustuksessa kauniine koulutyttöasuineen. Saran intialainen tausta tuo mukanaan upeita intialaisia tansseja ja jopa akrobatiaa apinan (Lia Weckström) esitellessä temppujaan. Lohjan Teatterin satunäytelmät ovat tunnettuja siitä, että myös aikuiset viihtyvät niissä, jopa ilman lapsia.
 

Tervetuloa koko perheen voimalla Lohjan Teatteriin!

Pikku Prinsessa

Esityskausi: 30.3.-11.5.

Näytökset: la 30.3.2019 klo 19.00 (ensi-ilta), to 4.4. klo 19.00, la 6.4. klo 16.00 (muutama paikka jäljellä),

to 11.4.klo 19.00 LM, la 13.4. klo 19.00, ke 17.4. klo 19.00, to 18.4. klo 19.00, ke 24.4. klo 19.00,

to 25.4. klo 19.00, la 27.4. klo 16.00, pe 3.5. klo 18.00 HUOM!, la 4.5. klo 16.00, to 9.5. klo 19.00,

pe 10.5. klo 18.00 HUOM!, la 11.5. klo 16

Liput: 13 € / 12 €

Lipunmyynti, lippuvaraukset ja väliaikatarjoilutilaukset: Lohjan Teatterin toimistosta (Laurinkatu 50, Lohja, av. ti-to klo 13-16, pe klo 13-15), p. 044 369 1499, teatteri@lohja.fi).

Lippuja myyvät myös: www.netticket.fi/pikku-prinsessa, Lohjan asiakaspalvelukeskus, Lohjan matkailupalvelukeskus, Prismat Lohjalla ja Nummelassa sekä Luckan-myyntipisteet.

Alkuperäisteos: Frances Hodgson Burnett

Ohjaus ja dramatisointi: Sari Niinikoski

Lavastus: Jyrki Kakko

Puvustus: Kati Heikkinen

Koreografiat: Sofia Lintula ja Sari Niinikoski

Äänisuunnittelu: Niko Pihlström ja Sari Niinikoski

Ääniajot: Niko Pihlström

Valosuunnittelu: Petri Puttonen, Jyrki Kakko ja Sari Niinikoski

Valoajot: Jyrki Kakko

Valokuvat: Sari Niinikoski

Näyttelijät:

Sara Crewe, 15 v. Intiassa elänyt tyttö: Sofia Lintula

Kapteeni Crewe, Saran isä: Risto Silvola

Neiti Maria Minchin, koulun johtajatar: Merja Hukkanen

Amos Minchin, neiti Minchinin veli: Maisa Sinisalo

Monsieur Dufarge, ranskankielen opettaja: Nea Weckström

Ramm Dass, intialainen palvelija: Aivar Andrejev

Marakatti Risna: Lia Weckström

HiiliHarry, palveluspoika: Rasmus Kärkkäinen

Lottie, koululainen: Lotta Sinisalo

Lavenia, koululainen: Iida Koskinen

Ermengaarden, koululainen: Laura Heino

Marietta, koululainen: Acallia Pitkonen

Mary, koululainen: Milja Sivula

Jessie, koululainen: Noora Tukiainen

Torimyyjä: Ulla Lehtelä

Poliisi: Timo Taipale

Intialaisia tanssijoita: Nea Weckström ja Iida Koskinen