Kielisoittimet

Harppu on monipuolinen soitin. Iso pedaaliharppu vaatii soittajalta jo enemmän ikää ja pituutta, kun pienemmällä vipuharpulla voi aloittaa jo aikaisemmin. Sormiin tarvitaan voimaa ja näppäryyttä, sillä harppu kallistetaan soittaessa oikeata olkapäätä vasten ja sormet näppäilevät kieliä. Harppu sopii soolosoittimeksi, kamarimusiikkiin, isojen ja pienten orkesteriin ja sen sointimaailma on rikas ja hyvin mielyttävä korville.

Kantele on monipuolinen soitin, jonka kaunis ääni lumoaa kuuntelijan ja soittajan aivan opintojen alusta asti. Kanteleopetus opistossamme on keskittynyt ns. taidemusiikkiin, mutta jo kanteleen historiasta johtuen kansanmusiikki kulkee rinnalla alusta asti. Varsinaisten kantelesävellysten ohella kanteleella soitetaan kansanlauluja, piano- ja harppukappaleita, renessanssi- ja barokkiajan sävellyksiä ja kevyttä musiikkia. Kanteletta soitetaan pääosin solistisena soittimena. Myös yhteissoitto kuuluu kanteleopintoihin.
Sopiva ikä aloittaa kanteleopinnot on n. 7 vuotta. Vähän vanhempanakin ehtii hyvin aloittaa. Alle kouluikäisten kannattaa hakeutua musiikkileikkikoulun kanteleryhmiin.
Musiikkiopistossa soitetaan 38-kielistä isoa kanteletta. Jos kotona on valmiina 5-kielinen kantele, sillä voidaan aloittaa, mutta siirtyminen isoon kanteleeseen tapahtuu mahdollisimman pian. Musiikkiopistolla on vuokrattavana muutama soitin, mutta suuren kysynnän vuoksi vanhempien on varauduttava hankkimaan oma soitin. Uutena hankittuna aloitussoittimien hinnat liikkuvat n. 1200-2000 euron tietämillä.

Kitaransoitonopetuksessa käytetään klassista kitaraa eli nailonkielistä kitaraa. Kitaransoiton voi aloittaa n. 8-10-vuotiaana, mahdollisesti myöhemminkin. Pienille soittajille on olemassa pienempiä kitaroita: 1/2- ja 3/4 – kokoisia. Yleensä 10- 11-vuotiaana tarvitaan isompi soitin (3/4 tai juniori-malli) ja 13- 14-vuotiaana tavallisen kokoinen kitara.

Annamme opetusta myös sähkökitaran- ja basson soitossa. Taitojen karttuessa oppilaan on mahdollista osallistua popyhtye-toimintaan. Sopiva aloitus ikä sähkö/ bassokitaralle on n. 10v. Muutaman vuoden ”rämpyttely” kotona olisi plussaa. Alkeissa ei tarvita välttämättä sähkökitaraa vaan 1-2 vuotta pärjää esim. nailon/metallikielisellä kitaralla. Tärkeää on kiinnostus afroamerikkalaista musiikkia kohtaan (pop, jazz, rock, heavy, disco reggae).