Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön hyvinvointi ja edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä. Asiakkaan on mahdollista synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä saada raskaudenehkäisyyn liittyvät palvelut. Myöhemmin raskaudenehkäisyn kontrollit ja reseptien uusinnat hoidetaan terveyskeskuksessa lääkärien vastaanottojen kautta.
Vuoden 2016 alusta isyyden tunnustaminen ja yhteishuoltajuudesta sopiminen ovat mahdollisia neuvolakäynnin yhteydessä raskauden viimeisellä kolmanneksella, mikäli lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella.
Työmuotoina ovat terveydenhoitajan- ja lääkärintarkastukset seulontoineen, henkilökohtainen ohjaus vastaanotolla tai kotikäynnillä sekä puhelinneuvonta. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä perhettä hoitavien tahojen kanssa. Perhevalmennusta järjestetään säännöllisesti yhteistyössä perheneuvolan, neuvolan, fysioterapian sekä synnytyssairaalan kanssa.
Neuvolakäyntien ajankohdat Ensikäynti neuvolaan ajoittuu noin raskausviikoille 7-8, joten ajanvaraus on hyvä tehdä mahdollisimman pian positiivisen raskaustestin jälkeen.
Raskausviikko Terveydenhoitaja/lääkäri/erityistä
Lapsen synnyttyä äitiysneuvolakäynnit jatkuvat lastenneuvolakäynteinä. Ks lastenneuvolapalvelut
Lomakkeet äitiysneuvolan asiakkaille:
Täytä seuraavat lomakkeet neuvolan ensikäyntiä varten. Molemmat vanhemmat täyttävät päihdekyselyn.
Perheneuvolan valmennus (vanhemmuus ja parisuhde). Kutsu Fysioterapian valmennus, Kutsu Synnytyssairaalaan tutustuminen ja synnytysvalmennus, Ultraääniseulonnan yhteydessä saat ohjeen ja osoitteen josta avata tutustumis- ja valmennus video. Kysy kätilöltä ilta, toimintaa ei tällä hetkellä ole. Neuvokas perhe, kortti