Kosketinsoittimet

Piano

Pianonsoiton voi aloittaa 5-vuotiaana. Pianonsoittajia on enemmistö lähes kaikissa musiikkiopistoissa – eikä ihme – onhan piano monipuolinen soolo- ja säestyssoitin. Muita soittimia opiskelevat tarvitsevat myös pianonsoittotaitoa mm. teorian opiskelun apuna. Kotiharjoittelua varten tarvitset oman akustisen pianon, myös opiskellessasi vapaata säestystä ja pop-jazz -pianonsoittoa. Sähköpiano ei sovellu pianonsoiton opiskeluun musiikkiopistossa, suurimpana syynä on erilainen sointi ja kosketus. Opiskeluun kuuluu myös opiskelua pianoryhmissä.

Opettajat: Lauri Honkavirta, Leena Hytti, Ilkka Joronen, Johanna Karjalainen (vv.)Tuomas Kivistö, Irma Koskinen, Jukka Ollila, Kalle Perksalo, Marjukka Päivärinne ja Anna Vikman
https://youtu.be/qNjoNSLkS_c

Pianonsoiton opetus Suzuki-menetelmä

Pianonsoiton voi aloittaa 4-6 ikäisenä Suzuki-menetelmällä. Soittokappaleet opetellaan aluksi korvakuulolta, ja niitä kuunnellaan säännöllisesti kotona osana harjoittelua CD-levyltä. Nuotit opetellaan vähän myöhemmin. Toinen vanhemmista käy soittotunneilla lapsen kanssa ja auttaa kotiharjoittelussa opettajan ohjeiden mukaan. Soittotunnit pidetään pääosin pienryhmässä tai pareittain kaksi kertaa viikossa.
Suzuki- opetusmenetelmän (”äidinkielen menetelmän”) kehitti japanilainen viulupedagogi Shinichi Suzuki (1898-1998). Hän oivalsi, että jokainen lapsi oppii helposti äidinkielensä kuulemalla sitä. Tähän ajatukseen pohjaten hän alkoi luonnollisella tavalla opettaa viulunsoittoa pienille lapsille.
Opettaja: Anna Vikman

”Jos lapsi kuulee hyvää musiikkia syntymästään saakka ja oppii soittamaan sitä itse, hänen herkkyytensä, käytöksensä ja kestokykynsä kehittyy. Hän saa kauniin sydämen.”

– Shinichi Suzuki
https://youtu.be/Z9ujireIXZw

Cembalo

Cembalon soiton voi aloittaa noin 5-vuotiaana. Sielukkaan cembalon voi valita myös ensimmäiseksi soittimeksi, vaikka usein cembalonsoiton pariin hakeudutaankin piano-opintojen kautta. Cembalon kapeat koskettimet ja kevyt kosketus sopivat erinomaisesti pienellekin soittajalle. Cembalo kuuluu pianon tapaan kosketinsoittimiin, mutta pianon vasaroiden sijaan koneiston sisältä löytyykin kieliä näppäilevät plektrat, jotka tekevät sen äänestä kirkkaan ja helisevän. Jos cembalon hankkiminen kotiin ei ole heti mahdollista, oppilas voi käydä varaaminaan aikoina harjoittelemassa musiikkiopistolla. Cembalo-oppilaan kotoa pitää joka tapauksessa löytyä ainakin joku kosketinsoitin.
Opettaja: Lauri Honkavirta
https://youtu.be/apg7yRmaWyI
 

Urut  

Urkujen soiton voi aloittaa noin 7 vuotiaana. Usein urut ovat soitin, johon siirrytään pianonsoiton parista, mutta urut voi valita myös ensimmäiseksi soittimeksi. Vaikka soitin herättää usein mielikuvan kirkkomusiikista, voi urkuja kuulla myös useissa merkittävissä konserttisaleissa. Urkujen ääni on laaja ja värikäs. Sen avulla voidaankin ilmaista ihmisen koko tunneskaalaa. Varmasti juuri siksi niin monet ihastuvatkin tähän klassiseen kosketinsoittimeen.
Opettaja: Kaisa-Leena Hannikainen
https://youtu.be/wINeGPiggJM
 

 

Harmonikka  

Harmonikansoiton sopiva aloitusikä on 7-vuotiaasta lähtien. Soitinta vaihdetaan suurempaan soittajan kasvaessa. Harmonikalla soitetaan musiikkia laidasta laitaan! Tämä erittäin monipuolinen soitin taipuu niin lastenlauluihin, kansanmusiikkiin, pop/jazziin kuin klassiseen ja nykyaikaiseen taidemusiikkiinkin. Soittaessa harmonikka lepää soittajan sylissä ja on kevyt soittaa. Pienemmille lapsille se on kuitenkin melko painava kannettava; niinpä kuljetusapu perheeltä on tärkeää.
Opettaja: Ari Lehtonen
https://youtu.be/zqCjO0mW5Sk

 

Aiheeseen liittyvää: