Eeva Joenpelto -juhlavuosi

Eeva Joenpelto 100 vuotta

 

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki.

 

Eeva Joenpelto -juhlavuoden tapahtumia:

 

Lohja: La 12.6. klo 10-16 Kirjallisuusseminaari Laurentius-salissa. 
Kirjallisuusseminaari siirtyy syksyyn. Tiedotamme uuden ajankohdan myöhemmin. 

Sammatti: To 17.6. klo 19 Vaahterateatterin ensi-ilta Paikkarin torpassa, Tuomari Müller, hieno mies. Sammattilainen Vaahterateatteri tuottaa kantaesityksenä kesäteatterinäytelmän, jonka on Eeva Joenpellon Finlandia-palkitun romaanin pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen.

Sammatti: La 19.6. klo 12-15.30 Syntymäpäiväjuhla Sammatin koululla.
Juontajana Minna Pitkonen. Puhujina mm. Tiina Mahlamäki, Suvi Ahola, Helena Ruuska ja Marianna Kurtto. Marja Koski esittää Joenpellon tekstejä.

Lohja: 7.7.–11.9. Näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa.
Osa näyttelystä jatkaa kiertonäyttelynä. Paluu juurille esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen.

Sammatti: Opastetut kierrokset Vares-Kantolaan kesällä, tarkemmat tiedot myöhemmin.
Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”.

Juhlavuoden ohjelma toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa, ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelmasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla:
Facebook
Instagram
Eeva Joenpelto -seura

 

Lisätietoja:

Merja Lonkainen
kaupunkisisältöjohtaja
kirjastotoimenjohtaja
puh. 050 462 1642
merja.lonkainen(a)lohja.fi

Sara Ertek
ts. kulttuurituottaja
puh. 044 362 1130
sara.ertek(a)lohja.fi