Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen

Palveluiden nykyiset puhelinnumerot vaihtuvat vuoden alusta vaiheittain uusiin. Nykyiset palvelunumerot, jotka löytyvät myös lohja.fi -sivuilta, ovat voimassa kunnes uudet hyvinvointialueen palvelunumerot avataan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue asiakaspalvelu ja vaihde (avataan 2.1.2023) p. 029 151 2000, avoinna arkisin klo 8-16.
Ajankohtaiset tiedot sote-palveluista

Äitiysneuvola­palvelut

 

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön hyvinvointi ja edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä. Asiakkaan on mahdollista synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä saada raskaudenehkäisyyn liittyvät palvelut. Myöhemmin raskaudenehkäisyn kontrollit ja reseptien uusinnat hoidetaan terveyskeskuksessa lääkärien vastaanottojen kautta.

Vuoden 2016 alusta  isyyden tunnustaminen ja yhteishuoltajuudesta sopiminen ovat mahdollisia neuvolakäynnin yhteydessä raskauden viimeisellä kolmanneksella, mikäli lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella.

Työmuotoina ovat terveydenhoitajan- ja lääkärintarkastukset seulontoineen, henkilökohtainen ohjaus vastaanotolla tai kotikäynnillä sekä puhelinneuvonta. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä perhettä hoitavien tahojen kanssa. Perhevalmennusta järjestetään säännöllisesti  yhteistyössä perheneuvolan, neuvolan, fysioterapian sekä synnytyssairaalan kanssa.

Neuvolakäyntien ajankohdat
Ensikäynti neuvolaan ajoittuu noin raskausviikoille 7-8, joten ajanvaraus on hyvä tehdä mahdollisimman pian positiivisen raskaustestin jälkeen.

Raskausviikko                         Terveydenhoitaja/lääkäri/erityistä

 7-8 Ensikäynti neuvolaan Th
12 -14 vain tarvittaessa Lääkäri
16 -18 Th
22 Th/ raskaustodistus vanhempainetuuksia varten
24 -26 Th+ lääkäri Laaja tarkastus
28- 30 Th/ tarvittaessa isyydentunnustus
32- 34 Th
34- 37 Th+ lääkäri
Loppuraskaus Th käynnit 2 viikon välein tai tarpeen mukaan
Synnytyksen jälkeinen käynti Th kotikäynti tai käynti neuvolassa
Synnytyksen jälkitarkastus 7-12 viikkoa synnytyksestä Th+ lääkäri

Lapsen synnyttyä äitiysneuvolakäynnit jatkuvat lastenneuvolakäynteinä. Ks lastenneuvolapalvelut

Lomakkeet äitiysneuvolan asiakkaille:

      Täytä seuraavat lomakkeet neuvolan ensikäyntiä varten. Molemmat vanhemmat täyttävät päihdekyselyn.

 

Perheneuvolan valmennus (vanhemmuus ja parisuhde). Kutsu
Fysioterapian valmennus, Kutsu
Synnytyssairaalaan tutustuminen ja synnytysvalmennus, Ultraääniseulonnan yhteydessä saat ohjeen ja osoitteen josta avata tutustumis- ja valmennus video.
Kysy kätilöltä ilta, toimintaa ei tällä hetkellä ole.
Neuvokas perhe, kortti