Esittelyssä LKO

Lohjan kaupunginorkesteri - musiikkia yli 50 vuotta

Lohjan Orkesteri on perustettu vuonna 1964. Vuoden 1971 alusta Lohjan ja Lohjan kunnan toimesta perustetun Lohjan musiikkiopiston yhteydessä tuli myös Lohjan Orkesteri em. kuntien ylläpitämäksi.
Vuonna 1986 orkesteri sai ensimmäiset vakinaiset äänenjohtajat. Näin orkesteri kohosi myös ns. runko-orkestereiden ryhmään ja hyväksyttiin opetusministeriön harkinnanvaraisen valtionavun piiriin. Vuoden 1993 alusta orkesteri pääsi lakisääteisen valtionavun piriin, mikä kymmenkertaisti valtionavun määrän.
Merkittävä muutos orkesterin toimintaedellytyksiin tapahtui tammikuussa 1983. kun orkesteri pääsi muuttamaan vastavalmistuneeseen Laurentius-saliin. Keväällä 1998 Lohjan orkesterin nimi muuttui Lohjan Kaupunginorkesteriksi.

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten – sekä nuortenmusiikkia. Sinfoniat ja suuret vokaaliteokset kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon.
Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten huippukuorojen kanssa; Cantores Minores, Suomen Filharmoninen kuoro ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro.
Orkesterin voimavara on myös sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan luontevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri.
Kesällä 1998 orkesteri vieraili Savonlinnan Oopperajuhlilla, joulukuussa -98 toimi Jose Carreraksen orkesterina Hartwall-Arenalla, tammikuussa 2000 Taikahuilun orkesterina Hartwall-Areenalla, maaliskussa 2000 Kolmen Sopraanon orkesterina Turussa, Tampere-talolla ja Finlandia-talolla ja syyskuussa Queen-musikaalin orkesterina Hartwall-Areenalla.

Soitantokaudella 2001-2002 Lohjan kaupunginorkesteria tarvittiin mm. Finlandiatalolla Lastenklinikan os. 10 hyväksi järjestetyssä konsertissa sekä Osuuspankkiryhmän 100-vuotisjuhlassa Hartwall-Areenalla. Joulukuussa 2003 ja uudelleen elokuussa 2011 Lohjan kaupunginorkesteri toimi maailmankuulun tenorin Placido Domingon orkesterina Hartwall-Areenalla. Tammikuussa 2012 orkesteri esiintyi kahdessa konsertissa Rolando Villazonin kanssa uudessa Musiikkitalossa Helsingissä. Vuonna 2014 Lohjan kaupunginorkesteri esiintyi Il Divo-tenoreiden kanssa HK-Areenalla Turussa ja Hartwall-Areenalla Helsingissä. Lohjan kaupunginorkesteri esiintyy huhtikuussa 2017 Andrea Bocellin kanssa näillä näkymin loppuunmyydyllä Hartwall-Areenalla.

Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana toimii Esa Heikkilä.