Tietoa musiikin opiskelusta

Tietopaketti Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon hakeutuvalle

 1. Ilmoittautuminen musiikkiopistoon keväällä 2019

Musiikkileikkikouluun ja musiikkivalmennukseen otetaan oppilaita ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen osoitteessa lumo.eepos.fi 27.5 – 31.8.2019.

Kuoroihin ilmoittaudutaan osoitteessa lumo.eepos.fi

 • Lartina- ja Lumona -kuoroihin otetaan oppilaita ilmoittautumisjärjestyksessä
 • Larte-kuoroon on oma erillinen pääsykoe
 • Tutustu kuorojen omaan esitteeseen!

Avo-osastolle ilmoittaudutaan osoitteessa lumo.eepos.fi elo-syyskuussa.

Kaikki viralliseksi oppilaaksi haluavat varaavat ajan valintakokeeseen. Ajanvaraus tehdään osoitteessa lumo.eepos.fi, joka on avoinna 1. – 21.4.2019

Valintakokeet järjestetään Lohjalla 2.5. ja 6.5., sekä Nummelassa 4.5.

 1. Valintakokeet

2012 – 2014 syntyneet varaavat ajan vain ryhmätestiin, joka sisältää laulu – ja rytmileikkituokion muskariopettajan johdolla. Ryhmässä on neljä lasta ja tilaisuus kestää n. 40 min.

 2011 ja sitä ennen syntyneet varaavat ajan henkilökohtaiseen musikaalisuus- ja soveltuvuustestiin. Testiin varataan aikaa n. 20 min.

Testipäivänä toimi seuraavasti:

 • Saavu opistolle hyvissä ajoin ja ilmoittaudu vastaanotossa.
 • Sinut kutsutaan testiin nimellä.
 • Testissä tarkastellaan mm. melodian ja rytmin toistokykyä, motorista valmiutta, sekä opiskelumotivaatiota.
 • Harjoittele tilaisuutta varten lyhyt laulu, esim. Vaarin saari, Maijan karitsa, Tuiki tuiki tähtönen, Oravan pesä, Suvivirsi, Kalliolle kukkulalle… jne.
 • Mikäli osaat jo soittaa jotain instrumenttia, voit antaa myös soittonäytteen.
 • Alaikäisten hakijoiden testiin sisältyy lopuksi myös huoltajan haastattelu ennakolta täytetyn henkilötietolomakkeen pohjalta.
 • Klassiseen lauluun pyrkivät esittävät valintansa mukaan klassisen- tai kansanlaulun ulkoa ilman säestystä.
 • Pop- ja Jazz lauluun pyrkivät esittävät pop/rock/jazz/soul/iskelmätyylisen kappaleen ulkoa ilman säestystä.

Huom! Joihinkin soittimiin voi olla runsaasti hakijoita. Muista myös harvinaisemmat soittimet!

 

 1. Oppilaspaikat

Sähköpostiviesti valintakokeen tuloksesta lähetetään kaikille hakijoille juhannusviikolla. Oppilaspaikan saaneet vahvistavat tai peruuttavat paikkansa ohjeen mukaisesti.

Osalle hakijoista tarjotaan mahdollisuutta vuoden kestävään soitinvalmennukseen. Soitinvalmennus on ryhmässä annettavaa soitinopetusta. Halutessaan varsinaiseksi oppilaaksi valmennusvuoden jälkeen oppilas osallistuu valintakokeeseen uudelleen.

Osa opiskelupaikoista tulee vapautumaan vasta lukuvuoden aikana. Vapautuville paikoille valitaan oppilaita soitinvalmennusryhmistä tai varapaikoilta.

 

 1. Opiskelun aloittaminen

Lukuvuosi alkaa ilmoittautumistilaisuudella elokuun puolessa välissä. Oppilaat saavat tästä tiedon sähköpostitse. Lukujärjestykset sovitaan yhdessä opettajan kanssa.

 

 1. Opiskelu musiikkiopistossa

 Musiikinopiskelu on monipuolinen ja haastava harrastus. Musiikista saat itsellesi elinikäisen ystävän, joten opiskeluun kannattaa panostaa.

Musiikkiopistossa opiskelet näin:

 • Käyt oman opettajan luona soittotunnilla 1-2 kertaa viikossa.
 • Osallistut ryhmäopetukseen kerran viikossa. Ryhmätunneilla opiskellaan soittoa, laulua ja musiikin perusteita.
 • Ja se kaikkein tärkein: Harjoittelet kotona päivittäin!

Musiikkiopistoon pyrkivän on hyvä muistaa, että tavoitteellinen opiskelu vie aikaa ja voimia. Kovin montaa muuta harrastusta ei lukujärjestykseen mahdu. Vanhempien apua tarvitaan säännöllisen kotiharjoittelun oppimiseen.

 

 1. Soitinesittelyt

Viulu

Viulunsoiton voi aloittaa n. 5-8-vuotiaana. Pienten oppilaiden vanhempien toivotaan olevan mukana tunneilla ja auttavan lasta kotiharjoittelussa. Aloittelijalle on eduksi, että hän käy tunnilla kaksi kertaa viikossa. Viulunsoitonopiskeluun kuuluu myös orkesterisoitto, joka opistossamme aloitetaan yleensä jo toisena opiskeluvuotena. Aloittelijan viulu maksaa n. 250- 450€. Opistolla on myös pieni määrä vuokrattavia soittimia, mutta toivomus olisi, että heti alussa ostetaan oma viulu. Soitin on helppo myydä eteenpäin ja käytetyt viulut kiertävät sujuvasti. Soitin, oma tai vuokrattu, hankitaan yhdessä opettajan kanssa.

Alttoviulu

Alttoviulu kuuluu ns. jousisoitinperheeseen. Sille löytyy runsaasti sekä soolo-, kamarimusiikki- että erilaisia orkesteritehtäviä. Alttoviulua pidetään hyvin ”sosiaalisena” soittimena, sillä se on usein toivottu ja tarpeellinen soitin erilaisissa kokoonpanoissa. Alttoviulunsoiton opiskelun voi aloittaa musiikkiopistossa n. 7-vuotiaasta alkaen. Mitään varsinaista aloitusikäsuositusta ei kuitenkaan ole. Alttoviulun soittimen koko ei ole vuosien varrella määräytynyt vakioksi, ja siten sitä on saatavana hyvin erikokoisina, ja näin ollen se sopii myös erikokoisille ja – ikäisille opiskelijoille.

Sello

Sello on jousisoitin, jossa on miellyttävä ja ilmeikäs ääni.

Se muistuttaa muodoltaan paljon viulua, mutta on paljon suurempi. Selloa soitetaan istuen, pitäen sitä pystyasennossa ja luontevasti polvien välissä tukien. Jousi liikkuu vaakasuorassa ja soiva, kantava ääni saadaan aikaan käden liikkeessä luontaisen painon ja rentouden kautta. Musiikkiopistossa sellonsoiton tavallisin aloitusikä on n. 5-8 vuotta. Ensimmäisenä opiskeluvuonna soittotunnit pyritään järjestämään kaksi kertaa viikossa. Oman, yksityisen tunnin lisäksi tutustutaan ryhmätunnilla soittajakavereihin sekä opetellaan yhteismusisoinnin ja toisten kuuntelemisen tärkeitä taitoja. Toisena vuonna useimmiten siirrytäänkin jo oppilasorkesteriin. Selloja on saatavilla erikokoisia, alkaen 1/8- selloista.

Kontrabasso

Kontrabasso on monipuolinen soitin: se antaa musiikille soinnissa pohjan sekä kansanmusiikin, klassisen musiikin että kevyen musiikin kokoonpanoissa. Soiton voi aloittaa aikaisintaan n. 7-vuotiaana. Kontrabasson soittaminen ei vaadi soittajalta suurta kokoa eikä erityistä voimaa, mutta tarkkaa korvaa ja hyvää motoriikkaa.

Nokkahuilu

Nokkahuilu on alun perin renessanssin ja barokin ajan soitin (erityisesti n. 1500–1750) ja se löydettiin uudestaan 1900-luvun alkupuolella. Nokkahuiluperheeseen kuuluvat: isä (basso), äiti (tenori), isoveli (altto), pikkusisko (sopraano) ja pikkuvauva (sopraniino). Nuorimmat soittamisen aloittavat ovat eskarilaisia, aloittaa voi toki minkä ikäisenä vaan. Yleensä aloitetaan sopraanolla, isompiin nokkahuiluihin siirrytään, kun oppilas on tarpeeksi iso soittaakseen niitä (esim. altto n. 8-10 -vuotiaana). Soitamme englantilaisotteisia nokkahuiluja (ei saksalaisotteisia kouluissa käytettäviä). Opetus on ns. yksityisopetusta, mutta opintoihin kuuluu mahdollisuuksien mukaan yhteissoittoa muiden nokkahuilistien kanssa.

Huilu

Huilu on suosittu orkesterisoitin. Se kuuluu puupuhallinperheeseen yhdessä oboen, klarinetin ja fagotin kanssa. Huilunsoiton voit aloittaa n. 7 vuoden iästä lähtien. Oma huilu maksaa n. 600 eurosta ylöspäin. Soittotunneilla käydään kahdesti viikossa, sekä yksin että huiluryhmässä. Vanhemman läsnäolo tunneilla (ja tuki kotiharjoittelussa) on aluksi välttämätöntä. Soittamista on tarpeen harjoitella alusta lähtien päivittäin. Näin soitin tulee tutuksi ja soittaminen luontevaksi osaksi päivärytmiä.

Oboe

Monet pitävät oboeta kaikkein tärkeimpänä soittimena. Sehän soittaa aina ensimmäisen sävelen – sen a:n, jonka mukaan koko orkesteri virittää omat soittimensa. Oboelle on sävelletty soolosoitinmusiikkia, kamarimusiikkia ja kamari- tai sinfoniaorkesterin soinnissa se on hyvin tärkeä väri. Oboe soveltuu hyvin yli 10-vuotiaille.

Klarinetti

Monipuolinen klarinetti mahdollistaa monenlaisen orkesteri-ja yhtyesoiton. Klarinettiperheen erikokoisilla jäsenillä (es-, c- ja b-klarinetti, sekä bassoklarinetti) voidaan alentaa aloitusikää ja laajentaa soittajan ilmaisumahdollisuuksia.

Saksofoni

Saksofonin ilmeikkyys ja soiton helppous ovat viehättäneet soittajia jo 150 vuotta. Erikokoiset saksofonimallit antavat soittajalle monipuoliset musiikilliset mahdollisuudet. Uudella Alphasax-lastensaksofonilla myös entistä nuoremmat voivat aloittaa soittoharrastuksen.

Fagotti

Jos joku soittaja voisi ylpeillä sillä, että kantaa laukussaan sylillistä kahvinkeittoon sopivia puita, niin hän on fagotisti. Soittimen nimi tarkoittaakin italiaksi risukimppua! Mutta itse soitin- tuo arvokkaan näköinen herrasmies” – on puupuhallinten perusperheen- huilu, oboe, klarinetti, – matalaäänisin jäsen. Aloitusikäsuositus on n. 10 vuodesta ylöspäin. Soittajan tulee olla tarpeeksi isokokoinen.

Trumpetti

Trumpetinsoiton voivat aloittaa 7-10-vuotiaat tytöt ja pojat. Hampaiden ja purennan tulisi olla suorat sekä etuhampaiden tulisi olla täysimittaiset rautahampaat. Oikea- tai vasenkätisyydellä ei ole väliä.

Käyrätorvi

Käyrätorvi kuuluu vaskisoittimiin, jotka ovat erityisesti orkesteri- ja yhtyesoittimia, joten harrastamiseen liittyy oleellisesti myös yhdessä tekeminen. Soitin soveltuu hyvin yli 7-vuotiaille.

Pasuuna

Pasuuna on monipuolinen vaskisoitin, johon voit törmätä niin sinfoniaorkestereissa ja big bandeissa, kuin pop- jazz- tai klassisissa yhtyeissäkin, sekä tietysti soolosoittimena. Erityispiirteenä muista vaskisoittimista, pasuunassa on slide, jonka avulla siirrytään äänestä toiseen liukuen. Tästä johtuu myös soittimien pitkä ulkomuoto. Perheen pienimmät voivat aloittaa jo hyvissä ajoin nätisti soivalla muovirakenteisella pasuunalla. Täysikokoisen pasuunan soittaminen kannattaa aloittaa vasta n. 10 ikävuoden jälkeen.

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimet ovat suuri ja mielenkiintoinen soitinryhmä. Kyse ei suinkaan ole ainoastaan rumpujen soitosta. Soitinvalikoima kasvaa taitojen karttuessa ja lopulta lyömäsoittaja hallitsee suuren määrän erilaisia soittimia. Lyömäsoittajalla on tärkeä rooli mm. sinfoniaorkesterissa. Kokemus on osoittanut, että n. 10-vuotias on sopivan ikäinen aloittamaan lyömäsoitinten opiskelun.

Rummut

Rummut on tärkeä bändisoitin ja opiskelussa keskitytään lähinnä rytmimusiikin soittamiseen yksin ja yhdessä bändin kanssa. Noin 10-vuotias on sopivan ikäinen aloittamaan rumpujen opiskelun.

Piano

Pianonsoittajia on enemmistö lähes kaikissa musiikkiopistoissa – eikä ihme – onhan piano monipuolinen soolo- ja säestyssoitin. Muita soittimia opiskelevat tarvitsevat myös pianonsoittotaitoa mm. teorian opiskelun apuna. Pianolle on sävelletty ehkä eniten musiikkia – sekä klassista, että kevyttä. Aloitusikä: ryhmäopetus 4-6 v ja yksilöopetus 6-10 v. Kotiharjoittelua varten tarvitset oman akustisen pianon, myös opiskellessasi vapaata säestystä ja pop-jazz -pianonsoittoa. Sähköpiano ei sovellu pianonsoiton opiskeluun musiikkiopistossa.

Cembalo

Cembalo kuuluu pianon tapaan kosketinsoittimiin, mutta pianon vasaroiden sijaan koneiston sisältä löytyykin kieliä näppäilevät plektrat, jotka tekevät sen äänestä kirkkaan ja helisevän. Cembaloita on ollut olemassa yli viisisataa vuotta (vrt. pianontyyppiset soittimet ovat vain n. kolmesataa vuotta vanha keksintö) ja sille on olemassa valtava määrä ohjelmistoa. Tärkein cembalolle sävelletty ohjelmisto on peräisin 1500 – 1700 -luvuilta sekä viime vuosikymmeniltä. Cembaloa käytetään yleisesti niin soolosoittimena kuin yhtye- ja orkesterisoittimenakin. Cembalon soiton voi aloittaa noin 5-vuotiaana. Jos cembalon hankkiminen kotiin ei ole heti mahdollista, oppilas voi käydä varaaminaan aikoina harjoittelemassa musiikkiopistolla. Pienen oppilaan harjoittelussa vanhempien tuella on erityisen tärkeä rooli. Cembalo-oppilaan kotoa täytyy joka tapauksessa löytyä ainakin joku kosketinsoitin.

Urut

Valtakunnat ja kulttuurit ovat vaihtuneet, mutta urut ovat soineet ympäri maailman yli 2200 vuoden ajan. Vaikka soitin herättää usein mielikuvan kirkkomusiikista, voi urkuja kuulla myös useissa merkittävissä konserttisaleissa. Urkujen ääni on laaja ja värikäs. Sen avulla voidaankin ilmaista ihmisen koko tunneskaalaa. Varmasti juuri siksi niin monet ihastuvatkin tähän klassiseen kosketinsoittimeen.

Harmonikka

Harmonikalla soitetaan musiikkia laidasta laitaan! Tämä erittäin monipuolinen soitin taipuu niin lastenlauluihin, kansanmusiikkiin, pop/jazziin kuin klassiseen ja nykyaikaiseen taidemusiikkiin. Soitin kasvaa soittajan mukana, ja sopiva aloitusikä on 6 vuodesta ylöspäin. Aloitussoitin on mahdollista vuokrata musiikkiopistolta. Soittaessa harmonikka lepää soittajan sylissä ja on kevyt soittaa. Pienemmille lapsille se on kuitenkin melko painava kannettava; niinpä kuljetusapu perheeltä on tärkeää. Harmonikansoittajat käyvät viikoittain omilla tunneilla, sekä sen lisäksi soitetaan ja esiinnytään erilaisissa yhteissoittoryhmissä.

Kantele

Kantele on monipuolinen soitin, jonka kaunis ääni lumoaa kuuntelijan ja soittajan aivan opintojen alusta asti. Kanteleopetus opistossamme on keskittynyt ns. taidemusiikkiin, mutta jo kanteleen historiasta johtuen kansanmusiikki kulkee rinnalla alusta asti. Varsinaisten kantelesävellysten ohella kanteleella soitetaan kansanlauluja, piano- ja harppukappaleita, renessanssi- ja barokkiajan sävellyksiä ja kevyttä musiikkia. Kanteletta soitetaan pääosin solistisena soittimena. Myös yhteissoitto kuuluu kanteleopintoihin. Sopiva ikä aloittaa kanteleopinnot on n. 7 vuotta. Vähän vanhempanakin ehtii hyvin aloittaa. Alle kouluikäisten kannattaa hakeutua musiikkileikkikoulun kanteleryhmiin. Musiikkiopistossa soitetaan 38-kielistä isoa kanteletta. Jos kotona on valmiina 5-kielinen kantele, sillä voidaan aloittaa, mutta siirtyminen isoon kanteleeseen tapahtuu mahdollisimman pian. Musiikkiopistolla on vuokrattavana muutama soitin, mutta suuren kysynnän vuoksi vanhempien on varauduttava hankkimaan oma soitin.

Harppu

Harppu on monipuolinen soitin. Iso pedaaliharppu vaatii soittajalta jo enemmän ikää ja pituutta, kun pienemmällä vipuharpulla voi aloittaa jo aikaisemmin. Sormiin tarvitaan voima ja näppäryyttä, sillä harppu kallistetaan soittaessa oikeata olkapäätä vasten ja sormet näppäilevät kieliä. Harppu sopii soolosoittimeksi, kamarimusiikkiin, isojen ja pienten orkesteriin ja sen sointimaailma on rikas ja hyvin miellyttävä korville.

Kitara

Kitaransoitonopetuksessa käytetään klassista kitaraa eli nailonkielistä kitaraa. Kitaransoiton voi aloittaa n. 8-10-vuotiaana, mahdollisesti myöhemminkin. Pienille soittajille on olemassa pienempiä kitaroita: 1/2- ja 3/4 – kokoisia. Yleensä 10- 11-vuotiaana tarvitaan isompi soitin (3/4 tai juniori-malli) ja 13- 14-vuotiaana tavallisen kokoinen kitara.

Sähkökitara ja sähköbasso

Annamme opetusta myös sähkökitaran- ja basson soitossa. Taitojen karttuessa oppilaan on mahdollista osallistua bändi-toimintaan. Sopiva aloitus ikä sähkö/ bassokitaralle on n. 10v. Muutaman vuoden ”rämpyttely” kotona olisi plussaa. Alkeissa ei tarvita välttämättä sähkökitaraa vaan 1-2 vuotta pärjää esim. nailon/metallikielisellä kitaralla. Tärkeää on kiinnostus afroamerikkalaista musiikkia kohtaan (pop, jazz, rock, heavy, discoreggae).

Klassinen laulu

Klassisen laulun opiskeluun kuuluu sekä yksityistunteja että yhteistunteja. Yksityistunneilla perehdytään lauluun instrumenttina äänenmuodostusharjoituksilla sekä tutustutaan länsimaalaisen laulutaiteen eri aikakausiin ja tyylisuuntiin. Opetukseen liittyy myös luentoja ja ensemble-työskentelyä. Yhteistunneilla keskitytään musiikin tulkinnalliseen puoleen sekä harjoitellaan esiintymistä. Laulunopiskelijan täytyy olla vähintään yläkoululainen. Opinnot voi aloittaa myös aikuisiässä.

Pop/jazz -laulu

Pop/jazz –laulunopetuksen ydintavoitteena on terve äänenkäyttö pop/jazz –musiikissa. Tähän tavoitteeseen pyritään tutustumalla ja opiskelemalla pop/jazz-laulun instrumentinhallinnan perusteita, kuten optimaalinen lauluasento (seisomisasento), hengityksen merkitys laulaessa, äänen tukeminen koko keholla ja resonanssi eli äänen sointi. Instrumentinhallintaa harjoitellaan ja opitaan koko ajan käytäntöön soveltaen, erilaisiin pop/jazz-musiikin genren kappaleisiin tutustuen; samalla tutustutaan ja opitaan pop/jazz-musiikin genrejen tyylinmukaista fraseerausta ja rytmiikkaa. Opiskelijan täytyy olla vähintään yläkoululainen, opinnot voi aloittaa myös aikuisiässä.

 

 1. Muu toiminta

Muskari ja musiikkivalmennus (saatavilla erillinen esite)

Muskari on musiikin varhaiskasvatusta alle kouluikäisille. Musiikkivalmennusryhmät on tarkoitettu 7–8-v. lapsille. Ryhmissä tutustutaan monipuolisesti musiikkiin laulaen, soittaen, leikkien ja kuunnellen. Musiikkivalmennuksessa harjoitellaan musiikkiopiston valintakokeissa vaadittavia asioita ja tutustutaan opistossa soitettaviin soittimiin. Musiikillista ymmärrystä viedään myös pidemmälle tutustumalla musiikinteorian alkeisiin.

Kuorot

Kuorot ovat osa Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston toimintaa. Kuorojen tavoitteena on innostaa lapsia laulamaan, opettaa kuorolaulua sekä tarjota yhdessä tekemisen ja osallistumisen iloa. Larte-kuoroja on kolme:

Lartina (1.-4. -luokkalaiset, 7-10 v)

Lumona (5. -luokkalaisista eteenpäin, 11 và)

Larte (5. -luokkalaisista eteenpäin, 11 v- n. 20 v)

Näistä Lartina ja Lumona ovat pääsykokeettomia kuoroja ja Larteen on pääsykoe.

Lisätietoja Lartinasta ja Lumonasta: pauliina.kallio@edu.lohja.fi

Lisätietoja Lartesta: elina.laakkonen@edu.lohja.fi

Avo-osasto

Avo-osastolle otetaan uusia oppilaita elo-syyskuussa tapahtuvan ilmoittautumisen perusteella.  Avo-osastolle voi hakea opiskeluoikeutta mihin tahansa tarjoamaamme soittimeen, mutta paikkoja myönnetään harkinnanvaraisesti kulloisenkin oppilastilanteen mukaan. Avo-osastolla opiskelu ei ole sidottu opetussuunnitelmaan, eikä siellä ole ikärajoja. Valtio ei tue avo-osaston opetusta, joten se on huomattavasti kalliimpaa kuin varsinaisena oppilaana oleminen.