Ohjelmisto

Teatterin johtaja-ohjaajan ääni

Koronaviruksen aiheuttama pandemia on pitänyt maailmaa otteessaan jo kuukausien ajan. Emmekä tässä vaiheessa edes tiedä, miten paljon inhimillistä ja taloudellista tuhoa se saa vielä aikaan.
Pandemia on näyttänyt kuitenkin hyvin selvästi sen, että maapallo on yhteinen – kaikille roduille, uskonnoille ja ryhmille. Virus kohteli kaikkia lähes tasapuolisesti, tosin tässäkin kohtaa huonompiosaisilla on riski joutua eriarvoiseen asemaan. Siksikin tasa-arvon sanoman levittämisellä on myös tässä ajassa meillä kulttuurielämysten tuottajilla erityinen tehtävä.
Varmaa on, että kulttuurikenttä odottaa jo enemmän kuin innokkaana avaamaan ovensa eri-ikäisille katsojille. Eläkeläiset, joita pandemian aikana olemme kovasti yrittäneet suojella, ovat jo syyskaudella toivottavasti enemmän kuin tervetulleista kokemaan taas riemastuttavia yhteisöllisiä kokemuksia katsomoissa. Lapset ja nuoret viihtymään sekä harrastustoiminnassa lukuisilla näyttämöillä että esityksissä innokkaina katsojina.
Ja tietenkin me keski-ikäiset, joilla elämä valitettavan usein pyörii pelkän työn ympärillä, tarvitsemme kipeästi nyt hengen ravintoa pysyäksemme selväjärkisinä laman keskellä, joka on väistämätön ja kaikki voimat helposti vievä. Pandemian aiheuttamia henkisiä ja taloudellisia kolhuja paikataan vielä pitkään ja siinä kulttuurielämällä on vahva voimaannuttava ja parantava vaikutus.
Lohjan Teatteri tarjoaa lokakuussa kesäteatteriajalta tutun, rakastetun, paljon toivotun musikaalin Viulunsoittaja katolla. Sanomaltaan erittäin ajankohtainen musikaali viihdyttää huumorillaan, lohduttaa tutulla musiikillaan ja antaa luvan tirauttaa kyyneleenkin ihmisen julmuuden uhreille, tuoden samalla mieleen tämän päivän uutiskuvia aitojen takana odottavista pakolaislapsista. Mikä musikaali juhlistaisikaan paremmin maailmansodan päättymistä tasan 75-vuotta sitten.
Kevätkauden komediamme Elling on menestysromaanina ja elokuvanakin tuttu lämminhenkinen tarina kahdesta ystävyksestä, jotka yrittävät sopeutua yhteiskuntaan pitkän sairaalajakson jälkeen.
Kuinka paljon joukossamme onkaan tälläkin hetkellä ihmisiä, joille pelkän ulko-oven avaaminen ventovieraille on iso asia, puhumattakaan puhelimeen vastaamisesta. Norjalaisen kirjailijan bestseller kirjaan pohjautuvaa näytelmää on esitetty ympäri maailmaa ja sen suosio perustuu juuri sympaattiseen tarinaan, joka samaan aikaan liikuttaa ja naurattaa.
Tässä ajassa myös näiden ihmiskohtaloiden ääni on saatava entistä lujemmin kuulumaan.
Pandemian takia huolella ja suurella rakkaudella valmistettu Saapasjalkakissan seikkailut siirtyi keväälle 2021 ja lapsiperheet ja koululaisryhmät pääsevät nauttimaan nyt vihdoin työmme tuloksista. Harvoin on harmittanut niin paljon, kun suuren katsojamäärän ennakkovaraukset piti pistää jäihin keväällä 2020, mutta toivon kipinä syttyi täyteen liekkiin, kun suurin osa teistä rakkaista katsojista siirsi varauksensa keväälle ja siksi odotammekin innolla saman työryhmän kanssa, jotta pääsemme vihdoin esittämään huikean satuseikkailumme riemukkaalle yleisöllemme.
Varmaa on kuitenkin se, ettei maailma ole koronan jälkeen entisensä. Korona pandemia näytti myös selvästi sen, että arvojen on viimeistään nyt muututtava, jotta saamme säilytettyä tämän pikku pallomme ja elämän täällä. Yhteisöllisyys, toisista ihmisistä huolehtiminen ja talkootyö korostuu entisestään ja arvot ovat myös nyt toivottavasti jossain muussakin kuin rahassa.
Vain siten voimme kääntää tämän katastrofaalisen tilanteen voitoksi ja juhlia vuoden 2020 loppua.
Yhteisöllistä ja kulttuurielämyksellistä esityskautta toivoen!  Sari Niinikoski