Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Avioliitossa syntyneen lapsen isyyden kumoaminen

Jos lapsi syntyy avioliiton aikana, on aviomies lain mukaan lapsen isä. Jos lapsen isä todellisuudessa on joku toinen, voi hän käynnistää isyyden selvittämisen lastenvalvojan luona tunnustamalla isyyden tai ilmaisemalla halukkuutensa tunnustaa isyyden. Jos sekä äiti että aviomies hyväksyvät isyyden selvittämisen, voidaan selvittäminen hoitaa lastenvalvojan toimesta. Selvittämisen yhteydessä voidaan tarvittaessa suorittaa DNA-tutkimus.

Myös aviopari voi yhdessä pyytää isyyden selvittämistä 6 kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Isyyden selvittämiseksi tehdään DNA-tutkimus, ja jos tutkimus osoittaa, ettei aviomies ole lapsen biologinen isä, voi aviopari halutessaan yhteisellä hakemuksella hakea isyyden kumoamista digi-ja väestötietovirastolta. Digi- ja väestötietovirasto ei kuitenkaan voi päättää asiasta, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa ajankohtana, jolloin lapsi on saatettu alkuun. Hakemus isyyden kumoamisesta tulee tehdä digi- ja väestötietovirastolle ennen kuin vuosi on kulunut lapsen syntymästä.

Avioliitossa syntyneen lapsen isällä tai äidillä on oikeus kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä nostaa kanne isyyden kumoamiseksi tuomioistuimessa.