UKK / Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia liittyen Koronaan ja rokotuksiin Lohjalla

Tänne sivulle kerätään kysymyksiä, joita saamme paljon kuntalaisilta. Päivitämme sivua vähintään kerran viikossa. Jos et löydä vastauksia koronasivuiltamme tai täältä, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen koronaneuvonta@lohja.fi.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ROKOTUKSISTA

Miksi rokotuksia tulee Lohjalle saataville niin vähän?

Suomeen on saatu rokotteita suunniteltua hitaammin ja pienempiä määriä.  Uudenmaan alueella rokotteet on kohdennettu kunnille väestöpohjan mukaan.

Kuka määrittelee rokotusjärjestyksen, voiko kaupunki vaikuttaa siihen?

Rokotusjärjestyksen määrittelee koko maassa kansallisesti THL, eikä paikallisilla viranomaisilla/kaupungilla ole mahdollisuutta poiketa järjestyksestä. THL:n arvio järjestyksestä perustuu tietoon sairaalahoitoon joutuneista sekä menehtyneistä koronapotilaista. Tavoitteena on suojata rokotuksilla ensimmäisenä kaikkein haavoittuvinta väestöämme.

Miksi koronarokotukset menevät Lohjalla eri tahdissa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla? Ollaanko Lohjalla paljon jäljessä muita kuntia rokotuksissa?

Rokotukset laajenevat kuitenkin uusiin ikäryhmiin hieman erilaisessa aikataulussa eri kuntien alueella. Uusia ikäryhmiä avataan vasta kun aiemmat rokotusvuorossa olleet ryhmät on pääosin rokotettu. Tämä on riippuvainen saatavien rokotteiden määrästä.   Pääkaupunkiseutu on saanut enemmän rokotteita kuin Lohja ja siksi siellä on edetty nopeammin iäkkäämmän väestönosan rokotuksissa. Pääkaupunkiseudulla on avattu ajanvaraus yli 70 –vuotiaiden rokotuksille, mutta edelleen siellä rokotetaan myös vanhempia ikäryhmiä.

Eniten tällä hetkellä vaikuttaa se, mitä rokotetta HUS on alueelle toimittanut ja sen saatavuudesta. Lohjalla on ollut käytössä Modernaa ja sen saatavuudessa on ollut ongelmia. Peruste sille, että HUS on kohdentanut Lohjalle Modernaa ikääntyneiden rokotuksiin, on kyseisen rokotteen helpompi käsittely ja säilyttäminen. Vuonna 1952 syntyneiden tai nuorempien rokotuksiin käytetään AstraZenecaa.

Lohja ei ole jäljessä muita kuntia, vaan hyvässä vauhdissa. Lohjalla koko väestöstä on rokotettu 10,7 % on jo rokotettu, mikä on sama kuin keskiarvo maan kunnissa (tilanne 15.3.).

Miksi Lohjalla rokotetaan jo nuoria riskiryhmäläisiä, vaikka esim. 70-80 vuotiaat on on vielä rokottamatta? Vieläkö yli 80-vuotiaitakin rokotetaan?

Näille ryhmille on käytetty eri rokotetta; Lohjalla on aloitettu ensin 80 vuotta täyttävien/täyttäneiden rokotuksilla ja heille on annettu joko Modernan tai PfizerBiontechin Comirnaty- rokotetta. Tuon ryhmän rokotukset ovat vielä kesken sillä saatavien rokotteiden määrät ovat viikottain pienet. 12.3.2021 80 vuotta täyttäneistä ja vanhemmista on rokotettu 70,6 %. Heidän jälkeensä aloitetaan 70-79 vuotiaiden rokotukset. Vielä ei ole varmuutta millä viikolla rokotukset voisivat alkaa, mutta alustavasti viikolla 13.

69 –vuotiaille tai nuoremmille 1. riskiryhmään kuuluville on saatu Lohjalle Astra Zenecan rokotetta. Tästä ryhmästä jo n. 66 % on rokotettu.

Jos rokotesuosituksiin tulee muutoksia mm. Astra Zenecan osalta, kaupunki tekee järjestelyt sen osalta ja ilmoittaa asiasta erikseen.

Miksi on niin vaikea saada varattua aikaa vaikka on rokotusvuorossa? Olen yrittänyt useasti varata aikaa verkossa, mutta aikoja ei ole?

Tiedot rokotteen saatavuudesta ja määristä varmistuvat meille vain viikkoa ennen toimitusta Lohjalle. Toimitusmääriä ja toimituspäiviä on ollut vaikea ennustaa. Tämän vuoksi ajanvarauskin on voinut olla avoinna vain muutamia päiviä ennen rokotuksen toteutumista.  Jos sähköisessä ajanvarauksessa ei ole aikoja näkyvillä, kaikki ajat on varattu. Uusia aikoja avataan sitä mukaa viikkoa ennen suunniteltua rokotuspäivää sen mukaan, kun saapuva rokote-erä varmistuu.

Jos varaan ajan puhelimitse niin pitää minun soittaa useamman kerran, jotta varmasti minulle soitetaan takaisin ja saan ajan? 

Sinun ei tarvitse soittaa kuin kerran. Tällä hetkellä vastausviive on kuitenkin jopa viikon. Kaupungin terveysasemalla, jonne puhelut ohjautuvat työskennellään pitkiä vuorokausia, että kaikkiin puheluihin voidaan vastata / soittaa takaisin. Puhelimeen vastaamiseen on rekrytoitu ja rekrytoidaan edelleen lisää vastaajia. Takaisinsoitto voi tulla myös viikonloppuna. Palvelemme rokotusasioissa mahdollisimman nopeasti, mutta pyydämme asukkailta kärsivällisyyttä. Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta.

Miksi Lohjalla on valittu ikäihmisten rokottamiseen Modernan rokotukset jos sillä on vaativat säilytysohjeet?

Lohja ei päätä, mitä rokotetta ja kuinka paljon rokotteita saa käyttöönsä. HUS koordinoi ja jakaa rokotteet koko Uudenmaan alueelle. Kaikille Uudenmaan etäämmällä oleviin kuntiin on jaettu Modernaa. Lohjalla on rokotettu myös Pfizer Biontechin ja AstraZenecan rokotteilla. Lohja ottaa kaikki rokotteet vastaan, mitä tarjotaan.

Miksi Lohjalla ei siirrytä rokottamaan ikäihmisiä AstraZenecalla?

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) linjasi, että AstraZenecan koronarokotteella voidaan rokottaa myös ikääntyneitä. Kuten KRAR, myös HUS suosittelee oman alueensa kunnille, että yli 70-vuotiaiden rokotteissa käytetään käytännön syistä edelleen BioNTech-Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteita. BioNTech-Pfizerin rokotetta on tulossa lähiviikkoina aiempaa suurempia määriä eli yli 70-vuotiaiden rokotukset ovat joka tapauksessa vauhdittumassa. Lohjalla rokotukset toteutetaan HUS alueen linjausten mukaisesti. Linkki HUS:n tiedotteeseen:

AstraZenecan rokotteen ikäryhmämuutos ei aiheuta HUS-alueen rokotuksiin välittömiä muutoksia | HUS

Mitä tapahtuu rokotteelle, jos ajan varannut ei saavutkaan paikalle sovittuun rokotusaikaan?

Varattuja rokotusaikoja jää käyttämättä erittäin vähän. Mikäli rokotteita jää yli voidaan rokotteesta riippuen siirtää jääneet avaamattomat rokotteet seuraavaan rokotuspäivään. Avatut rokotteet on käytettävä valmistajan ilmoittamassa määräajassa ja silloin soitetaan jonossa olevia henkilöitä rokotuksille. Rokotteita ei mene hävikkiin.

Miten kaupunki tiedottaa mm. rokotejärjestyksestä ja rokotusten etenemisestä?

Lohjan kaupungin nettisivuilla Lohja.fi/koronavirus julkaistaan tietoa myös rokotusjärjestyksestä ja rokotusten etenemisistä. Rokotteisiin liittyvät asiat, kuin muutkin Lohjan alueen korona-uutiset välitetään kuntalaisille kaupungin verkkosivujen lisäksi mm. Lohjan kaupungin Facebook-sivujen, Twitterin sekä paikallismedian kautta.

Kaupunki julkaisee säännöllisesti maanantaisin myös viikkotiedotteen, jossa kerrotaan muun ajankohtaisen tiedon lisäksi rokotusvuorossa olevista ryhmistä.

70 – 79 – vuotiaille lähetetään myös kirje, joka sisältää ohjeen ajanvaraukseen, kun rokotusten ajanvaraus heille päästään avaamaan.

Tietoa Lohjan koronarokotuksista ja niiden etenemisestä.

THL:n koronarokotusten edistyminen -verkkosivustolla julkaistaan myös päivittäin päivittyvää tietoa väestöön suhteutetusta rokotuskattavuudesta. Uudistuneeseen sisältökokonaisuuteen kuuluu laajalti tietoa rokotuskattavuudesta sekä rokotusten edistymisestä alueittain ja ikäryhmittäin.