Syöpäseulonnat

Seulonnoilla pyritään löytämään sairaudet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja näin parantamaan hoitotuloksia. Seulontojen käyttöön ottaminen edellyttää, että niillä on tieteellisesti todettu vaikuttavuus väestön terveydentilaan. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää valtakunnallisesti suoritettavista seulonnoista.

HPV-seulonnat

Irtosolunäytettä otettaessa tehdään satunnaisotannalla joko tavanomainen seulontatutkimus eli PAPA-koe tai osalle uudenlainen papilloomavirustesti eli HPV-testi (lyhenne sanoista Human Papilloma Virus). Molemmat testit ovat turvallisia, luotettavia ja herkkiä. Jos HPV-testi osoittaa papilloomaviruksen, samasta irtosolunäytteestä tehdään myös PAPA-koe. Sitä varten ei tarvita uutta näytettä. Papilloomavirus (HPV) on tärkein kohdunkaulan syövän esiastemuutosten aiheuttaja, jota ilman kyseistä syöpää ei käytännössä kehity. Papilloomavirus tarttuu tavallisimmin sukupuoliteitse.

Syöpään liittyvää neuvontaa saa myös sähköpostitse osoitteella: neuvonta(a)cancer.fi.

Kohdunkaulansyöpäseulonnat (Papa -koe)

Kohdunkaulansyöpää seulovat joukkotarkastukset tehdään Lohjan alueella 30-60 -vuotiaille naisille, kutsu näytteeseen tulee yleensä viiden vuoden välein. Väestörekisterin kautta tulee kotiin ko. syntymävuoden mukaan tiedote, jossa on tarkemmat ohjeet tutkimukseen hakeutumiseen sekä itse täytettävä perustietolomake, joka otetaan mukaan näytteenottopaikkaan.

Lohjan alueella asuvat naiset voivat käydä näytteenotossa missä tahansa HUSLABin näytteenottopisteessä.

Näytteenotto Lohjalla tapahtuu ajanvarauksella pääosin maanantai- ja torstai-iltapäivisin
klo 12.00 – 15.15. Ajanvaraus tapahtuu keskitetystä ajanvarauksesta ma-pe klo 9.00 – 15.00, puh. 09 471 86800.

Papakoordinaattori Susanna Ihalainen 040-6468942

Tutkimustulokset valmistuvat 6 – 8 viikon kuluessa näytteenotosta. Vastaukset postitetaan asiakkaalle kotiin.

 

Mammografiaseulonnat

Lohjan kaupungin rintasyöpäseulonnat toteuttaa Suomen Terveystalo Oy.  Mammografiaan perustuvaan maksuttomaan rintasyövän joukkoseulontaan lähetetään vuonna 2018 postitse henkilökohtainen kutsu naisille, jotka ovat syntyneet vuosina 1950, 1952, 1954,1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966 ja 1968. Kuvauksia tehdään koko vuosi. Iältään 50-69 -vuotiaat naiset kutsutaan pääsääntöisesti joka toinen vuosi seulontaan. Seulonta toteutetaan kansanterveysasetuksen ja valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti. Kuvaukset ovat käynnistyneet elo-syyskuun vaihteessa ja saat kutsun postitse väestörekisterikeskuksen tiedon perusteella.

Kuvausaikoja voi siirtää, peruuttaa tai tiedustella numerosta 045 7734 9976, ti-pe klo 9 – 16. Kuvauspaikka löytyy Lohjan Terveystalon yksiköstä Prismakeskuksesta, Laurinkatu 37, 2.krs. Prismakeskuksen pysäköintitilat ovat asiakkaiden käytössä. Pysäköintihallista tultaessa Terveystalon sisäänkäynti sijaitsee sisääntuloaulan vastakkaisella puolella. Kuvauspaikkana voi toimia mikä Terveystalon toimipiste vain, kysy lisää oheisesta puhelinnumerosta.

Mikäli Teillä on turvakielto, ottakaa yhteyttä seulonnan ajanvaraukseen puh. 045 7734 9976, ti-pe klo 9-16.

Peruuntuneen kuvausajan tilalle voit varata uuden ajan yllä olevasta puhelinnumerosta tai verkko-osoitteesta www.terveystalo.com/seulonta.

Palveluliikenteen aikatauluihin pääset tästä linkistä http://www.uudenmaanjoukkoliikenne.fi/fi/lohja/aikataulu%2013082013%20alkaen.pdf . Kuljetuksia kuvauspaikalle ei erikseen järjestetä Lohjan reuna-alueilta.

Kutsu lähetetään postitse väestörekisteritietojen mukaisesti. Itsemaksavien kuvaukset seulontojen yhteydessä on lopetettu.

Kuvien tulkinta

Kuvat tulkitsee kaksi erikoiskoulutettua röntgenlääkäriä. Tieto tutkimustuloksesta annetaan jokaiselle osallistuneelle: valtaosalle postitetaan ns. ”tervekirje”, osa kuvatuista ohjataan täydentäviin mammografiakuvauksiin ja/tai jatkotutkimuksiin.

Itsetarkkailuohje