Perhetukikeskuksen Taideprojekti

12.11.2019 Betoniseinä

Eräänä aurinkoisena syyspäivänä muutama vuosi sitten ihailin Sammatin punaista puukirkkoa, sitä jossa Elias Lönnrotkin aikoinaan saarnasi paremman elämän puolesta. Olin juuri lähdössä, kun puhelin soi: ”Hei, tässä on Erja Kivistö Ojamon perhetukikeskuksesta!”
Muutaman työntekijän kesken oli virinnyt ajatus kehittää perhetukikeskuksen tiloja jollain tavalla viihtyisämmiksi. ”Täällä on muunmuassa eräs betoniseinä, joka kyllä kaipaisi jotain kaunistusta. Olisiko sulla aikaa käydä jonain päivänä katsomassa näitä paikkoja?”
Tapaaminen sovittiin ja betoniseinän osalta asia oli selvä. Jotain sille pitää tehdä! Samalla reissulla minulle esiteltiin koko rakennus. Sain tutustua Ojamolla toimivan Lohjan kaupungin lastensuojeluyksikön tiloihin, jotka sisältävät lasten- ja nuorten vastaanotto-osastot, nuoren itsenäistymisasunnon ja perheiden tukipalvelut. Lisäksi lähistöllä sijaitsee perhekuntoutusasunto. Paljon siistiä valkoista seinää…siinäpä olisi hieno työmaa taiteilijalle!
Taiteen edistämiskeskuksella oli juuri silloin haettavana ”Taiteen hyvinvointivaikutusten erityisavustus”. Sitä päätettiin yrittää. Erja ryhtyi projektin tuottajaksi ja alkoi perehdyttää minua lastensuojelutyön moninaisuuteen. Työsuunnitelmaa ja ideaa hiottiin, toteutusmahdollisuuksia tutkittiin ja saimme kuin saimmekin toimitettua hakemuksen ajoissa Helsinkiin. Viime hetkessä, mutta kuitenkin!


Mutta entäs tämä betoniseinä! Minulla oli työhuoneella sopivaa puutavaraa ja kylänmiesten avustuksella lautoja kuivateltiin, höylättiin ja sävytettiin.

 

Ja kun seuraavan syksyn ensimmäiset lumet tulivat, olikin Ojamon perhetukikeskuksen Taideprojekti jo täydessä vauhdissa!

 

 

 

 

 

 

17.10.2019 Taideprojekti

Lohjan kaupungin Ojamon perhetukikeskuksen, Luksian AV-opiskelijoiden, Sammatin Vapaan Kyläkoulun oppilaiden ja taiteilija Pekka Kainulaisen yhteistyönä on kuvattu Ojamolla ja muuallakin Lohjalla lyhytelokuvaa, joka kertoo erään Millan tarinan.

Tarinan suunnittelu alkoi viime vuonna ja kuvaamaan päästiin tämän vuoden keväällä. Nyt kun ensi-ilta alkaa jo häämöttää, tuli ajatus kertoa enemmänkin elokuvastamme ja Taideprojektista, joka elokuvan tekemisen on mahdollistanut.

Alan julkaista tällä palstalla uutisia Taideprojektin tapahtumista. Kerron elokuvan edistymisestä ja  julkaisen myös takautuvasti kuvia ja lyhyitä tarinoita, joita työskentelyni Lohjalla lasten ja nuorten kanssa on tuottanut.

Kaikki alkoi eräänä aurinkoisena syyspäivänä muutama vuosi sitten. Puhelin soi…ja mitä sitten tapahtui, siitä enemmän seuraavalla kerralla!