Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Hoitomuodot

Koululaisten suun hoito

Tiedotamme miten koulusi oppilaille tehdään suun ja hampaiden tarkastuksia lukukauden alussa jaettavalla oppilastiedotteella.  Kutsumme tarkastuksiin 1.-,  3.-, 5.- ja 8.-luokan oppilaat ja yksilöllisen tarpeen mukaan myös näiden luokkien välillä.

 • Monihuonemalli
  Sinut kutsutaan monihuonemalliin tarkastukseen, mikäli käyt koulua kaupungin keskustan alueella, Virkkalassa tai Mäntynummella ja olet 1.-, 3.- tai 5.-luokkalainen. Monihuonemallia tehdään torstaisin klo 14-18 välillä.Toivomme, että tulet tarkastuskäynnille vanhempasi tai huoltajasi kanssa. Monihuonemallissa suuhygienisti tekee sinulle suun terveystarkastuksen. Jos hän epäilee, että sinulla on hoidettavaa, vaikkapa reikä hampaassa, voit päästä saman tien hammaslääkärin hoitoon. Mikäli sinulla on vain vähän hoidettavaa, voit tulla valmiiksi samalla kertaa. Sen sijaan jos sinulla on enemmän hoidettavaa, niin hoitosi jatkuu kouluasi lähimpänä olevassa hammashoitolassa.
 • Pop up-hammashoitola
  Suuhygienisti ja hammashoitaja tulevat tekemään koulullesi 1.-, 3.- ja 5.-luokkalaisten suun terveystarkastuksen mikäli käyt Ikkalan, Pusulan, Karjalohjan, Lehmijärven, Muijalan, Nummenkylän, Pullin, Sammatin tai Sammatin kyläkoulun koulua. Heillä on käytössään mukana kulkeva pop up-hoitola. Tarkastusajankohdasta ilmoitetaan etukäteen Wilma-viestillä vanhemmillesi. Mikäli sinulta löytyy jotain hoidettavaa, sinulle varataan aika kouluasi lähinnä olevaan hoitolaan.
 • 8-luokkalaiset
  Mikäli olet 8.-luokkalainen, sinut kutsutaan kouluasi lähimpään hoitolaan hammaslääkärin tutkimukseen ja hoitoon.

Kerralla enemmän-hoitomalli 

Keskusaukion hammashoitolassa teemme Kerralla enemmän-hoitomallia. Mallissa tavoitteenamme on tehdä sinulle saman hoitokäynnin aikana mahdollisimman paljon ja saada jopa hoitosi valmiiksi.

 • Malli sopii sinulle, jos
  • Olet yli 16-vuotias ja et ole enää kouluterveydenhuollon piirissä
  • Sinut kutsutaan hoitomallin mukaiselle tutkimuskäynnille, varaat hoitosuunnitelman mukaista hampaiden tutkimusaikaa tai tulet meille ensimmäistä kertaa ja olet käynyt aikaisemmin säännöllisessä hammashoidossa
  • Sinulle sopii, että hoitavaa hammaslääkäriä ei voida ennalta määrittää
  • Voit ottaa vastaan tekstiviestejä
  • Sinulla ei ole aikaisemmilla hoitokäynneillä todettuja sellaisia suun sairauksia, joiden hoitoon ei tällainen toimintamalli sovi. Tällainen sairaus on esimerkiksi pitkälle edennyt hampaiden kiinnityskudostulehdus. Asia tarkentuu kun olet yhteydessä ajanvaraukseen.
  • Sinulla ei ole yleissairautta, joka estäisi hoidon toteuttamisen Kerralla enemmän –hoitomallissa. Lisätietoja tästä saat ajanvarauksestamme.
  • Sinulla ei ole hyvin voimakasta hammashoitopelkoa. Silloin on tärkeää, että sinua hoitaa sama hammaslääkäri
 • Miten pääset Kerralla enemmän-hoitomalliin
  Saat ajan Kerralla enemmän-hoitomalliin soittamalla ajanvaraukseen. Ajanvarauksen yhteydessä sinulle tehdään vielä hoidontarpeenarvio, jossa arvioidaan, että tämä hoitomalli sopii sinulle.
 • Miten Kerralla enemmän-hoitomalli toimii
  Saat ajan Kerralla enemmän-päivään. Mikäli sinulta löytyy vähän hoidettavaa, pyrimme saamaan sinut kerralla valmiiksi. Sovimme kanssasi, kuinka kauan pystyt olemaan hoidossa sillä kertaa. Yleensä hoitoaika kestää 30-60 minuuttia. Jos tarvitset suuhygienistin vastaanotolla käyntiä, pyrimme järjestämään sen myös samalla kertaa.
  Noin puolet Kerralla enemmän-malliin tulevista potilaista tulee valmiiksi samalla kertaa.
  Tämä ei kuitenkaan onnistu silloin, jos:
  • sinulla on suussa paljon hoidon tarvetta
  • henkilöstöresursseissamme on ennalta suunnittelemattomia, äkillisiä muutoksia
  • samassa päivässä on suunniteltua enemmän paljon hoitoa tarvitsevia potilaita.Jos hoitosi ei tule samalla kertaa valmiiksi, sinulle varataan jatkohoitoaika riippuen siitä, minkälaista jatkohoitoa tarvitset. Voit saada ajan seuraavaan kerralla enemmän-päivään, suoraan sinua hoitaneelle hammaslääkärille, suuhygienistille tai erikoishammaslääkärille.

Erikoishammashoito

Meillä voit saada myös suukirurgian, iensairauksien, oikomishoidon ja protetiikan erikoishammaslääkärin tekemää hoitoa. Perushoitoa tekevä hammaslääkäri arvioi tilanteesi ja antaa tarvittaessa lähetteen erikoishammaslääkäreillemme.