Laki velvoittaa kuntaa järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa aktivointiehtoisille työttömille, joiden osalta työvoimahallinnon normaalit palvelut ovat riittämättömiä työllistymisedellytysten vahvistamiseen tai työllistymiseen.
Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen perustuu aktivointisuunnitelmaan. Aktivointisuunnitelma on työvoimahallinnon ja perusturvatoimen aikuissosiaalityön ja asiakkaan yhteinen suunnitelma asiakkaan työllistymisen tai työllistymisedellytysten parantamiseksi. Aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on aina ensin selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai työllistymistä edistäviä toimenpiteitä (normaalit työhallinnon palvelut). Jos Hyvinvointi-toimiala arvioi, ettei asiakas voi työ- ja toimintakyvystä johtuvien rajoitteiden vuoksi välittömästi osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, aktivointisuunnitelman tulee sisältää sellaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, jotka parantavat hänen mahdollisuuksiaan osallistua myöhemmin kuntouttavaan työtoimintaan. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä.
Kuntouttavaan työtoimintaan sovelletaan työturvallisuuslakia, jonka noudattamisesta vastaa työtoimintapaikka. Kuntouttavaan työtoimintaan ei sovelleta työterveyshuoltolakia. Asiakkaat kuuluvat kuntouttavan työtoiminnan aikana kunnallisen terveydenhuollon piiriin.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain 17 §:n mukainen sosiaalipalvelu, jonka järjestäminen perustuu viranomaisen tekemään päätökseen. Lohjan perusturvatoimessa asiakasohjausta tekevät ja palvelusta päättävät aikuissosiaalityön sosiaalineuvojat ja sosiaalityöntekijät sekä työvoiman palvelukeskuksen sosiaalityöntekijät.
Lohjan kaupunki järjestää kuntouttavaa työtoimintaa omana toimintanaan (Mahis, Nuorisotyöpaja ja kaupungin eri yksiköt) sekä ostamalla palveluja kolmannen sektorin toimijoilta. Laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan palvelujen ostamisen yrityksiltä.
Kuntouttava työtoiminta on sovitettava asiakkaan työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan niin, että se on työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa sekä parantaa asiakkaan elämänhallintaa.
Kuntouttavan työtoiminnan rinnalle voidaan sisällyttää muuta psykososiaalisista tai fyysistä kuntoutusta.
Kuntouttavan työtoiminnan jakson tulee olla pituudeltaan vähintään kolme (3) kuukautta .
Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään asiakkaalle 1-4 päivänä viikossa ja vähintään 4 h ja enintään 8 h / työtoimintapäivä.
Kuntouttavasta työtoiminnan perusteella ei synny lomaoikeutta.
Kaikki asiakkaat saavat kuntouttavan työtoiminnan aikana Kelan maksamaa työmarkkinatukea. Lisäksi Kela maksaa kulukorvauksen 9€/työtoimintapäivä. Matkakorvaukset maksetaan tosiasiallisten matkakulujen mukaisesti halvimman matkustustavan mukaan sosiaalisen kuntoutuksen kautta.
Käyntiosoite: Nummentie 12 – 14, C-porras, 08100 Lohja
Palvelun järjestämiseen liittyvät yleiset asiat
johtava sosiaalityöntekijä Teija Ristaniemi, puh. 044 374 8910
Asiakasohjaukseen liittyvät asiat
sosiaalityöntekijä Piia Lindqvist-Suominen (monialainen yhteispalvelu), puh. 044 374 0441 sosiaalityöntekijä Sari Eriksson (monialainen yhteispalvelu), puh. 044 374 0442 sosiaalityöntekijä Tarja Saarinen, puh. 044 374 1132 sosiaalityöntekijä Marina Mustola, puh. 044 374 0050
Tilastointi, matka- ja toimintarahojen maksatus sekä valtionkorvaukset
toimistosihteeri Eemeli Riihiaho, puh. 044 369 1168.