Perhetukikeskuksen Taideprojekti

 

20.12.2019 Joulukalenteri

Se harmaan ankea betoniseinä, josta Ojamon perhetukikeskuksen Taideprojekti sai pari vuotta sitten alkunsa, puhkeaa juhlapyhien aikana kukkimaan. Arkisinkin se uuden pintamateriaalinsa ja värinsä kautta liittyy rakennuksen kokonaisilmeeseen, mutta pääsiäisenä, vappuna tai juhannuksena sen abstrakti olemus muuttuu kertomukseksi.

Viime loppiaisena, kun huomasin unohtaneeni seinän yläreunaan pienen tähden, päätinkin jättää sen sinne (vähän niin kuin salaisesti tuikkimaan) ja tuottamaan onnea näille lapsille ja nuorille ja meille aikuisille. Ja kun joulukuun ensimmäinen päivä taas koitti, toimi tähti uuden ajanlaskumme alkuna. Kuin taikaiskusta muuttui seinä joulukalenteriksi.

Mutta mistä seuraavan päivän kuva ja kuka sen kävisi kiinnittämässä? Valmistimme nopeasti muutaman varatontun ja lupasin tuoda työhuoneeltani lisää viimevuotisia kuvia. Niinpä joulukuun toisena päivänä kiinnitimme kiireen vilkkaan ripustuslankoja vanerista tehtyihin omeniin ja tonttuihin, tähtiin ja kynttilälyhtyihin. Valmisteluihin osallistui pieni ryhmämme, kukin kykyjensä mukaan. Joku mittasi rautalankaa, toinen pätki ne pihdeillä poikki, kolmas kiinnitti nitojalla langan kuviin ja neljäs seurasi akkulaturin vihreän valon vilkkumista.

Kun porakoneeseen oli saatu riittävästi virtaa, pukeuduimme ja hiippailimme kantamuksinemme  pitkin talon käytäviä päätyovesta ulos. Joulukuinen ilta oli pimeä, jo se takasi tunnelman! Pihavalon hämyssä kiinnitimme seinään tontun ja tarpeeksi ruuveja, niin että jatkossa olisi kätevää joka päivä ripustaa uusi kuva kalenteriimme. Mutta kuka sen tekisi?

Monena iltana toistimme talon päätyyn suuntautuneen retkemme, laskimme seinällä riippuvien kuvien määrän ja tarpeen vaatiessa lisäsimme uuden kuvan kalenteriin. Työn jälkeen söimme hieman piparkakkuja ja kävellessämme pihan kautta takaisin kohti lasten osaston ovea, ihmettelimme, kuka oli käynyt pitämässä kalenterin ajan tasalla silloinkin, kun emme sinne itse päässeet?

 

12.12. 2019 Lokikirja

Viime vuoden marraskuussa perhetukikeskuksen taidenäyttelyn avajaisissa esittelin lasten piirroksista ja maalauksista koostetun suurikokoisen teoksen, jossa seilasi täydellä höyryllä kaikkien tuntema kohtalokas laiva. Maalaus oli syntynyt edellisenä kesänä lasten osastolla ja merkinnät sen syntyhistoriasta löytyvät Taideprojektin lokikirjasta. Siinä kerrotaan tapauksesta seuraavaa: ”Osastolla on vain G. Tapaan hänet nyt ensimmäistä kertaa. Alan piirtää. Piirrän ahvenen ja laivan. G pyytää paperia itselleen ja piirtää Titanic-aluksen ja kohtauksia kyseisestä elokuvasta. (Myrskyssä heiluvan laivan ravintolan kattokruunut sekä tähtitaivasta vasten kohoavan perän ja potkurin.)

G kysyy, osaanko piirtää lamppukalan? Vastaan myöntävästi ja piirrän lyhtykalan. Piirrän muitakin syvänmeren kaloja ja G leikkaa ne saksilla irti, koska hän haluaa viedä ne viikonloppuna kotiin. G pyytää minua piirtämään Titanicin. Teen sen. G rakentaa nopeasti legoista Titanicin pienoismallin ja alkaa leikkiä sillä ja syvänmeren kaloilla. Hän on tehnyt myös jäävuoren legoista.”

Sen kesän aikana alkoi hahmottua myös lyhytelokuva. Perhetyöntekijöiden, osastoiden ohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa teimme suunnitelmia käsikirjoitusta varten. Lasten osastolla virinneen Titanic -teeman vaikutus alkoi näkyä käsikirjoituksessa ja syksyn taidenäyttelyssä oli jo esillä videota varten tehtyjä, laiva-aiheisia piirroksia.

G:n kanssa kehittelimme omaa versiotamme Titanic -elokuvasta. Lisäsimme pelastuslauttojen ja -veneiden määrää sekä kehittelimme kalojen kanssa yhteistä viestintäjärjestelmää. G:n viimeinen maalaus osastolla oli juuri tuo avajaisissa huomiota saanut hieno, vaarojen vesillä seilaava valtamerihöyry. Lokikirjaa selaillessa sieltä löytyy vielä merkintä: ”Pekka, mä oon tänään lähdös pois. Kerkeeks sä viel piirtää mulle majakan?”

”Kerkeen!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.11.2019 Betoniseinä

Eräänä aurinkoisena syyspäivänä muutama vuosi sitten ihailin Sammatin punaista puukirkkoa, sitä jossa Elias Lönnrotkin aikoinaan saarnasi paremman elämän puolesta. Olin juuri lähdössä, kun puhelin soi: ”Hei, tässä on Erja Kivistö Ojamon perhetukikeskuksesta!”
Muutaman työntekijän kesken oli virinnyt ajatus kehittää perhetukikeskuksen tiloja jollain tavalla viihtyisämmiksi. ”Täällä on muunmuassa eräs betoniseinä, joka kyllä kaipaisi jotain kaunistusta. Olisiko sulla aikaa käydä jonain päivänä katsomassa näitä paikkoja?”
Tapaaminen sovittiin ja betoniseinän osalta asia oli selvä. Jotain sille pitää tehdä! Samalla reissulla minulle esiteltiin koko rakennus. Sain tutustua Ojamolla toimivan Lohjan kaupungin lastensuojeluyksikön tiloihin, jotka sisältävät lasten- ja nuorten vastaanotto-osastot, nuoren itsenäistymisasunnon ja perheiden tukipalvelut. Lisäksi lähistöllä sijaitsee perhekuntoutusasunto. Paljon siistiä valkoista seinää…siinäpä olisi hieno työmaa taiteilijalle!
Taiteen edistämiskeskuksella oli juuri silloin haettavana ”Taiteen hyvinvointivaikutusten erityisavustus”. Sitä päätettiin yrittää. Erja ryhtyi projektin tuottajaksi ja alkoi perehdyttää minua lastensuojelutyön moninaisuuteen. Työsuunnitelmaa ja ideaa hiottiin, toteutusmahdollisuuksia tutkittiin ja saimme kuin saimmekin toimitettua hakemuksen ajoissa Helsinkiin. Viime hetkessä, mutta kuitenkin!


Mutta entäs tämä betoniseinä! Minulla oli työhuoneella sopivaa puutavaraa ja kylänmiesten avustuksella lautoja kuivateltiin, höylättiin ja sävytettiin.

 

Ja kun seuraavan syksyn ensimmäiset lumet tulivat, olikin Ojamon perhetukikeskuksen Taideprojekti jo täydessä vauhdissa!

 

 

 

 

 

 

17.10.2019 Taideprojekti

Lohjan kaupungin Ojamon perhetukikeskuksen, Luksian AV-opiskelijoiden, Sammatin Vapaan Kyläkoulun oppilaiden ja taiteilija Pekka Kainulaisen yhteistyönä on kuvattu Ojamolla ja muuallakin Lohjalla lyhytelokuvaa, joka kertoo erään Millan tarinan.

Tarinan suunnittelu alkoi viime vuonna ja kuvaamaan päästiin tämän vuoden keväällä. Nyt kun ensi-ilta alkaa jo häämöttää, tuli ajatus kertoa enemmänkin elokuvastamme ja Taideprojektista, joka elokuvan tekemisen on mahdollistanut.

Alan julkaista tällä palstalla uutisia Taideprojektin tapahtumista. Kerron elokuvan edistymisestä ja  julkaisen myös takautuvasti kuvia ja lyhyitä tarinoita, joita työskentelyni Lohjalla lasten ja nuorten kanssa on tuottanut.

Kaikki alkoi eräänä aurinkoisena syyspäivänä muutama vuosi sitten. Puhelin soi…ja mitä sitten tapahtui, siitä enemmän seuraavalla kerralla!