Eeva Joenpelto -juhlavuosi

Eeva Joenpelto 100 vuotta

 

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki.

 

Eeva Joenpelto -juhlavuoden tapahtumia:

 

Sammatti: 17.6.-11.7.2021 Vaahterateatterin näytelmä Tuomari Müller, hieno mies Paikkarin torpassa
Sammattilainen Vaahterateatteri tuottaa kantaesityksenä kesäteatterinäytelmän, jonka on Eeva Joenpellon Finlandia-palkitun romaanin pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen. Liput ja lisätiedot Netticketistä.

Eeva Joenpellon syntymäpäiväjuhla Sammatin koululla on siirretty vuodelle 2022. 

Lohja: 7.7.–11.9.2021 Näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa
Osa näyttelystä jatkaa kiertonäyttelynä. Paluu juurille esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen.

Sammatti: 20.-31.7.2021 opastetut kierrokset Vares-Kantolaan
Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”. Liput ja lisätiedot Netticketistä. 

Lohja: La 9.10.2021 klo 10 Lohjan kirjallisuusseminaari ”Jottei varjos haalistu”
Lohjan kirjallisuusseminaari järjestetään Laurentius-salissa (Kirkkokatu 6). Puhujina Marianna Kurtto, Helena Ruuska, Tuomas Kyrö ja Mari Leminen. Tilaisuuden avaa dosentti Sakari Katajamäki WSOY:n kirjallisuussäätiöstä.

Lohjan kirjallisuusseminaarin ilmoittautuminen 13.9.-7.10. välisenä aikana joko sähköisesti täältä tai puhelimitse ma-to klo 12-16 puh. 044 369 1498.

Lohjan kirjallisuusseminaari striimataan live-lähetyksenä Lohjan Kulttuuripolun Youtube-kanavalle la 9.10. klo 10 alkaen. Tallenne jää katseltavaksi 14 vuorokautta tapahtuman jälkeen.


Juhlavuoden ohjelma toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa, ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelmasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla:
Facebook
Instagram
Eeva Joenpelto -seura

 

Eeva Joenpellon aukio:

 

Eeva Joenpellon aukio julkistettiin Lohjalla torstaina 17.6.2021 ja juhlapuheen piti vetovoimalautakunnan kaupunkisisältöjaoston puheenjohtaja Katri Piiparinen. Tallenne julkistamistilaisudesta on katsottavissa täältä. Laurentiustalon ja pääkirjaston välissä sijaitseva aukio on nimetty Eeva Joenpellon aukioksi kirjailijan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Toiveen kirjailijan muistamiseksi on alun perin esittänyt Eeva Joenpelto -seura. Elokuussa aukiolle saadaan sekä amfiteatteri että Eeva Joenpellon muistolaatta. Amfiteatteria tullaan hyödyntämään tapahtuma- ja opetuskäytössä. Alustavan suunnitelman mukaan Eeva Joenpellon aukion viralliset avajaiset pidetään Tapahtumien iltana 20.8.2021.

 

Lisätietoja:

Merja Lonkainen
kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja
kirjastotoimenjohtaja
puh. 050 462 1642
merja.lonkainen(a)lohja.fi

Sara Ertek
ts. kulttuurituottaja
puh. 044 362 1130
sara.ertek(a)lohja.fi