Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Syöpäseulonnat

Syöpäseulonnoilla pyritään löytämään syövät esiasteena tai mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin päästään parantamaan hoitotuloksia. Seulontojen käyttöön ottaminen edellyttää, että niillä on tieteellisesti todettu vaikuttavuus sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää valtakunnallisesti suoritettavista seulonnoista.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kohdunkaulansyöpää seulovat joukkotarkastukset tehdään Lohjan alueella 25-65 -vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Tutkimus on maksuton.

Seulontaohjelma on uudistunut vuoden 2019 alusta alkaen. Seulontaohjelmaa on laajennettu kahteen uuteen ikäryhmään, 25 – ja 65 – vuotiaisiin. Uudessa ohjelmassa pääasiallisena seulontanäytteenä 30-vuotiaista alkaen on papilloomavirus- (HPV-)näyte. 25-vuotiaiden ikäryhmässä seulontamenetelmänä käytetään edelleenkin PAPA-näytettä.

Kutsu tutkimukseen tulee Väestörekisterin tietojen perusteella kirjeitse kotiin. Tutkimuksen toteuttaa HUSLAB. Kirjeessä on tarkemmat ohjeet tutkimukseen hakeutumiseen sekä itse täytettävä perustietolomake, joka otetaan mukaan näytteenottopaikkaan.

Ajanvaraus tapahtuu keskitetystä ajanvarauksesta ma-pe klo 9.00 – 15.00, puh. 09 471 86800. Näytteenotossa voi käydä missä tahansa HUSLABin toimipisteessä.

Tutkimustulokset valmistuvat 6 – 8 viikon kuluessa näytteenotosta. Vastaukset jatko-ohjeineen postitetaan asiakkaalle kotiin.

Lisätietoja: www.huslab.fi, HUSLAB koordinaattori Susanna Ihalainen p. 040-6468942, neuvonta@cancer.fi

 

Rintasyövän seulonta

Rintasyöpää seulova mammografia – tutkimus tehdään Lohjan alueella 50-69 –vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulonta toteutetaan kansanterveysasetuksen ja valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti. Tutkimus on maksuton.

Kuvaukset käynnistyvät elo-syyskuun vaihteessa.

Henkilökohtainen kutsu mammografiaan tulee Väestörekisterin tietojen perusteella kirjeitse kotiin.

Lohjan kaupungin rintasyöpäseulonnat toteuttaa Suomen Terveystalo Oy. Kuvauspaikka on Lohjan Terveystalon yksikössä Prismakeskuksesta, Laurinkatu 37, 2.krs. Kuvausaikoja voi siirtää, peruuttaa tai tiedustella numerosta 045 7734 9976, ti-pe klo 9 – 16 tai www.terveystalo.com/seulonta. Kuvauspaikkaa voi myös vaihtaa toiseen Terveystalon toimipisteeseen yllä olevasta numerosta.

Tutkimustulokset valmistuvat 6 – 8 viikon kuluessa kuvauksesta. Vastaukset jatko-ohjeineen postitetaan asiakkaalle kotiin.

Itsetarkkailuohje

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta aloitetaan myös Lohjalla HUS-diagnostiikkakeskuksen kautta kesällä 2022. Vuonna 2022 suolistosyövän seulonta tarjotaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille. Jatkossa seulonta laajenee asteittain koskemaan 56−74-vuotiaita.

Tiedot seulontaan kutsuttavista HUS Diagnostiikkakeskus saa Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteristä. Turvakieltoasiakkaiden tietoja ei ole saatavissa joukkotarkastusrekisteristä, minkä vuoksi seulontaan oikeutettujen turvakieltoasiakkaiden tulee olla itse yhteydessä HUS:n laboratorioon. Turvakieltoasiakkaiden seulonnat alkavat syksyllä 2022, mistä tiedotamme erikseen.

Seulontaan kutsuttavat saavat kutsukirjeen mukana ohjeet ja näytteenottovälineen. Näyte palautetaan tutkittavaksi jättämällä kovikekuoreen pakattu näytekirje postiin.

Suolistosyövän seulonnassa käytetään kansallisen suolistosyöpäseulontojen ohjausryhmän suosituksen mukaisesti ulosteen immunokemiallista veritestiä.

Seulontaan osallistunut saa seulontatuloksen kirjeitse kotiin viimeistään kuukauden kuluttua näytteen palautumisesta laboratorioon. Jos ulostenäytteestä ei löydy verta, niin seuraava kutsu seulontaan tulee noin kahden vuoden kuluttua. Mikäli seulontanäytteestä löytyy verta, niin tieto löydöksestä välitetään ensin kunnan seulontahoitajalle ja viivästetysti kirjeitse seulontaan osallistujalle

Lisätietoja seulonnasta löydät osoitteesta: https://www.hus.fi/potilaalle/hoidot-ja-tutkimukset/suolistosyovan-seulonta ”