Lohjan lukiolaiset esittävät: ”Loska” – tunteita herättävä  näytelmä  

Toukokuun 10. – 12. päivä Laurentius-salin lavan valtaa maailma, jossa on vapaudesta ei ole tietoakaan ja manipulointi sekä riippuvuus ovat kansalaisten arkipäivää.

Lohjan Yhteislyseon lukion taito- ja taideaineet ovat yhdistäneet voimansa poikkeuksellisella tavalla.  Suurprojektin tuloksena on musiikkinäytelmä, jonka nuoret toteuttavat äidinkielen, musiikin, liikunnan ja kuvataiteen soveltavilla kursseilla. Näytelmän ohjaajaksi on saatu lohjalainen teatterin ammattilainen Anna Rimpinen.

Loska kertoo maailmasta, jossa  hallinto jakaa kansalaisilleen  riippuvuutta aiheuttavaa  ainetta työkyvyn maksimoimiseksi ja vastarinnan taltuttamiseksi. Kuitenkin aina on niitä, jotka eivät anna periksi vaan nousevat puolustamaan vapautta ja oikeutta. Näytelmän  teemat diktatuuri, vallankäyttö, riippuvuus ja vapaus, nousivat nuorten kiinnostuksen kohteista.  Näytelmä on myös tarina kahdesta nuoresta, jotka on jo lapsena erotettu perheestään. Kun nämä lapset, Valve ja KaLa, viimein löytävät toisensa, hallinnon perustukset alkavat murtua ja valheet paljastuvat.

Teatteria lukiolaisten voimin

Opiskelijat ovat lähteneet innolla mukaan. Projektissa on mukana yli 60 opiskelijaa.

Näytelmän tuottamisessa on paljon erilaisia työvaiheita. Siksi lukio on myös tarjonnut

useita äidinkielen, kuvataiteen, musiikin ja liikunnan kursseja, joilla opiskelijat ovat tehneet käsikirjoituksen ja koreografiat, säveltäneet musiikit ja toteuttaneet näytelmän visuaalisen ilmeen.

”Tulin lukioon aika lailla sen takia, jotta pääsen näyttelemään”, kertoo opiskelija Maria Kuvaja. ”Aamunavauksessa kuulin tästä ja ajattelin, että voisi tuohon lähteä. On todella kiva katsoa, minkälaista on koulussa teatteri verrattuna Lohjan Teatteriin. Olen ollut siellä mukana yhdessä projektissa”, kertoo opiskelija Miikael Nuutinen.

Useilla opiskelijoista on myös suunnitelmia työskennellä tulevaisuudessa teatterialalla.

Näytelmän tekemiseen tarvitaan joku, jonka kautta palaset yhdistetään kokonaisuudeksi. Tässä kuvaan astuu ohjaaja, Anna Rimpinen. ”Tykkään kun mennään oikeisiin ja syviin teemoihin, ja että ne kiinnostavat nuoria. Parhaillaan esitys on silloin, kun sanoma voi katsojalle olla omansa”, kertoo Anna Rimpinen, näytelmän ohjaaja. Ideoinnin aikana käytiin myös hyviä keskusteluita siitä, miten lukiolaiset näkevät tulevaisuuden ja millaisia mahdollisia uhkakuvia tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

”Mahtavaa työskennellä nuorien kanssa, mukana on tosi monenlaisia ihmisiä. Hienoa, että saatiin näin monia opiskelijoita mukaan”, kertoo ohjaaja Rimpinen innostuneena.

Rehtori: ”Tästä on tulossa aivan huippu!”

Rehtori Panu Ruoste on alusta asti suhtautunut projektiin positiivisesti. Tämän tyyppistä projektia on koulussa mietitty jo pitkään. Taiteiden välinen projekti sopii hienosti myös lukion opetussuunnitelmaan.

”Oppilaitoksessa on eletty haasteellisia aikoja, joten projektilla haluttiin myös tuoda ”valoa elämään”, kertoo Ruoste, joka on päättänyt odottaa ensi-iltaan asti nähdäkseen valmiin esityksen. ”Ajatuksena tulevaisuudelle on, että samantyyppisiä projekteja voitaisiin tehdä esim. joka toinen vuosi. Tällainen on iso ponnistus kokonaisuutena.”

” Tulkaa kaikki katsomaan, tästä on tulossa aivan huippu!” Ruoste kehoittaa.


Lisätiedot Matteus Mykkänen (puh. 0443818745, matteus.mykkanen@edu.lohja.fi)


LOSKA  – musiikkinäytelmä vallankäytöstä, riippuvuudesta ja perheen merkityksestä

Ensi-ilta: pe 10.5.2019 klo 19.00
Muut esitykset: la 11.5. klo 17.00 ja su 12.5. klo 15.00
Esityspaikka: Laurentius-sali
Esityksen kesto: n. 1 h

Käsikirjoitus ja sävellykset: Lohjan Yhteislyseon lukion opiskelijat
Ohjaus: Anna Rimpinen

Liput myynnissä ennakkoon NetTicketissä, Lohjan ja Nummelan Prismoissa sekä Lohjan kaupungintalolla ja Lohjan matkailussa

Tervetuloa nauttimaan esityksestä! 

Share This