Opastettuja kierroksia Vares-Kantolaan Eeva Joenpellon juhlavuotena

Eeva Joenpelto kuva Museovierasto kuvaaja Kai Honkanen

– Sammatissa sijaitseva kirjailijakoti on vain harvoin yleisön nähtävissä

Eeva Joenpellon juhlavuotena on mahdollista päästä ainutlaatuisille opastetuille kierroksille Sammatissa sijaitsevaan WSOY:n kirjallisuussäätiön omistamaan Vares-Kantolan kirjailijakotiin. Kierrokset järjestetään yhteistyössä WSOY:n kirjallisuussäätiön, Lohjan kaupungin matkailun ja kirjaston kanssa ja oppaina toimivat Lohjan Oppaat ry:n oppaat Torsti Salonen ja Päivi Landen. Kierroksilla on mukana myös WSOY:n kirjallisuussäätiön edustaja.

”Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) rakennutti 1970-luvulla synnyinseudulleen Sammattiin kodikseen talon, Vares-Kantolan. Myöhemmin hän testamenttasi sen WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”annettavaksi pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”. Talossa on vuodesta 2005 alkaen asunut ja työskennellyt kirjailija. Tarkemmin kirjailijakodista voi lukea https://www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/kirjailijakoti/

Noin 1,5 tuntia kestävällä opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita Eeva Joenpellon elämästä, ympäristöstä, kirjallisuudesta ja tutustutaan Vares-Kantolan kirjailijakotiin sekä nähdään myös Eeva Joenpellon samalla tontilla sijaitseva lapsuudenkoti ulkoa päin. Kierroksia on kaikkiaan 12 kpl aikavälillä 20.-31.7.2021. Liput on ostettavissa Netticket.fi -verkkokaupassa sekä Netticketin lipunmyyntipisteissä kuten Lohjan matkailu, Laurinkatu 50. Lipun hinta on 20€/hlö.

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki. Juhlavuoden ohjelmasta lisätietoja  https://www.lohja.fi/vapaa-aika-liikunta/kulttuuripalvelut/eeva-joenpelto-juhlavuosi/

Lisätietoa ja liput: https://www.netticket.fi/opastettu-kierros-vares-kantolan-kirjailijakotiin-lohja

Visitlohjan tapahtumasivu: https://tapahtumat.visitlohja.fi/fi-FI/page/60c7173a37042d63c9afefa5

Kuvaaja: Kai Honkanen. Kuvan omistaa: Museovirasto

Share This